Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce am copt azi!?!

Featured Replies

Mi-a facut pofta maica-mea de placinta cu loboda, aici nici nu stiu daca se gaseste. Asa ca am facut cu imitatie de loboda ? adica spanac. Cred ca am pus prea multa branza, a iesit cam sarata dupa gustul meu, trebuia sa pun mai mult marar, si mai mult aluat... Eh, astept degustatorul-sef ? sa-si dea si el cu parerea.

post-192-0-07264700-1714168209.jpg

Cum e placinta cu loboda? La fel ca cea cu spanac? Ca are mama loboda de o arunca la gunoi.

Foarte bine arata placinta ta, Adi! Imi fac si eu cand ajung acasa, ca mi-ai facut pofta.

Cum e placinta cu loboda? La fel ca cea cu spanac? Ca are mama loboda de o arunca la gunoi.

Foarte bine arata placinta ta, Adi! Imi fac si eu cand ajung acasa, ca mi-ai facut pofta.

E mai buna decat cu spanac, in opinia mea ?.

Tu cum faci placinta cu spanac?

Eu cu spanac fac de obicei cu foietaj cumparat, iar pentru umplutura calesc o ceapa mica, 1/2 ardei rosu (ii da un gust mai deosebit, daca n-am ardei nu fac ?), spanacul fiert si scurs, iar dupa ce s-au racorit le amestec cu telemea si 2 oua.

La placinta cu loboda se foloseste aluat de paine, maica-mea a zis cam din 500 g faina. E nu m-am putut abtine si am facut din nou reteta de mai sus de ciabatta?. Lobodele se taie fasii si se lasa sa stea cu sare pana tai celelalte verdeturi (3 legaturi de ceapa verde, 2 de usturoi, 2 de marar). Lobodele se scurg apoi de apa si se calesc in ulei, apoi se pun la calit si restul verdeturilor. Cand s-au racorit se amesteca cu 500 g telemea si 1-2 linguri lde smantana. Tava se unge (cu untura ar fi ideal), si se unge si a 2a foaie deasupra dupa ce se pune peste umplutura.

Nu stiu daca am sa o refac daca nu gasesc loboda, a fost foarte buna cu spanac, si in opinia altora ?, dar mie imi trebuie gustul original ?.

(In schimb se pare ca bucataria mea e o mini-fabrica de paine de cand cu ciabatta, am aproape tot timpul la frigider o portie de aluat, sa vedem pana cand ma tine).

Adi, sincer am facut doar o data placinta cu spanac, pentru ca mananc numai eu. De obicei imi cumpar, una de pofta. Dar o sa testez placinta cu loboda. Daca vrei iti pot trimite seminte sa iti plantezi tu cata loboda vrei.

Din zilele din urma, sărățele cu brânză!

post-343-0-04025700-1714279097.jpg

• 2 weeks later...

Ciabatta adevarata ?! Dar sa stii ca ne plac painicile astea asa cum imi ies, coaja nu e foarte crocanta dar e foarte gustoasa mai ales daca sta un pic la frigider. Vreo doua zile la rand am mancat seara paine cu lapte, de pofta. Am niste pofte ciudate in ultimul timp ?. Acum am facut o pauza cateva zile, cu sarbatorile.

Daca tot m-am bagat in vorba, am facut pasca fara aluat. Am pus-o intr-o tava cam mare asa ca nu mi-a iesit prea inalta dar a fost buna. Altceva n-am copt, nici n-am gatit de Pasti (am mai vopsit oua dar nu cred ca se pune la "gatit" ?).

Voi ce ati bucatarit? Sau ati facut toti ca mine ??

post-192-0-20903400-1715046952.jpg

Edited by adi_edi

• 1 month later...

Paine rapida fara framantare. Mie-mi place painea asta ca are coaja crocanta, nu tare sa iti rupi dintii dar destul sa trosneasca atunci cand o apesi sau tai din ea, iar miezul e moale si aerat. post-178-0-18402200-1718625944.jpg

post-178-0-17224800-1718625960.jpg

Arata perfect painea asta! Ai copt-o in Dutch oven?

Adi, am copt-o in oala asta de granit. Dutch ovenul l-am aruncat ca fraiera la mutare ca se facuse urat, tot de la copt painea in el.

post-178-0-77195400-1718639759.jpeg

Adriana, si eu am facut-o des in prima parte a pandemiei mai ales, dupa care am uitat de ea.

Ce fain ii vasul ala ?!!!

Eu faceam paine fara framantare acum vreo 10 ani cred, o coceam pe tava de cookies.

Acum ma tot zgandare ideea de sourdough...

Edited by adi_edi

da, si eu ziceam de ceva ani in urma cind a fost tare la moda

Adi tot pe vremuri cind faceam de toate am tinut de vreo 3 ori si sourdough si tot de atitea ori am si lasat-o sa moara =))

pe mine nu ma atrage, ii simt gustul si nu-mi place

ori a mea a fost mereu putin "vigoroasa" si nu crestea cine stie ce

gindeste-te bine ca dupa aia tre sa te tii de ea, sa ai grija sa o reimprospatezi

pe vremea aceea faceam un gen de cracker la 2 zile ca nu mai stiam ce sa fac cu aluatul ramas :P

Ce fain ii vasul ala ?!!!

Eu faceam paine fara framantare acum vreo 10 ani cred, o coceam pe tava de cookies.

Acum ma tot zgandare ideea de sourdough...

Și pe mine a început să mă zgândăre ideea de sâmbătă încoace, am fost la o petrecere iar unul din invitați a adus o sourdough pâine tocmai scoasă din cuptor, minunată. Toți am tăbărât pe ea. Autorul pâinii mi-a dat avânt asa ca de luni am început procesul.

Adriana, stiu ca e un pic de bataie de cap, de asta nici nu m-am apucat imediat; dar am tot citit si se pare ca e unul dintre cele mai sanatoase sortimente de paine. Trebuie sa mai caut sa vad ce fac cu maiaua daca nu-s acasa vreo doua saptamani.

Miss F, ai cerut reteta sau aveai una deja?

Adriana, stiu ca e un pic de bataie de cap, de asta nici nu m-am apucat imediat; dar am tot citit si se pare ca e unul dintre cele mai sanatoase sortimente de paine. Trebuie sa mai caut sa vad ce fac cu maiaua daca nu-s acasa vreo doua saptamani.

Miss F, ai cerut reteta sau aveai una deja?

Am o rețetă de la cel care a adus pâinea la petrecere. Dacă nu iese ți-o cer și pe a ta.

Azi e ziua 3 și aproape s‐a dublat conținutul, mâine cică tre să arunc jumătate și să adaug gramajul corespunzător de făină și apă. De-abia după ziua 7 pot să folosesc o cantitate anume să fac pâine, corect Adi?

Mie mi s-a spus ca dacă nu ești acasă nu-i bai, o arunci și începi alta.

Eu mi-am salvat o reteta care e cica pentru incepatori. Nu am citit prea mult dar intr-adevar ia cam 7 zile sa fie gata de folosit la paine, poate dura mai mult daca temperatura a fost mai scazuta. Dar cand ma hotarasc sa o fac ma informez mai mult.

Azi e ziua 3 și aproape s‐a dublat conținutul, mâine cică tre să arunc jumătate și să adaug gramajul corespunzător de făină și apă. De-abia după ziua 7 pot să folosesc o cantitate anume să fac pâine, corect Adi?

pai cind il faceam eu nu aruncam, jumatatea aia o foloseam ca sa fac ceva si faceam mereu astea ca n-au nevoie sa creasca precum piinea

https://adriananicoleta.wordpress.com/?s=streghe

pai cind il faceam eu nu aruncam, jumatatea aia o foloseam ca sa fac ceva si faceam mereu astea ca n-au nevoie sa creasca precum piinea

https://adriananicoleta.wordpress.com/?s=streghe

Le faceai in fiecare zi?? Wow... Te admir, la cat e de lucru cu ele...

Daca nu ma insel maiaua se poate deshidrata si pusa asa la pastrare in borcanele....

Mersi de idee, am sa studiez!

• 2 weeks later...