Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oameni cu pasarele la cap

Featured Replies

moaţo, persanu' din cuib, e barba ţapului?

si ceva din sus-numita barba :bounce:

Sunt scumpi si frumosi foc!!! Eu am avut doi perusi -Coco si Cocuta, mosteniti de la bunica..ei bine Coco ii dadea sotiei sa manance in cioc, asta in schimb il ciocanea in cap si bietul Coco era chelios :lol: Mai mult, il apuca cumva de picioare si-i dadea drumul in cap!

Se enerva Coculeana si se plimba agasat pe bara de jos, dar era indeajuns sa scoata Cocuta un sunet, ca era sus sa-i sufle iar in penaj :lol:

Coculeana a murit prima si Coco a mai trait o perioada -nu stiu daca fericit, dar macar cu coama pe frunte :)

In acelasi timp o aveam pe Luli -daca pisica a vazut ca nu are sanse sa ajunga la ei, se suia pe dulap si se uita cu orele la activitate perusilor pe care nici in bascheti nu-i durea :)

Moatzo, ce frumosi sunt Ciupii tai :lol:. Urmaresc cu interes povestea lor de amor si mai ca ma bate gandu' sa-mi iau si eu. Da' ma tem sa nu devina gustarea de la ora 5.

sunt de-a dreptul incantatori! ai putea sta ore in sir urmarindu-i fara sa te plictisesti!

prima mea grija dimineata e sa ma uit in cuib, n-o fi aparut vreun ou? la fel cand ma intorc de la munca. :D degeaba insa, canaritele fac un singur ou pe zi, de regula dimineata, cam la aceeasi ora. asteptam.

Ciupa e extrem de mancacioasa, roade tot marul, salata, susanul pur si simplu o innebuneste, in seminte face ravagii, proteina - galbenus si urda - dispare imediat, in pauze roade biscuiti si cand dispare vreun element trece imediat la Ciupu - coliviile sunt deschise- si-ncepe acolo. Chiar mi se pare ca s-a ingrasat :)

Apoi il cheama la ordin pe Ciupu, sa-i dea in cioc. Operatia nu se poate desfasura stand amandoi pe-acelasi bat, nu stiu de ce :D Pe sistemul de ce simplu cand se poate complicat, Ciupu escaladeaza acoperisul coliviei, dar Ciupa da adevaratul spectacol! E-o cracanata! Se agata intr-o pozitie total nefireasca pe tavanul coliviei, pe dinauntru, casca ciocul si Ciupu presteaza printre zabrele. Ii da de vreo 3-4 ori, doamna pare multumita pe moment, iar el zboara disperat sa-si umple iar gusa, inainte de-a auzi chemarea la ordin.

In pauzele de masa, isi manifesta pasiunea: Ciupa chitzaie fericita de isprava, iar Ciupu se infoaie de parc-ar fi executat un regiment de canarite :D

Un alt moment important e cel al baii. Fiecare cu cadita lui, mai nou. Se imbaiaza de parc-ar fi ultima din viata lor! Ciupu nu intra decat o data in apa, dar ea ar fi in stare sa treaca la viata acvatica, o fi fost rata intr-o alta viata. Trebuie sa i-o iau la un moment dat, fiindca altfel ar fi toata ziua murata.

In rest, mai mutam o scama de colo-colo, mai ciugulim florile, ne luam la hartza cu mixerul sau aspiratorul si stam cu ochii lipiti de partener. Daca indraznesti sa muti o colivie, celalalt lasa orice indeletnicire, da alarma si-apoi vine in zbor sa se-aseze pe colivia partenerului. Adica, las casa, las masa, si vin si eu in lume cu tine!

Mai vedem!

Uma, imi imginez cat erau de minunati perusii tai! Dupa ce ca sunt asa de colorati, stiu ca sunt mult mai sociabili. Dar am sa ma limitez la canari.

Hai, ma Cami, cum gustare? N-ai vazut ce armonie intre Rita si motanul Giorgianei? Cred ca daca trec de-un prag, ajung sa se agreeze. Da' tu stii mai bine ce-ai la usa!

Uma, m-am amuzat citind povestea lui Coco si a Cocutei!

Moatza, imi e din ce in ce mai drag sa citesc povestea Ciupilor! Si tu le zici asa de bine :) !

Dragelor din pacate Coco si Cocuta nu erau prea prietenosi cu noi - bunica i-a lasat in treaba lor si cred ca asa erau obisnuiti, fara prea mult bagat in seama :)

In schimb am vazut perus care "dadea" un pupic si dupa intorcea capul rusinat :) Era dulce rau de tot!

Hai, ma Cami, cum gustare? N-ai vazut ce armonie intre Rita si motanul Giorgianei? Cred ca daca trec de-un prag, ajung sa se agreeze. Da' tu stii mai bine ce-ai la usa!

Mai Motzulino, matzele mele ar fi in stare sa sara prin plasa de tzantzari cand trece vreo vrabie prin fata geamului. Cred ca daca as avea colivie cu zburatoare ar sta numai calare pe colivie.

Moatza, imi e din ce in ce mai drag sa citesc povestea Ciupilor! Si tu le zici asa de bine :occasion14: !

Esti draguta, merci!

Uma, eu am vazut perus care imita cuvinte scurte si sonore, era un minunat!

Primul meu canar era batran si f bland: venea pe umarul omului si-i ciugulea alunitele de pe gat. Apoi dormita infundat in gatul lui, cauta caldura cre' ca.

Cami, lasa, ramai la pisici! decat sa-i ai pe constiinta...

ei poftim!

ma-nfund bine in scame, misc provocator din fund pana-mi gasesc locul si am nazuri de viitoare mamica :occasion15:

post-100-13302795568306_thumb.jpg

cerberul!

post-100-13302795295312_thumb.jpg

eu relatez tot ce misca, dar sa nu mi-i deochiati! :occasion15:

Ptiu-ptiu sa nu ii deochi (mai bine pune-le fundita rosie :occasion14: )

Sunt tare frumosi..deabea astept sa vad bebeii :floare:

Azi dimineata Ciupa s-a sculat f devreme, se vede treaba c-avea ceva important de facut.

A luat un mic dejun frugal :lol: apoi s-a dus glontz catre cuib, s-a foit putin pana si-a gasit o pozitie buna si-apoi tz-tz-tz, tz-tz, tz, il tot imbia pe Ciupu. Dar atat, platonic!

Asta s-a prezentat la ordin, a servit-o de cateva ori din gusa si-apoi a plecat in inspectie la fereastra de la dormitor. Acolo-i place lui cel mai mult ca se vede balconul cu verdeata si-are amintiri delicioase vizavi de bobocii trandafirului :headbang:

Enfin, n-a avut timp prea mult de admirat, c-a-nceput nebunica sa-l cheme. Asta nu era pregatit s-o mai hraneasca, dar ea nu asa ceva voia acum. Dorea sa-i arate isprava, a facut primul ou :hug: . E mic cat o aluna, gri-pistruiat si-i f fragil. Ma grabeam sa plec la munca, n-am avut timp de poze si nici n-am avut curaj sa-l iau inca din cuib. Sper sa fie intreg cand m-oi intoarce.

Deci la vreo 10 zile de cand s-au cunoscut a facut primul ousor. Sunt curioasa cate-o face, parca vreo 7-8, in fiecare zi cate unul, dimineata, la aceeasi ora. Ouale se iau din cuib si dupa ce termina perioada de ouat se pun inapoi doar atatea oua catzi pui doresti. Ei oricum n-ar putea hrani asa de multi, daca sunt parinti exemplari pot duce cam 4, cu ajutor. Ouale se pun toate in aceeasi zi ca sa iasa toti puii o data, avand in acest fel sanse egale la supravietuire. Puii eclozeaza dupa 13-14 zile si sunt de marimea unei muste. In fiecare zi isi dubleaza greutatea, asta-i motivul ptr care tb sa fie toti de aceeasi varsta. Mda!

Deci avem primul ou :scratch:

Doamne, ce frumoasa poveste traiesc Ciupu si Ciupa si sunt atat de dragalasi!

Si chiar si-au amenajat un cuib frumos si lui Ciupa ii sade bine in cuibul ei.

Si HIP,HIP,URA! pentru primul ou!

Asteptam restul.

Bravo, Ciupa :angry: . Motzulina, sa faci poze. Eu astept cu nerabdare continuarea.

În afara faptului ca ma topeste povestea lor, mi se pare interesant tot ce fac si cum fac, iar informatiile ma dau pe spate. Mai ales ca puiutu' e cît o musca!!! :D Normal ca îmi închipuiam eu c-o fi piticel, dar cît o musca??? M-a speriat! :D

Astept poze!

Unde pastrezi ouale pîna le pui 'napoi în cuib la clocit?

Dupa ce îl iei din cuib, nu o sa-l caute Ciupii? Îl dau disparut :D

Sa nu fie de deochi,dar deja e bucurie cu primul ou?Felicitari noilor bunei in persoana reporterului si a sotului de reporter. Ce rapizi si harnici mai sunt.De fapt din ce-am citit,am inteles ca totul merge in ritm rapid la ei.Sa fie sanatosi si sa scoata in capat 'sarcina'!

multumim ptr oferte de nasit, felicitari, exaltari, incurajari si intrebari!

eu v-am spus ca o sa am discovery in bucatarie! am mai trait experienta asta si am fost emotionati si fericiti, parinti si sclavi de canari deopotriva. acum deja avem ceva experienta si va povestesc si voua ptr ca este interesant de observat viata acestor mici sufletele si, mai ales, pentru ca atunci cand eram la inceput si cautam informatii m-am lovit de lipsa lor. crescatorii nu prea ofera, te vad ca un potential concurent, site-urile specializate sunt cam saracute in informatii legate de canari -canarii sunt pasari relativ scumpe si f sensibile, de aceea se cresc greu, iar doctorii veterinari, iertata sa fiu, sunt de-a dreptul afoni in ceea ce priveste canarii. nu mai intru in amanunte, dar am avut experiente tragice.

Maya, da, puii sunt ca niste muste, scot niste sunete ascutite intre penele mamei, iar in prima zi efectiv tb sa iei canarita cu mana de pe ei daca vrei sa-i vezi. nici nu prea e indicat, dar eram prea curiosi. partea buna si incurajatoare e ca ei isi dubleaza greutatea in fiecare zi si cred ca asta se vede cel mai bine la cioc. au o gura...si-i mereu cascata! ei, da' sa ajungem noi acolo.

iote ce-am facut, ce-o fi asta?

post-100-13303682867217_thumb.jpg

asta-i minunea!

post-100-13303683296461_thumb.jpg

si minunata!

post-100-13303684048411_thumb.jpg

ptr comparatie, langa niste arahide

post-100-13303684484409_thumb.jpg

ouale tb manevrate cu f mare grija, au coaja f fina si deseori le-am spart noi sau canarii cu gherutele. nu necesita conditii speciale de depozitare, omu' l-a pus pe impletitura aia de scoici ca sa nu alunece si-l tin pe-un raft din biblioteca :angry:

m-a intrebat Lili ce fac cu Ciupa. intelegerea nu prea a existat in mod clar, am vorbit cam ambiguu la inceput cu proprietarul, dar acum suntem hotarati sa n-o mai dam. o sa dam puii, dac-om avea noroc sa-i avem, dar si pe ei dupa vreo luna, cand, teoretic, ar tb sa fie in stare sa se hraneasca singuri. oricum va fi greu si-asa sa ne despartim de ei, dar sunt hotarata sa nu fac crescatorie, cu toate ca cei de la magazinele pets cumpara canari la preturi stimulatoare. pe Ciupa n-o mai dau si gata, ii spun de la obraz omului, ca si eu i-am dat o canarita fara vreo pretentie materiala. noi suntem dispusi s-o cumparam si sa-i dam si puii. deja ne punem problema.

ei cam asta-i! maine dimineata, pana plec la serviciu, ar tb sa mai fie un ou.

Chiar ca-i minune,mai ales cand te gandesti ca intr-o aluna atat de mica sta deja un sufletel in devenire.Las' ca va fi bine si veti avea si nepotei-canarei si nu cred ca va fi complicat sa le gasiti adapost,mai ales ca aveti prieteni amatori.