Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce am copt azi!?!

Featured Replies

Kiva, as vrea si eu reteta ta de naan, eu am una dar nu ne-am inteles :)

pupicei, miha :-*

Miha, o sa incerc sa traduc, e de pe foodnetwork, nu stiu daca am voie sa pun link direct aici.

Paine Naan

1 lingurita drojdie uscata

180 ml apa calduta

2 lingurite zahar

2 cups faina (eu am masurat si vine cam 300gr)

1 lingurita sare

1/8 lingurita praf de copt

3 linguri iaurt natural (al meu a fost destul de gros)

2 linguri ulei de masline

2 linguri de unt topit

Intr-un recipient mai incapator punem apa, drojdia si o lingurita de zahar. Se amesteca si se lasa pana devine spumoasa. Apoi se adauga iaurtul si uleiul de masline.

Intr-un castron se cerne faina si se adauga sarea, a doua lingurta de zahar, praful de copt.

Se adauga amestecul umed peste faina si se incorporeaza. Rezulta un aluat destul de moale. Eu ca sa ma ajut la framantat am mai adaugat de doua ori cat iei in varful degetelor cate un praf de faina. Aluatul e moale, un pic lipicios dar maleabil. Nu se framanta mult, doar cat se se incorporeze faina bine. Se acopera si se lasa in loc caldut cel putin 2h.

Eu am impartit aluatul in 6 si mi-au iesit 6 lipii medii, depinde cat vrei sa le faci de mari. In reteta originala spune ceva de intins cu apa, sincer nu am citit tot pentru ca m-am decis sa le fac ca lipiile normale, asa ca am luat o bila de aluat, am infainat masa si intins lipia, nu foarte subtire.

Se incinge bine o tigaie si se adauga lipia. Se coace pe o parte pana incepe sa faca basicute - de obicei dureaza cam 1 minut. Se intoarce si se mai coace 40-50 secunde pe cealalta parte. Cand e gata se muta pe o farfurie si se pensuleaza cu unt topit. Se continua in acelasi fel si cu celelate.

Spor! :)

multumesc, Kiva! incerc sigur ! ieri m-a inspirat painea cu cartofi si am articulat un painoi in oala de tuci, desigur azi e doar amintire:

post-124-14226948065225_thumb.jpg

pupicei, miha :)

Am inceput ieri si copt azi o paine fara framantat - cred ca aici e cunoscuta sub denumirea de paine artizanala, nu sunt sigura pentru ca nu am facut-o niciodata folosind reteta de aici sau de pe culinar. Foarte buna, am adaugat 2 linguri cu fulgi uscati de ceapa deshidratata. Umeda si aerata in interior, crusta crocanta dar maleabila. O sa o refac curand cu Speck.

post-729-14234305944676_thumb.jpg

Miha, placinta aia arata minunat! :hug:

Vesnica mea piine cu lapte, impletita in doua: facut aluat, lasat la crescut, luat, impartit in 4, facut 4 suluri, impletite doua cite doua, puse in tava iar la crescut, unse cu lapte si coapte

1 kg faina

500 ml lapte

25 gr drojdie de bere proaspata

20 gr zahar

20 gr ulei

10 gr sare

paneallatte.jpg

Norocosi colegii Motzulina! :notworthy:

Eu focaccia fara framantare reteta de aici.

500 gr faina

350 ml apa temperatura camerei

sare

1 plic drojdie uscata

1 lingura miere

Se amesteca toate cu lingura suficient cat sa obtineti un aluat moale de tot, se lasa in castron la crescut 2-3 ore.

Se torna intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie.

Se gaureste cu degetele se stropeste cu o saramura din 4-5 linguri apa, sare si 2-3 linguri ulei.

Coaceti si haliti! :hiding:

Poza obscena la lumina led-urilor:

post-9-14241036069816_thumb.jpg

Si eu tot o focaccia in seara asta , dar umpluta, reteta Mayei, pe care nu am mai facut-o de muuult timp

post-780-14243750477519_thumb.jpg

placinte cu branze sarate, ptr noii mei colegi

Ce m-ar tenta! :rolleyes:

Stiu ca n-ai avut cum draga Moatza, dar eu asi da un regat(daca asi avea..) sa vad o bucatica taiata.

Aluatul este cumparat?

Asa pofta mi-ai facut. :lol:

Avem pe undeva o reteta sau un link?

Eu ieri pogacele cu jumere

post-27-14245839025494_thumb.jpg

Peter

Peter, placinta e cu foi filo.

Imbrac o forma rotunda cu foi dispuse circular, ca petalele unei flori, lasandu-le sa iasa afara din forma. Fiecare foaie unsa cu unt topit sau macar ulei. Opresc 2-3 foi sa le pun deasupra. La mijloc pun compozitia - branza sarata cu ce vrei tu, dulce, de carne tocata, ciuperci, maruntaie- orice vrei! Apoi adun foile peste umplutura, le mai pun si pe cele oprite, tot asa, unse, dau cu niste lapte si presar ceva seminte.

Mai usor de-atat nu se poate!

Aprecieri maxime am primit la placintele cu umplutura de branza sarata (asta ptr ca cereau ceva udatura, pe care tb s-o furnizez tot eu, ceea ce am facut :icon_fessee: )

Cre' ca-s cum se zice aici ca ciresele: una o atrage pe urmatoarea si tot asa maninci pina ce nu mai poti :)

Avem reteta aici?

Adriana, multe adevaruri ai spus tu pina acum, dar asta este cel mai mare adevar. :-*

Fac rar, dar cum spui tu; incepi sa maninci si nu te mai poti opri.

Reteta o am de dincolo, de la Otilia Gergely. :-*

E cu branza de burduf. Si usor de facut.

Peter

:-*

Reteta originala Otilia G:

ALUAT:

500 g faina

20 g drojdie proaspata

250 ml apa calduta

4 linguri ulei (sau 4 linguri de untura)

1 lingura sare

1 lingurita zahar.

UMPLUTURA:

jumari

branza de burduf

** 1 ou + 1 lingura de lapte pentru uns deasupra

Se facea o maia din apa, o lingura de faina, o lingurita de zahar si drojdie, care se lasa la crescut cam 15 min.

Se cerne faina, se amesteca cu sarea si apoi cu maiaua si cele 4 linguri de ulei. Se framanta aluatul pana cand devine elastic si se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa la crescut 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul. Jumarile le-am taiat bucatele mici si le-am mai prajit putin intr-o tava de teflon. Apoi le-am strecurat bine de grasimea pe care au lasat-o. Se presara faina pe masa si apoi se intinde aluatul cam la o grosime de o jumatate de centimetru.

Se presara jumatate din cantitatea de branza si jumari pe o jumatate de foaie. Apoi se indoaie partea neacoperita peste cea cu branza si jumari.

Se intinde cu sucitorul, cu atentie sa nu iasa jumerile prin aluat si se presara branza si jumarile ramase. Se indoaie din nou aluatul peste umplutura si apoi se mai intinde putin cu foarte mare atentie. Dupa 30 de min se ung pogacile cu ou batut cu o lingurita de lapte si se introduc in cuptorul incins la foc potrivit. (Din pacate nu am cuptor cu grade, dar se coc ca si orice alt aluat dospit).

Eu le-am lasat cam 30 - 35 de minute la 200°C.

Peter

Trebuiau sa fie musai rotunde? Ca eu le-am facut patrate :hungry:

tare-s bune, data viitoare fac doza dubla

Pai nu trebuia sa fie rotunde, si cum arata...bine ai facut. :hungry:

Tare apetisante arata. Din pacate ultima data nu am avut branza de burduf.

Desi merge si cu Feta, cu branza de burduf e alta viata.

Adriana, respect. :hungry:

Bine ca ai zis ca mere si cu feta ca dintr-aia am permanent in frigider. M-am uitat acu in internet si vad ca-s mult mai crescute, drept e ca eu le-am facut in viteza, data viitoare tre sa ma organizez mai corect si sa le las mai mult la crescut.

Pentru ca la cit sunt de bune sigur va mai fi o data viitoare :hungry:

Danke Peter :hungry:

Dar sunt traditionale din Ardeal, Banat?

Bine ca ai zis ca mere si cu feta ca dintr-aia am permanent in frigider. M-am uitat acu in internet si vad ca-s mult mai crescute, drept e ca eu le-am facut in viteza, data viitoare tre sa ma organizez mai corect si sa le las mai mult la crescut.

Pentru ca la cit sunt de bune sigur va mai fi o data viitoare :hungry:

Danke Peter :hungry:

Dar sunt traditionale din Ardeal, Banat?

Nici nu stiu de sunt traditionale acolo asa. Cred ca. Stiu ca mama sau bunica le tot faceau. Dar mult altfel.

Astea de aici sunt mult mai bune. :hungry:

Peter