Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Cu scuzele de rigoare fiindca n-am avut timp sa redactez reteta inghetatei de menta, scriu aici pe scurt modul de preparare pentru doritori.

Ingrediente:

500 ml. lapte dulce

500 gr. zahar, sau mai putin, depinde de gust

8 oua

500 ml smantana pentru frisca

2 legaturi zdravene de menta verde

Vanilie de care aveti, dupa gust

M.D. P.

Se fierbe laptele in care se pune menta verde si jumatate din cantitatea de zahar.

Se strecoara dupa 10 minute de la stingerea focului.

Se bate frisca. Ouale se bat cu zaharul ramas, vanilie si praf de menta.

Cum se obtine praful de menta: se usuca la intuneric frunze de menta care apoi se freaca intre palme si se cerne. Pulberea respectiva are un parfum de menta foarte proeminent si da si culoare.Se observa in pozele cu inghetata mea de menta particulele de menta, care, pe noi nu ne deranjeaza, din contra ne stimuleaza sa cerem bis.

Laptele mentolat amestecat cu compozitia de oua se fierbe apoi la BM. pana se ingroasa ca o smantana mai subtire. Se stinge focul, se lasa sa se raceasca si la final se amesteca aceasta compozitie cu frisca batuta. Iese multa, nu face ace deloc, eu nu am aparat de inghetata, o pun in caserola de seara si a doua zi e numai buna sa ne racoreasca. De aici se pot nascoci diverse variatiuni pe tema asta.

Sper ca am reusit sa spun tot!

Si mai sper sa fiu iertata pentru intarzieri, dar vin tarziu de la munca si sunt in campania de pregatire a dulceturilor de sezon,au venit ploi si-mi strica frumusete de capsune, imi scutura trandafirii si tre' sa fiu pe baricade, nu mai spun ca e perioada roirii stupilor si daca nu ne ducem zilnic la ei, riscam sa le luam urma..

Cand nu am timp sa o fac astfel, o fac ca si aici, http://cufarulcubucurii.wordpress.com/2012/04/28/inghetata-de-vanilie-frisca-si-fructe/ doar ca pun praful de menta si iese mentolata si buna, dar eu mi-am facut si zahar mentolat si folosesc din acela...

Daca am gresit postand linkul, sa fiu iertata, am facut-o in scop nobil si poate fi sters...

Multumesc mult, Gelutza, ca ti-ai facut timp si mi-ai scris reteta! :floare: O floare pentru tine, ca tare harnica mai esti.

Si fiindca am reusit si eu sa descarc pozele, va arat ce-am facut: o tarta cu gutui si migdale, pe care am dus-o la un gratar, dar vremea rea ne-a facut sa ne mutam la cineva acasa (se vede ca a avut de suferit de la transport). Tot pentru atunci am facut si trufele Stellei (foarte bune) si bomboane Raffaello, dar n-am mai avut ce poza, ca s-au mancat imediat.

post-1290-13694010487768_thumb.jpg

si un cheesecake cu capsuni sa-l impac pe al meu, ca se simte neglijat ca fac numai pentru altii (el n-a putut sa mearga la gratar).

post-1290-13694011706298_thumb.jpg

si un cheesecake cu capsuni sa-l impac pe al meu, ca se simte neglijat ca fac numai pentru altii (el n-a putut sa mearga la gratar).

Cu placere,Ela, daca poti sa usuci menta intr-o cutie de carton, la umbra, iti va fi de mare folos, o sa fac si niste poze cu zaharul meu mentolat sa-l dau mai departe, ca tare bine este sa-l ai la indemana! Si nici nu se face greu.

Dulciurile tale sunt foarte apetisante, as face si eu un ceesekake,fiindca sotul tocmai ma striga sa-mi iau in primire capsunele culese acum, e reteta pe aici?

Cu placere,Ela, daca poti sa usuci menta intr-o cutie de carton, la umbra, iti va fi de mare folos, o sa fac si niste poze cu zaharul meu mentolat sa-l dau mai departe, ca tare bine este sa-l ai la indemana! Si nici nu se face greu.

Dulciurile tale sunt foarte apetisante, as face si eu un ceesekake,fiindca sotul tocmai ma striga sa-mi iau in primire capsunele culese acum, e reteta pe aici?

E reteta de aici, doar ca acum am facut niste mici modificari. Nu aveam destula branza asa ca am mai adaugat niste iaurt grecesc si am renuntat la zahar, punand lapte condensat dupa gust. Deasupra am pus capsunile lasate un pic cu zahar si un plic de tort gelee.

Nu mai editez inca o data, am uitat sa zic ca am facut si blat de biscuiti de data asta.

Mi-am clatit ochii cu pozele voastre si tot imi propun sa nu mai citesc la subiectul asta ca ma apuca pofta de dulce acuma noaptea! Si preparate gustoase, si poze frumoase !

Eu vin cu o portie de "custard tarts", ca nu le pot numi "pasteis de nata". Tot experimentez si tot n-au iesit cum trebuie, dar nu-s rele la gust...

post-192-13694469851399_thumb.jpg

ce felie perfecta :toothy9;

Ela, arata de milioane :toothy6: !

Va multumesc! :rolleyes:

Any, eu tot n-am incercat profiterolul tau, desi mi-e gandul la el de cand l-ai postat, dar fac ce fac si ma trezesc pregatind alt dulce.

Any, eu tot n-am incercat profiterolul tau, desi mi-e gandul la el de cand l-ai postat, dar fac ce fac si ma trezesc pregatind alt dulce.

Profiterolul? Hmmm, eu l-as face mereu si toti din familie l-ar manca mereu, dar vreau sa variez.

Clatite cu drojdie, umplute cu ciocolata alaturi de inghetata de capsuni decorata cu migdale.

post-1316-13695911368763_thumb.jpg

Cu urda dulce si unt la cuptor,imprietenite cu smantana,miere si scortisoara.

post-1316-13695961166818_thumb.jpg

Clatite cu drojdie, umplute cu ciocolata alaturi de inghetata de capsuni decorata cu migdale.

post-1316-13695911368763_thumb.jpg

Mai avem si cu urda dulce la cuptor dar revenim cu poza.

Am probleme cu gatul si am zis pas inghetatei de doua zile, dar acum tu ma starnesti iar, am tot facut bunatati cu capsune, dar inghetata nu. Bine ca e frig la noi, sa ma mai abtin vreo doua zile! =))

Am probleme cu gatul si am zis pas inghetatei de doua zile, dar acum tu ma starnesti iar, am tot facut bunatati cu capsune, dar inghetata nu. Bine ca e frig la noi, sa ma mai abtin vreo doua zile! =))

Imi pare rau ca te doare gatul:((

Poi lasa sa treaca si faci pe urma.

Sa te faci bine!

E reteta de aici, doar ca acum am facut niste mici modificari. Nu aveam destula branza asa ca am mai adaugat niste iaurt grecesc si am renuntat la zahar, punand lapte condensat dupa gust. Deasupra am pus capsunile lasate un pic cu zahar si un plic de tort gelee.

L-am facut Ela, a fost o incantare, care, doar a fost...ca nu mai e! :) Tare bun, eu l-am asediat cu capsune pur si simplu si am pus deasupra jeleu de capsune,la care am adaugat si o lingurita de amidon, ne-a placut mult, multumesc pentru reteta. =))

post-1400-13695943852395_thumb.jpg

La tine consistenta este alta de la iaurt si lapte condensat, la mine fiind din branza este mai zgronturoasa un pic, dar e grozav de buna! Deja imi urla variatiunile temei prin cap, abia astept sa o mai fac! :)))))))))))))))

(Toata ziua am vorbit numai in rime, nu pot sa ma opresc, de la cheesekake mi se trage! ) :)

post-1400-13695945440305_thumb.jpg

Capsunele de pe farfuriuta au fost culese astazi,din ce a mai ramas pe fundul sacului, sunt batute de ploi, dar tot gustoase,sa nu dati cu prastia...

Regret ca am avut parte doar de o feliuta, mai vreau!

Ela, ce bine arata cheese-ul , mi-ai facut o pofta =))

Si sa nu vin cu mana goala, vin cu clatite de ciocolata servite alaturi de capsuni proaspete sicompot de rhabarba cu sirop de soc

post-479-13695981508577_thumb.jpg

Vai cat am mai salivat in fata capsunilor, si cheese cake-urilor; ca sa nu mai zic de restul.

Bravo doamnelor

Am salivat puternic pe subiectul asta...mai sunteti maiastre,,,rau ,rau!! :crying:

Un gind din copilarie catre dulceatza ...din cufar. :angryfire: ..pe care sper sa l deschid cu ocazia venirii mele....ca mie un dor de unde am copilarit!!! :pupic:

L-am facut Ela, a fost o incantare, care, doar a fost...ca nu mai e! :blush: Tare bun, eu l-am asediat cu capsune pur si simplu si am pus deasupra jeleu de capsune,la care am adaugat si o lingurita de amidon, ne-a placut mult, multumesc pentru reteta. :thumleft:

La tine consistenta este alta de la iaurt si lapte condensat, la mine fiind din branza este mai zgronturoasa un pic, dar e grozav de buna! Deja imi urla variatiunile temei prin cap, abia astept sa o mai fac! :)))))))))))))))

(Toata ziua am vorbit numai in rime, nu pot sa ma opresc, de la cheesekake mi se trage! ) =))

Capsunele de pe farfuriuta au fost culese astazi,din ce a mai ramas pe fundul sacului, sunt batute de ploi, dar tot gustoase,sa nu dati cu prastia...

Regret ca am avut parte doar de o feliuta, mai vreau!

Gelutza, ma bucur ca ai incercat reteta si ca v-a placut. Variatiunile sunt si ele bine venite. Capsunele tale cu siguranta au fost mai gustoase ca ale mele.

Geany, cam in cat timp fierbe (se leaga) dulceata de capsuni? Ati pus un kg de zahar la unul de capsuni?

Mai am o problema. Am facut azi un cheesecake, din acela cu blat din biscuiti digestivi pisati si amestecati cu unt si zahar, in forma de tort cu fundul detasabil. A picurat la greu unt in cuptor, a facut un fum !!! A mai patit cineva asa? De obicei n-am avut probleme cu forma de tort. Ea o fi de vina? Cum altfel puteam face?

Oleaca de dulceata de capsuni(mai lovite asa ,a luat mama) e inca,calda

post-405-13701056857773_thumb.jpg

miam-miam, abia astept sa iasa si la noi capsunile sa merg sa culeg.O mare pofta mi-ai facut =))

Mai am o problema. Am facut azi un cheesecake, din acela cu blat din biscuiti digestivi pisati si amestecati cu unt si zahar, in forma de tort cu fundul detasabil. A picurat la greu unt in cuptor, a facut un fum !!! A mai patit cineva asa? De obicei n-am avut probleme cu forma de tort. Ea o fi de vina? Cum altfel puteam face?

Ally, pai nu tb sa-l bagi la cuptor.Cheese-ul cu blat din biscuiti e fara coacere =))

Da! la dulceata de capsuni eu pun cata cantitate de fructe atata zahar ,le spal (ca eu cumpar din piatza nu am nici o garantie ...)se lasa la zvantat/scurs de apa,cele mai mari le tai in 2 sau chiar in 4 daca sunt mari,pun zaharul pe ele si le las sa se topesca zaharul ,le dau la fiert in ceaun,intai sirpul e apos si face spuma care se ia cu spumiera ca la carne,apoi la foc mic si mestecand cu lingura de lemn sa nu se prinda de fund siropul scade si ea se incheaga ,eu pun si zeama de lamaie si chiar vreo 2 rondele de lamaie cu tot cu coaja se pot pune ca ii da o aroma tare -tare buna si ajuta si la legarea siropului.Nu stiu cat sa spun ca si timp ca depinde de cantitate de puterea focului e cam ca la racitura ,eu vad din ochi,pun cu lingura stropi pe o farfuriuta si vad cum stau,pun pe degete si las un pic apoi vad daca sunt lipicioase ,ca la racitura,am citit ca intr-un pahar cu apa rece sa pui stropii si daca nu se dizolva si raman ca perlele e gata, da' eu nu am nici timp si nici rabdare de asa ceva..eu o vad din ochi,apoi e chestie de gust unii vor mai inchegata altii mai siropoasa,la mine cum vine vine aia e ..ie' buna =))

Sigur nu te-am ajutat prea mult,da' mai mult de atat zau ca nu ma pricipesc' nici io' =))

miam-miam, abia astept sa iasa si la noi capsunile sa merg sa culeg.O mare pofta mi-ai facut =))

Imi pare rau ca ti-am facut pofta! mama lucreaza langa piatza,si a gasit capsuni mai ieftine dar erau si mai lovite printre ele,a ales si a facut cu zahar lasat sa faca sirop si de mancat asa,restul mi-a dat mie ,ca ea nu mai vrea sa faca dulceata ca tata e mare amator si e diabetic =)) asa ca m-am sacrificat io' =)) zau ca am infulecat o felie asa unsa cu unt si cu ea calduta =))

Ioana, eu am facut de-ala de se coace, cu oua si 3 linguri de faina in compozitie la 1 kg de crema de branza. Are si Lauralaurentiu pe blog. A iesit foarte bun, doar am avut problema aia cu untul. Stiu si de varianta fara foc. O sa intreb la Laura pe blog.

Geany, am inteles. Deci ma uit si eu cu ochii (*dupa ochi*) si cu farfuriuta. O sa iasa ea cumva. Vorba ta...tot buna va fi. Dar ma gandeam sa nu o tin prea mult, ca nu mai are culoarea asa frumoasa...

Culoarea e frumoasa de la zeama de lamaie si sa nu o scapi sa se prinda de fundul cratitei,la foc mic cu rabdare....cand e gata daca dupa racire ti se pare prea lichida,nu-i nimic o mai pui la fiert,la scazut si eu pana mi-am format ochiul am tot experimentat =)) nici acum nu ma consider experta =))