Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AJUTOR ! - Intrebari culinare.

Featured Replies

Geany, sper sa-i iasa bine.:drool:

Acuma e si o chestiune de gusturi, mie de exemplu nu-mi plac cremele greoaie....

Meditand asupra problemei, cred ca ceea ce am scris eu mai sus e mousse de cioco si nu ganache :drool: , adica o crema mai aerata...

Daa! :drool: oricum a fost o discutie constructiva ,eu am retinut ideea(e la cutia cu maimute'' cum imi place mie sa spun :71: ) cu siguranta o sa o pun in practica.

Merci :drool:

Nu Geanny, nu m-ati ametit (ca eram deja!:) !) Suna bine si ce zice Iulia.Poate-asa-i fac sa manance frisca!:)

Dar, cum ziceam, eu n-am unde gasi smantana mai grasa de 20% De 30 nici vorba! Cu 20 % o merge?:drool:

Invatam impreuna, nu-ti mai cere scuze.Cat traim, invatam!:)

:scratch: Iulia! Ar fi bine sa am si eu smnatana de-aia, ca si mie-mi place frisca naturala, dar...ma adaptez la ce am!:drool:

Zozo, eu am facut si cu smantana din piata - pe gustate, care-ti place! - si cu Milli, si cu Dorna si de la Lidl si de la Kaufland.

Uite, acuma sunt pregatita cu de-asta de la K, sunt f bune amandoua

post-100-13557609751699_thumb.jpg

pun proportii egale cioco+smantana, dar s-a intamplat sa pun si mai putina ciocolata si-am suplimentat cu cacao pudra cand a venit momentul sa bag mixerul in ganasul rece. tu ai ceva experienta, ai sa-ti dai seama cum s-o dregi daca dai in bara.

succes!

[size=1]

buey, ai ajuns la faza de-a face torturi la comanda?[/size]

Eu am stricat vreo 4 cutii de smintina Dorna cu 32% grasime cind am incercat sa fac frisca din ea. Tot citeam ca din smintina dulce si grasa se face frisca, si nu intelegeam cum. Am luat si intaritor de frisca, bateam la smintina aia pina o faceam praf, numai frisca nu se facea. Pina cind, nu stiu cum am facut greseala, i-am pus zahar cind am inceput sa bat, si, minune, s-a facut o frisca misto de tot de nu mi-a mai trebuit niciodata de atunci frisca vegetala. Fara zahar n-am reusit sa fac frisca, nimeni nu ma invatase si nu citisem nicaeri chestia asta, eu credeam ca e ca la Hulala, bagi mixerul si se face frisca. Sau ca la bezea, desi n-aveau nicio legatura intre ele, ca intii bati albusurile, apoi pui zaharul...

Deci pentru reusita sigura a friscai, pune zaharul de la inceput. Daca cineva ma contrazice sa puna si ceva in loc, adica sa-mi spuna cum face ea / el frisca, ca eu stiu ca fara zahar nu iese.

Deci pentru reusita sigura a friscai, pune zaharul de la inceput. Daca cineva ma contrazice sa puna si ceva in loc, adica sa-mi spuna cum face ea / el frisca, ca eu stiu ca fara zahar nu iese.

Binenteles ca trebuie batuta smantana dulce grasa, rece cu zahar pudra si vanilie daca vrei sa iese frisca. Acum sa nu va speriati se bate putintel mai mereutz decat cea vegetala dar gustul nu se compara. Eu numai folosesc dorna de multa vreme ptr ca am dat chix cu ea si ma lasat balta nuami este ce a fost odata. Folosesc cea de la kaufland '' Vian'' 30% si sunt multumita. Cand nu gasesc, recurg la cea vegetala ptr ca ma gandesc ca nu o sa mor din cauza asta ca o folosesc din cand in cand si o mai folosesc atunci cand trebuie sa imbrac vreun tort ptr ca are alta tinuta si nu se lasa, iar multa lume o foloseste cea vegetala ptr ca pe timp de vara nu se acreste daca sta pe masa de ex nunta, botez, diferite mese festive unde nu poti zice musafirilor hai repede ca tre sa duc la rece ca se acreste). La gust normal ca nu se compara cu cea naturala.

Uite, acuma sunt pregatita cu de-asta de la K, sunt f bune amandoua

Linistita sunt foarte bune amandoua.

Eu am noroc,ca mi se bate cea varsata de la magazin :floare: la noi se gaseste de cumparat varsata si cu peste 30% grasime,daca e pt. ornat ma mai ajut de pliculet de intaritor de la dr. oetqer :toothy9; alte discutii au ai fost si aici https://forum.artaculinara.ro/topic/2079-intrebare-intrebatoare/ :floare:

Smantana pentru frisca, ce se poate cumpara din anumite magazine de lactate la vrac e lichida. Si la mine se bate, numai ca nu gasesc prea des smantana din asta, din pacate. La mama acasa se gaseste mereu, da' in Bucale - mai greu! :tongue3:

Carmella, din ce stiu eu cei de la Dorna au schimbat deja ambalajul de la smantana lor din" pt frisca" in "de gatit" pt ca nu se mai preteaza la frisca.

Din fericire la noi se gaseste in lantul de magazine Produs in Buvovina smantana cu procentaj mare de grasime care merge de minune pt frisca sau tot asa, la vrac prin diverse magazine.

Is bune si cele postate de Moata, numai ca daca nu ma insel astea sunt "ajutate" cu caragenan, adica un E pe post de agent de ingrosare. Oricum,decat Meggle sau alte prafuri e preferabil :pupic:

Am mai vazut in cateva hipermarket-uri pe aici a smantana aparuta de la Sanlacta. Nu mai retin daca avea sau nu caragenan sau nu, arata asa:

post-115-13558589107012_thumb.jpg

sa stii ca si pe mine ma cam zgaria pe creier caragenanul asta.

pana am auzit la paprika tv, la enrique lanlard - un cofetar celebru, gateste numa' ptr vedete- ca-i un aditiv permis in UE si se extrage dintr-o alga.el chiar adauga dintr-o cutie.

iote aici.

are alta tinuta si nu se lasa, iar multa lume o foloseste cea vegetala ptr ca pe timp de vara nu se acreste daca sta pe masa de ex nunta, botez, diferite mese festive unde nu poti zice musafirilor hai repede ca tre sa duc la rece ca se acreste). La gust normal ca nu se compara cu cea naturala.

Nu se lasa, dar se usuca si poti s-o iei cu mina s-o dai deoparte :rolleyes:

• 4 months later...

Ajutor!

Nu gasesc tortul aperitiv a lui any_annette din branza si biscuiti digestiv...vag imi aduc aminte ce avea in compozitie.

Multumesc pentru ajutor fete dragi =)) !

Cheesecake-ul cu gorgonzola era ceea ce am cautat.

Multumesc pentru ajutor fete dragi =)) !

Cheesecake-ul cu gorgonzola era ceea ce am cautat.

Ma bucur ca ai gasit! :) probabil tu nu reuseai sa-l mai gasesti pt. ca te-au dus in eroare biscuitii,tu cautai cu biscuiti digestivi si acesta e cu crekers.Asa patesc si eu deseori!

• 2 weeks later...

buna dimineata tuturor!

intreb si aici, ca poate e cineva mai treaz :) - dati-mi un sfat/reteta de fondue 100% reusita, dar nu de fitze, ca m-a lasat inspiratia

multumesc anticipat cui isi pierde o bucatica de duminica cu mine

• 1 month later...
daca e porumb "modern" din ăla modificat, "peaches and cream" cu boabele galbene și albe, in 20-30 de minute e gata. dacă e din ăla ca pe vremuri, ia mult mai mult.

Eu am cumparat porumb (nu soi dulce) in lapte si il fierb la oala cu presiune ,il las 20 de min' de cand incepe sa fluiere/fasaie oala (semn ca a dat in clocot)si apoi ii las acolo in apa aia fierbinte pana se racoreste(cand sunt calduti numai buni de mancat fara sa ma friga) si sunt optimi,daca ar fi mai incatraniti,i-asi intepa cu furculita sa vad si daca nu-mi convine mai dau drumul la foc si-i mai las o tura.

Ii fierb in apa cu sare cu cateva panuse(frunzele lor alea fragede chiar de pe langa stiulete) si matasea de-a lor(ii face mai gustosi),astea le pun la fundul oalei si deasupra lor.

Sunt in lapte daca atunci cand intepi cu unghia o bobita iese ''laptele''zeama aia alba din ei,daca nu iese nu mai sunt in lapte si fierb greu,astia se cresteaza cu cutitul si dupa fierbere boabele sunt inflorite ca sa spun asa acolo unde a fost facuta crestatura cu cutitul.

Chiar azi mi-am mai facut o tura,a treia sau a patra pe anul asta ;)

P.S Cat e cald imi place sa-l ung cu o bucatica de unt si apoi il mai presar cu sare mare :rolleyes:

P.S DE P.S :lol: si porumb cum m-a invatat Yandira uns cu maio si dat prin branza https://forum.artaculinara.ro/topic/2266-la-hanul-arta-culinara/page__st__20900

• 11 months later...
Cat timp pot sa tin un tort gata asamblat (e un "padurea neagra") in frigider? Vreau sa-l fac in avans cu cateva zile, dar vreau sa stiu cate zile il pot tine in frigi.