October 5, 201312 yr comment_206133 Sformato de dovleac, cu emmental: dovelac fiert la aburi+1 ou+emmental Bun si rece si cald! Report
October 5, 201312 yr Author comment_206143 amestecat totul si pus la cuptor?am luat azi o felie de dovleac frumoasa sa fac ciorbica de legume dar cred ca o parte o folosesc pentru reteta ta Report
October 6, 201312 yr comment_206197 Exact! N-am cantitati ca am facut cu ce am gasit.Mie imi da Ramy cate un dovleac si cand il tai trebuie sa-l termin.Am noroc ca nu se plange nimeni. Report
October 6, 201312 yr comment_206207 am facut pe un platou turcesc (ignorati adana) :humus, inspiratie de la OanaSfalafel ceapa rosie rondele fine cu sumakbaba ghanus la inspiratia de la manekisalata turceasca (Castravete, rosie, ceapa, ardei, toate taiate cuburi mici - EV + otet de vin) iar ieri supa de ciuperci, supa crema de ciuperci si tarta de broccolli (pozele la ce am gatit astazi) precum si ciuperci portobello umplute, la gratar cu haloumi cheese, langa o salata greceasca evantaie de vinete, alaturi de tzatziki si ketchup home made spanac cu oua (poze la mic dejun) mamaliga cu feta si iaurt grecesc fac si eu orez sarbesc (cu legume trase scurt la tgaie, preponderent ardei colorati, capia, gogosar, ceapa, usturoi si ce alte legume sunt in frigi). Am poza doar ca garnitura langa o mare friptura As vrea sa ma orientez mai mult in perioada urmatoare pe retete vegetariene, asa ca sunt cu ochii pe topicul acesta. Multumesc Doamnelor! Report
October 11, 201312 yr comment_206442 Azi am cumparat pentru prima data seminte chia si am facut icre. Am amestecat semintele cu apa, sare si ceapa si lamaie si am amestecat. Cand s-a intarit si s-a facut ca o budinca, am adaugat un pic de ulei. Nu are un gust specific, dar e foarte satioasa si am citit ca au multe proprietati benefice sanatatii. Report
October 11, 201312 yr comment_206443 foarte interesant. semințele de chia se "umfla" și își schimbă textura. eu le pun limonda, tocmai din cauza texturii, care aduce cu bobițele de tapioca care se pun in bubble tea. ale tale nu par umflate deloc, cum ai făcut? Report
October 11, 201312 yr comment_206448 Dex, am urmat o reteta pe care am gasit-o pe net. Am amestecat 35 g de seminte cu 50 g apa. Au absorbit apa, deci presupun ca s-au umflat...Poate poza nu e prea clara. Am sa le pun in mai multa apa sa vad diferenta. Asta ar merge la retete raw. Report
October 15, 201312 yr Author comment_206651 Exact! N-am cantitati ca am facut cu ce am gasit.Mie imi da Ramy cate un dovleac si cand il tai trebuie sa-l termin.Am noroc ca nu se plange nimeni. L-am facut in seara asta pentru miine, Stefano n-a rezistat si a gustat o felie, a zis ca e bun si are gust de dovleac si de brinza. Am facut si eu din ochi, am amestecat in Bimby si bucatile de brinza sunt vizibile, miine revin si eu cu impresii Report
October 16, 201312 yr comment_206662 Aura si Dexter , am citit si eu despre semintzele astea....Sunt adevarate retzetele de pe net? Nu se fierbe nimic? Se lasa doar sa lichid sa se umfle semintzele? Report
October 16, 201312 yr comment_206676 pana raspund Aura si Dex: eu pana acum am folosit semintele de chia (si pe cele de in) ca atare, adaugate in salate peste legume (nu le pun in sos). La cele de in m-am mai lansat si in alte preparate, la cele de chia doar in salate, ca mi se par scumpicele bine ... Ambele ar trebui inmuiate in prealabil pentru un potential maxim (asa cum zice la punctul 4 de mai jos): 1/8 ceasca de seminte la 1 ceasca de apa rece. Contin cantitati mari de grasimi, respectiv, omega 3 de origine vegetala (care se absoarbe cel mai bine), fibre si proteine vegetale, precum si 20% aminoacizi esential, calciu si fier si antioxidanti. Sunt elemente foarte importante in dieta raw-vegan, fiind considerat de catre acestia un element minune .... Pe chia (de fapt pe ambele) le-am mancat si neinmuiate, crude, sunt ca textura asemanatoare celor de mac, ca si gust aduc putin a nuca, sunt usor de mestecat. Modalitati de consum, ce am gasit eu ca material cel mai elocvent, vezi ce ti se potriveste cu meniul vostru de zi cu zi. "5 modalitati simple ca sa integrezi semintele de chia in meniul de zi cu zi1. Foloseste-le la salate. Poti adauga semintele de chia direct in salata (ti-ar trebui cam un pumn de seminte la o salata) sau le poti integra in diferite sosuri si dressinguri. O combinatie de seminte de chia si legume variate iti va furniza nutrientii necesari unei diete echilibrate. 2. Adauga-le in smoothie-uri. Macina semintele de chia cu ajutorul unei masini pentru cafea sau chiar si cu blenderul si adauga-le in sucul de fructe. Semintele de chia sunt atat de versatile incat se potrivesc grozav cu tot felul de ingrediente: soia, lapte, fructe de padure congelate, gel aloe vera, ulei din seminte de in etc. 3. Fa un gel din seminte de chia pe care il poti adauga la pudinci, gemuri, soruri, supe. In acest fel, vei creste valoarea nutritionala a preparatelor tale. Pentru a face aceasta pasta ai nevoie de un sfert de ceasca de seminte de chia si de doua cesti de apa. Pune ingredientele intr-un borcan si vei vedea cum semintele se vor umfla in scurt timp. Pastreaza gelul la frigider. 4. Foloseste seminte de chia impreuna cu cereale, iaurturi sau la prepararea unor deserturi. Pentru micul dejun poti folosi semintele de chia in forma lor naturala, insa daca vrei sa prepari prajituri delicioase, fa din ele faina. Pentru asta trebuie sa le mixezi foarte bine cu blenderul pana se transforma intr-o pudra. O poti folosi la torturi raw, prajituri si briose. 5. Fa-ti o bautura energizanta, amestecand cateva lingurite de seminte de chia intr-un pahar cu apa. Asteapta cateva minute ca sa se expandeze si adauga si putina lamaie ca sa ii dai mai mult gust. Aceasta bautura este foarte benefica pentru atunci cand faci sport si ai nevoie de o mai mare energie. De asemenea, iti dau o senzatie mai mare de satietate, datorita fibrelor. Un alt ingredient minune in dieta raw este si uleiul din seminte de in." Text: Andreea Marinescu[indent][indent] [/indent][/indent] Report
October 16, 201312 yr comment_206692 Dani, exact retetele astea le-am gasit si eu. Mutti, semintele de chia se pot manca asa crude, dar le poti pune si in aluatul de paine sau in prajituri. Eu la copii le pun in bolul cu lapte si cereale. Eu le mananc in salate si in kefir. Contin multa fibra si sunt foarte satioase. Report
October 16, 201312 yr Author comment_206706 Iata-l Lili, mi s-a innegrit deasupra ca l-am copt in cuptoras si citeodata mi se intimpla Report
October 17, 201312 yr comment_206728 Adriana zici ca-i glazurat cu ciocolata.Si de aici ma duce gandul la un dulce: acelasi procedeu dar cu ricotta si ciocolata! Report
October 17, 201312 yr Author comment_206755 Asa-i cu ricotta cre ca o sa fie buneu am facut prajitura de mic dejun, in reteta cu dovlecei i-am inlocuit cu dovleac, a fost prajitura care a rezistat cel mai mult numa Stefano saracul a mincat-o Report
November 3, 201312 yr comment_207598 Simplu de tot-o reinterpretare a salatei 'Caprese' cu baby mozzarella si otet balsamic.Bun,dar parca tot mai buna mozzarella la cuptor. Report
November 18, 201312 yr comment_208402 Pe lânga supa cremă de dovleac (fără poze de data asta) am prins curaj și am să tot fac și altele atâta timp cât mai găsesc dovleac proaspăt. Acum am un ghiveci cu conopidă și usturoi + quinoa servit în bol de dovleac Am mai făcut salata de vinete, dar nici la asta nu am poze. Report
November 18, 201312 yr comment_208415 Boni, te felicit ptr perseverenta si te invidiez sincer dar prieteneste ca reusesti sa faci familionul sa agreeze acest gen de meniuri. Daca-mi zici ca-i plac si Maiei, te declar supermama! Report
November 19, 201312 yr comment_208434 Puşa, bag seamă că ne invidiem prieteneşte reciproc. Las' că-i bine. Referitor la meniul familionului, nu-i meritul întreg al meu. M-am potrivit (şi) la asta bine cu domnul soţ. Suntem în acelaşi curent. Iar la Maia e oarecum firesc, aşa a crescut. Dar am un merit pe care mi-l asum cu mândrie: https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif introducerea de noutăţi în meniu, cum ar fi şi dovleacul. Câteodată domnul Boni e cam reticent la experimentele mele. Am avut câteva rateuri (din punctul lui de vedere) pe care nu le uită nicicum şi mi le tot pune în faţă dacă vreau să încerc ceva nou. Mă descurajam şi amăream într-o vreme. Dar am mai crescut şi m-am mai deşteptat între timp. Şi mi-am propus să nu renunţ aşa uşor. Aşa că eu tac şi fac şi le dau să guste. Şi le place, normal, că doar de pe aici îmi iau inspiraţia. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/cool.gif Report
November 30, 201312 yr comment_208956 boni, foarte faine castronelele si apetisant continutul. Pusa are dreptate, ca membrii familiei tale sunt dispusi sa experimenteze gusturi noi. Aici e topic de lacto-ovo, sau e de vegetarian complet? Am citit de o maioneza de telina (ca dressing pentru salate de verdeturi) ... o sa o incerc ... . Se fierbe telina cu ceapa si usturoi. Se blenduieste cu ulei, sare, lamaie, piper. Azi am facut piureul de topinambur al Gelutzei. Bunicel ..., un gust particular ... parca aduce a petrol, dupa papila mea ... Interesant! Nu am gasit alti doritori care sa il guste macar ...tot eu ma sacrific cu el ... Bea de fapt a gustat, dar a zis ca nu ii place. Am facut in ultimele saptamani multe tipuri de:- supe crema (ciuperci, broccolli, conopida, dovlecel, rosii)- muffins/tarte lacto-ovo, pe principiul a ceea ce aveam in casa:[indent]- 1 leguma proaspata (broccolli, ciuperci, dovlecel, conopida etc) buchetele sau maruntite- ceapa, morcov, telina, pastarnac, usturoi rase marunt ... cantitati la ochi si simt practic, functie de ce aveam in frigi... - amestec de 400 ml smantana normala (acra) cu 4 oua si parmezan (mai nou pun si 200g branza de vaci), si alta branza gen cascaval sarata- optional o ceasca de linte/seminte de in/seminte de chia/seminte de susan, 10 minute inmuiate si bine scurse- marar si patrunjel tocat din belsug- Sare roz si piper proaspat macinate- alte condimente dupa gust un fir de pepperoncino macinat, chimenul (1 lingura) merge super la branza, eu mai pun 5 spices, si garam masala (cate o lingurita,... pentru cei carora le plac condimentele).[/indent] Report
December 2, 201312 yr comment_209128 Azi am facut piureul de topinambur al Gelutzei. Bunicel ..., un gust particular ... parca aduce a petrol, dupa papila mea ... pai daca-i vorba de hidrocarburi, zi si tu ca aduce a trufe eu am facut sarmale de post, deci vegetariene, ca trebuia la pomana. Report
December 2, 201312 yr comment_209133 Bolul e doar de servit sau se poate si consuma? Nu stiu cum ai facut tu, dar zic cum am facut eu. Ca sa fie "lecker" si bolul, daca gasesti Hokkaido, ca-s mai mici în general si au coaja subtire, îi tai capac( asa ca în poza ta), apoi scot semintele cu "matzaraia" , si crestez usor pulpa în interior, o condimentez dupa chef si pofta, stropesc cu olea' ulei de masline sau de care îmi vine pe moment, si coc bolurile pîna devin usor moi. Nu moi de tot! Apoi poti sa-l umpli cu ce ghiveci vrei si bagi iar la cuptor sa se rumeneasca... ghiveciul Bun bun! Report
December 2, 201312 yr comment_209135 Am mâncat și bolul, sau mare parte din el. Data viitoare am sa fac cum zici tu, cred ca iese mai bun. Acum am facut cum m-a dus capul, varianta pentru leneși. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gifMi-am zis ca daca tot trebuie copt și bolul să le coc împreuna, așa că am amestecat legumele crude cu quinoa al dente + usturoi presat + puțin ulei, le-am băgat în jumătățile de dovleci (au fost destul de mari și mi i-a tăiat domnul boni în jumătăți, aproximativ), am pus bolurile într-o tavă cu puțină apa și am dat la cuptor. Noi dovlecii îi cumpărăm din piața țărănească și nu am auzit/văzut acolo denumiri de soiuri. Sinceră să fiu i-am cumpărat după dimensiuni. https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/blush.gif Report
December 11, 201312 yr comment_209576 Varza in paturi cu orez si linte.Adica nimic nou, poate lintea.Dar buna, prea buna sa nu o pun la vegetariene.E drept ca eu am pus un os de la un ciolan. Dar voi sa nu faceti ca mine.Eu vroiam sa inspir vegetarienii. Sa-mi fie cu iertare ca pun poza cu ciolanul.Deasupra stratului de varza tocata: orez, ceapa, morcov(ca la sarmalele de post) si linte.Alt strat de varza si mai departe stiti voi. Report
December 22, 201312 yr comment_210276 Eataly, am facut varza in paturi. Mai putin ciolanul A fost bun. Report