Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce am copt azi!?!

Featured Replies

aoleu si vai de mine

desi imi plac amindoua le-as prefera pe cele sarate

nu a ramas umid un pic aluatul sub umplutura de mere? le-ai taiat dreptunghiuri si apoi le-ai crestat deasupra? mere calite? la ce temperatura le-ai copt?

bine ca n-am foetaj in casa :rolleyes:

Am călit merele cu foarte putin zahar. Am întins foietajul cu sucitorul sa nu fie prea gros aluatul, am pus merele pe margine si am rulat doar cat sa fie merele acoperite de aluat. Am tăiat dreptunghiuri si le-am crestat, uns cu ou si băgat la cuptor la caldura cu ventilator sus jos, vreo 25-30 de minute, initial la 180 grade apoi am mai scazut pana la 170, tocmai sa nu ramana crud aluatul.

Mamaaa, Mino m-ai imbolnavit.....

Numai eu sa ma îmbolnăvesc de la pizzele tale? :D

Edited by mino

ce frumoase

Multumesc! Normal trigoanele sunt cu branza, dar eu le-am facut cu mere, fara zahar. Chiar au iesit bune.

• 2 weeks later...

Am facut chiflele Mayei, din faina de spelt.

Excelente, doar ca nu stiu cum ar trebui modelate ca sa creasca in inaltime mai mult, si nu sa se largeasca...

Edit: nu este niciun buton pentru adaugat poze de pe telefon? ?

Edited by Cristinica

Eu numai de pe telefon intru si am buton de atașat poze. Trebuie sa ai grija sa fie aleasă întâi optiunea full version....iti arata in colțul din stanga jos,cand intri pe forum. Apoi iti apatr butonul..alegi fișierul apoi apesi pè butonul...atașează fisierul...uite un exemplu sper ca am explicat bine :blackeye:

post-343-0-90989800-1634416751_thumb.jpg

Edited by mino

Nu am facut niciodata aluaturi cu altfel de făină in afară de cea alba. Drept e ca nici nu prea am cautat altfel de făină. Soțul a făcut pasiune pentru plăcintele cu mere drept urmare am facut acum ștrudele.

post-343-0-33570700-1635036628_thumb.jpg

Soțul a făcut pasiune pentru plăcintele cu mere drept urmare am facut acum ștrudele.

Ce bine si romaneste arata! Ce pofta mi-ai facut ?

• 1 month later...
Paine din seminte, e moale, desi e fara faina sau agent de crestere. Super-usor de facut, doar ingredientele (sau unele) s-ar putea sa nu fie in orice camara.

post-192-0-58433500-1638673583_thumb.jpg

150 g fulgi de ovaz

145 g seminte de floarea soarelui

75 g seminte de canepa

65 g seminte de bostan (sau nuca maruntita)

4 linguri psyllium

2 linguri seminte chia

1 lingurita sare fina

360 ml apa calduta

3 linguri ulei de cocos (topit)

1 lingura sirop de artar

Se amesteca toate ingredientele uscate, apoi celelalte separat, apoi se combina toate. Se pune intr-o tava mica, unsa (a mea are 13x23 cm, daca era mai mica era si mai bine), se niveleaza cat de bine si se lasa asa minimum 2 ore (se poate lasa peste noapte). Se coace la 180 grade celsius 30 de minute, apoi se rastoarna pe un gratar si se pune asa fara tava din nou la copt pentru inca 30 de minute. Se poate pune direct pe gratarul aragazului dar exista riscul sa se imprastie.

Se lasa sa se raceasca complet inainte sa se taie felii.

Cel mai important ingredient e psyllium (stiu ca se gaseste in magazinele cu produse naturiste), restul se pot inlocui (de ex miere in loc de sirop de artar, ghee in loc de ulei de cocos etc).

Se taie frumos felii, nu se faramiteaza, merge si la prajitorul de paine (e chiar mai bun ca se prajesc semintele), merge si cu sarat si cu dulce.

Va pun si linkul, poate are detalii pe care am uitat sa le mentionez.

https://www.kitchenfrau.com/life-changing-loaf-bread/

post-192-0-08198300-1638739668_thumb.jpg

post-192-0-94922100-1638739744_thumb.jpg

post-192-0-55757700-1638739782_thumb.jpg

Mersi Adi, o sa caut semintele pe care nu le am si o sa fac si eu! Nu stiu daca am vazut semintele de canepa prin comert,dar o sa caut :floare: , nici ulei de cocos nu am folosit vreodata!

Ooo, ce faina e painea asta... Intr-o vreme cumparam ceva asemanator de la supermarket, dar dupa ce am citit pe eticheta si am vazut ca mai contine si chestii dubioase si nepermise (pe atunci eram cu monti strict) n-am mai cumparat-o. Nici nu se face greu. Merci, Adi, pentru reteta.

Mino, eu toate ingredientele din aceasta reteta le gasesc la magazin naturist.

Ooo, ce faina e painea asta... Intr-o vreme cumparam ceva asemanator de la supermarket, dar dupa ce am citit pe eticheta si am vazut ca mai contine si chestii dubioase si nepermise (pe atunci eram cu monti strict) n-am mai cumparat-o. Nici nu se face greu. Merci, Adi, pentru reteta.

Mino, eu toate ingredientele din aceasta reteta le gasesc la magazin naturist.

Merci Boni, in general le-am vazut pe toate mai putin semintele de canepa, dar chiar o sa trec la magazinul naturist sa iau ce imi lipseste! La uleiul de cocosaveti vreo recomandare, este de mai multe feluri parca :floare:

Prima data am facut-o cu seminte de dovleac si am lasat-o vreo 3 ore in tava inaite sa o bag la cuptor, ca am facut-o intr-o dupa-amiaza. Aseara am pregatit una cu nuca iar azi dimineata cand m-am trezit doar am aruncat tava in cuptor. Am lasat-o cu 5 minute in plus dupa ce am rasturnat-o. Cred ca o sa-mi placa mai mult cu nuca ?.

Mino, zice ca reteta originala avea seminte de in loc de canepa, dar nu m-am uitat sa vad daca e aceeasi cantitate sau daca trebuie macinate...

Va pup ca fug la serviciu dar vin mai tarziu sa va zic daca-i mai buna cu nuca ?.

Ooo, ce faina e painea asta... Intr-o vreme cumparam ceva asemanator de la supermarket, dar dupa ce am citit pe eticheta si am vazut ca mai contine si chestii dubioase si nepermise (pe atunci eram cu monti strict) n-am mai cumparat-o. Nici nu se face greu.

Boni, știu că ești expertă în monti! Crezi că se încadrează pâinea asta? Bineînțeles inlocuiesc siropul de arțar cu cel de agave. Dar nu știu dacă merg fulgii de ovăz...sau îi înlocuiesc cu tărâțe de ovăz?

Asadar am facut una si cu nuca, prea mare diferenta nu mi s-a parut. Copiii nu-s interesati, dar sotul nu s-a putut abtine sa nu le guste cand nu erau racite complet. Si pe urma nu se mai putea opri din mancat. Eu mai mult de 2 feliute nu pot manca deodata (nici nu e cazul), este foarte satioasa. Nu stiu daca ne convertim de tot si trecem pe graunte ?, dar painea asta se va face la noi in casa mereu!

Oare ar merge si niste mac? Nu mai tineam minte ce ingrediente imi trebuie si am cumparat din greseala, tineam minte din poza niste seminte negre dar erau chia ?.

post-192-0-18040700-1638850557_thumb.jpg

Edited by adi_edi

Boni, știu că ești expertă în monti! Crezi că se încadrează pâinea asta? Bineînțeles inlocuiesc siropul de arțar cu cel de agave. Dar nu știu dacă merg fulgii de ovăz...sau îi înlocuiesc cu tărâțe de ovăz?

Pentru monti strict, faza 1, fulgii de ovaz nu merg aici, ca e multa grasime din toate semintele alea, plus uleiul de cocos. Se pot inlocui cu taratele de ovaz. Mie astea mi se par mai aspre decat fulgii, trebuie sa vezi cum reglezi lichidul.

Pentru monti strict, faza 1, fulgii de ovaz nu merg aici, ca e multa grasime din toate semintele alea, plus uleiul de cocos. Se pot inlocui cu taratele de ovaz. Mie astea mi se par mai aspre decat fulgii, trebuie sa vezi cum reglezi lichidul.

Mulţumesc frumos! :floare: