Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Meniul / Masa festiva de Craciun

Featured Replies

Maya, eu fac rata cu mere alaturi ( cu niscai cuisoare, scortisoara si piper ) cred ca am pus pe undeva reteta ..nu mai stiu.

dar e foarte buna. si cine vrea serveste merele alaturi. acum fug sa fac niscai treburi :( , da vin mai tarziu

Cu ce s-a îmbatat panettonele ala? :(

Frumos gest faci de Craciun! :D

Cu vinuri dintr-alea lichioroase, un echivalent romanesc cred ca ar fi lacrima lui Ovidiu din ce spuneau fetele, eu nu stiu ca pre vremea cind eram in Romania nu ma pasiona argumentul :D

Asta e

http://www.bonci-team.com/products/view_details/12

e foarte bun, cind reusesc sa mi-l procur il iau mereu pentru Craciun, probabil o sa il imbogatesc cu zabaione facut in Thermomix.

Pentru gest ma gindeam la chestia asta de ani de zile si abia anul trecut am avut "curajul" sa o fac, cadourile intre rude oricum se fac doar de fatada, acolo banii aia sunt mult mai utili si mai bine primiti.

Ce topic fain,din nefericire si la mine din cauza de criza cred ca va fi gen apa paie si bataie :D dar sa vedem ce incropim,brad natural sigur pt. bubulet si cadou jucarie si dulciuri bubulet,asta sigur aicea nu discut,meniu inainte de craciun sigur turte cu nuca(scutecele domnului)ca am nuci,pt. craciun sa vedem mancare rece,racitura,sarmalute,bors,tochitura(carne de porc si carnati)toba si sunca.O sa fim mai mult cu colindatul ca in fiecare an,de obicei prima zi la masa la parinti,a doua zi unchi matusi,a treia zi se aduna gasca la mine,cam asa a fost pana acum ,ajunul numai impreuna cu sotul si copii facem brad si luam o masa cu lumanarele si detoate langa brad numai noi,si primim colindatori asta e traditia in familia mea la care tin eu mult de tot.Sper sa reusesc sa fac si cozonaci, in fiecare an am facut,dar anul asta nu stiu cred ca din toata lista asta se mai taie cate ceva pe ici pe colo sa vad ce negociez cu sotul... :(

noi santem invitati la cumnata anul asta...vroiam sa-i am pe toti la mine dar cum i-am avut de paste, mergem la ea...

seafood la noi gatit fel si chip, ham(din care se mananca inca 2 saptamani dupa :(), salate, carnati, beuturi reci la greu(sant in jur de 40-45 grade in perioada aia :D), gratar totul....prawns cocktail....cam asta o sa fie...ah, cirese :D ca e sezonul in plin :D...pom sigur o sa am acasa ca fetele sant terminate de placere(am pom alb de plastic, superb iar decoratiile sant rosii, macar daca nu vad zapada macar sa am si eu pom alb :( )

poate fac sarmale fara carne, e prea cald si nu merg...si cam atat.

asta e craciunul down under, eventual a doua zi de craciun santem toti cu burtile in sus la plaja, cu frigi dupa noi, bere, sucuri si balaceala :D

Ce topic fain!!! Idee stralucita!!!

Eu cred ca o sa am toata familia de Craciun , amandoua surorile sotzului cu pruncii si socrii amandoi. ( Trebuia sa vina si fratello cu famelionu' lui dar nu mai poate). Asa ca orice idee e aur curat pt mine!!!

Iaca si reteta de rata cu mere

Ratza cu mere la cuptor.

se curata si se taie in cuburi 2 mere. se presara cu un amestec de :cuisoare, piper,sare groasa si scortisoara (pisate . eu am folosit o mica piulitza

special pentru mirodenii);

cu aceste mere amestecate cu mirodeniile se umple interiorul ratzei...

se mai curata alte 6 mere , se scot samburii , in fiecare mar se infig 2-3 cuisoare, si in interior

se pune putin unt, piper si scortisoara. si se aseaza impreuna cu ratza in tava,se da la cuptor . cand e rumenita ratza, se scoate si se serveste cu merele alaturi.

eu am servit alaturi orez.

daca doriti puteti flamba ratza cu calvados. eu am lasat-o natur.

post-16-12892035541_thumb.jpg

post-16-128920357861_thumb.jpg

Anamaria, trebuie sa faci cu specific RO, sau DE ?

Eu in general fac traditionale,(racituri, salata boeuf, sarmale, friptura de porcule etc ) dar s-ar putea ca anul asta sa fie pass.

mai vedem ce si cum .

Poate ai putea sa incerci un filet mignon de porc preparat cum ti se pare tie potrivit cu salata de sfecla rosie.

eu l-as face cu mustar englezesc.

Buna ideea si cu porcul,desi consumam rar de tot carne de porc.Dar mi-ai activat papila le ceva cu sfecla rosie :(

m-am gandit ca muschiuletul este cea mai slaba carne din porc si mai frageda! chiar nu cred ca au probleme nici copii cu muschiuletul. si sfecla rosie complimenteaza bine sarbatorile de iarna! :D

Nu stiu inca,dar anul asta vreau si eu ceva mai special,ceva ce nu fac toata ziua,ceva nou.Eu sunt in ultimul timp tare mandra de Patrick ca se incumeta sa probeze chestii noi.Inainte facea bleah la ce nu cunostea,acum probeaza cu mult curaj :rolleyes: Deci,vreau ceva nou!Asa ca sunt binevenite toate ideile :)

Vreau brad natural mare,(ca acuma dupa schimbarile facute in sufragerie am mult loc), pe care il voi impodobi anul asta cel mai probabil in lila si maoi ceva(auriu mi s-ar potrivi cu restul).Mi s-a pus mie asa pata pe lila :drool:

Si abia astept sa pregatesc cadourile pt pitici si piticot...asta deja e off topic dar ,ma scuzati voi.

Stella,rata ta o fac duminica;am voie sa o fac si daca nu e Craciunul,asa-i?! :) .Cred ca e tare buna :pupic:

Anamaria, trebuie sa faci cu specific RO, sau DE ?

Eu in general fac traditionale,(racituri, salata boeuf, sarmale, friptura de porcule etc ) dar s-ar putea ca anul asta sa fie pass.

mai vedem ce si cum .

Stella , nu m-am hotarat , dar cred sa fie o amestecatura. Oricum ,ar trebui sa indeplineasca urmatoarele criterii:

fara mult porc pt ca noi nu prea mancam
sa pot pregati mancarea dinainte ( ca ...deh...terorista vegheaza cand nu te asteptzi)
sa fie si ceva atractiv pt copii
unele sa le pot pastra in chestia d-aia care tzine mancarea calda ( am luat una electrica , faina , cu 3 tavi)
ma mai gandesc :rolleyes:

(anii trecutzi , cand am facut la cumnata-mea ne-a pus pe fiecare sa ducem aia , aia...Nu mi s-a parut OK in sensul ca mi-a repartizat o oala de sarmale , o friptura + carnatzi si mai nush ce , precum si ceva dulce. Atunci a iesit scandal. WOW! Am zis sa ia ea macar peste , n-a luat c-a fost prea scump , a luat pui!!!! a facut niste amarate de pulpe la cuptor !!! Ele asa sunt , daca itzi aduc o salata au pretentzia sa le duci 3 feluri cand mergi la ele , asa ca , mai bine ma multzumesc si fac eu TOTUL !!!)

Sorry de off....da-i of-ul meu :pupic:

Petunela, onorata daca o faci. noua ne place. am mancat prima data la o prietena, si i-am cerut reteta.

la fel de buna, dar mai neaosa e si rata pe varza murata :rolleyes:

Anamaria, daca e cu multi copilasi, fa o zupa buna cu galuste ( ca mere)

sarmale? si o zburatoare la cuptor ( gasca, rata sau curcan ) cu ceva ce se face rapid ca garnitura.

la dulce as opta pe o prajitura si fructe :rolleyes:

Si la noi o sa fie un craciun linistit,incomplet...Sincera sa fiu,nu cred ca vom împodobi niciun brad.Pur si simplu nu vreau...

De anul nou înca nu avem niciun plan.

Brad o sa facem pentru cel mic. Cadouri - la fel.

Iar de revelion.... n-am idee ce-om face. Cred ca-mi iau jupanu' de-o aripa si ne retragem la cabana "plapumioara". Doar noi si salut. Luam ceva de beut :( si rontait :angryfire: si iaca marele revelion.....

Daca fac rata,tre sa fie ceva fara fructe...nu dulce,ca mama nu serveste :(

Aaaaa, pai in cazul acesta recomand cu caldura rata zvapaiata la shiaun à la mamaia. Trebuie asa: iaca o plita, niste lemne bune si uscate, ca sa trozneasca bine-n soba, eventual sparte de tataia (care cu siguranta e ocupat acolo in lumea lui :angryfire: . Apoi: ne tre' o rata, aia mai macaitoare si care shiuchi varu' de pe peretii casei mai aracan. Sh-apai o galeata de apa clara de fantana jumati o pui la clocotit ca sa oparesti si jumulesti ratza. Booon, iei tu shiaunu shiala mari si torni nishti oloi, lasi sa se incinga, pui bucatile de rata s-hapai lasi sa se rumeneasca ghini. Poi iei tu cate o canutza de apa si tot mai torni la rata, pui cäpac, iar mai torni si lashi sa fiarba. Poi iei tu o mînî bunî di usturoi, cureti, chisäzî. Nu uita sa mai invarti in mamaliga shéié. No, s-hapai can' apruapi sî chishi carnia di pi oasî, torni mamaliga pi fund, fashi o crushi. Apai speli ghini mînurili, ti-nchini colosha la icoanî, s-hapoi ti-ashäz la masî. Tai frumos mamaliga-ntîi in patru cu ata. Ei shî di nu tz-o pläshie...

Lori, tare frumos ai povestit... :cheers:

Inca nu m-am apucat de facut meniul...probabil o sa fie ceva fusion..ceva traditional pentru sot si ceva mai exotic pentru mine...om trai- s-om vedea :cheers:

Asa ca, turnati aici idei si retete sa ma inspir si eu :cheers:

• Author

Aaaaa, pai in cazul acesta recomand cu caldura rata zvapaiata la shiaun à la mamaia. Trebuie asa: iaca o plita, niste lemne bune si uscate, ca sa trozneasca bine-n soba, eventual sparte de tataia (care cu siguranta e ocupat acolo in lumea lui :cheers: . Apoi: ne tre' o rata, aia mai macaitoare si care shiuchi varu' de pe peretii casei mai aracan. Sh-apai o galeata de apa clara de fantana jumati o pui la clocotit ca sa oparesti si jumulesti ratza. Booon, iei tu shiaunu shiala mari si torni nishti oloi, lasi sa se incinga, pui bucatile de rata s-hapai lasi sa se rumeneasca ghini. Poi iei tu cate o canutza de apa si tot mai torni la rata, pui cäpac, iar mai torni si lashi sa fiarba. Poi iei tu o mînî bunî di usturoi, cureti, chisäzî. Nu uita sa mai invarti in mamaliga shéié. No, s-hapai can' apruapi sî chishi carnia di pi oasî, torni mamaliga pi fund, fashi o crushi. Apai speli ghini mînurili, ti-nchini colosha la icoanî, s-hapoi ti-ashäz la masî. Tai frumos mamaliga-ntîi in patru cu ata. Ei shî di nu tz-o pläshie...

Tu ti-ai propus sa ma enervezi? :cheers: Auzi la ea,ceaun,plita foc de lemne,soba?As vrea eu!Da unde?N-am plita si nici soba cu lemne...si ce sa mai zic,ca nici rata de aia alergata pe imas nu am!

Înca ma gîndesc.Merci ca mi-ai adus aminte de pocniturile focului din soba bunicii :cheers:

Eu in general fac traditionale,(racituri, salata boeuf, sarmale, friptura de porcule etc ) dar s-ar putea ca anul asta sa fie pass. mai vedem ce si cum .

no, nu cred ca-i cazul de pass.

Daca fac rata,tre sa fie ceva fara fructe...nu dulce,ca mama nu serveste :cheers:

Aaaaa, pai in cazul acesta recomand cu caldura rata zvapaiata la shiaun à la mamaia. Trebuie asa: iaca o plita, niste lemne bune si uscate, ca sa trozneasca bine-n soba, eventual sparte de tataia (care cu siguranta e ocupat acolo in lumea lui :cheers: . Apoi: ne tre' o rata, aia mai macaitoare si care shiuchi varu' de pe peretii casei mai aracan. Sh-apai o galeata de apa clara de fantana jumati o pui la clocotit ca sa oparesti si jumulesti ratza. Booon, iei tu shiaunu shiala mari si torni nishti oloi, lasi sa se incinga, pui bucatile de rata s-hapai lasi sa se rumeneasca ghini. Poi iei tu cate o canutza de apa si tot mai torni la rata, pui cäpac, iar mai torni si lashi sa fiarba. Poi iei tu o mînî bunî di usturoi, cureti, chisäzî. Nu uita sa mai invarti in mamaliga shéié. No, s-hapai can' apruapi sî chishi carnia di pi oasî, torni mamaliga pi fund, fashi o crushi. Apai speli ghini mînurili, ti-nchini colosha la icoanî, s-hapoi ti-ashäz la masî. Tai frumos mamaliga-ntîi in patru cu ata. Ei shî di nu tz-o pläshie...

un 10 ptr osardia in folosirea graiului neaos!(in Romania se difuzeaza f des o reclama la

)

si on: cred ca eu iar nu scap de casapirea purcelului, asa ca m-asteapta ligheanul de carnati@co

m-am gandit ca muschiuletul este cea mai slaba carne din porc si mai frageda! chiar nu cred ca au probleme nici copii cu muschiuletul. si sfecla rosie complimenteaza bine sarbatorile de iarna! :biggrin:

eu as face cca tot n-am mai facut de mult impletitura de muschiulet umpluta cu ciuperci.

Vreau brad natural mare,(ca acuma dupa schimbarile facute in sufragerie am mult loc), pe care il voi impodobi anul asta cel mai probabil in lila si maoi ceva(auriu mi s-ar potrivi cu restul).Mi s-a pus mie asa pata pe lila B)

Si abia astept sa pregatesc cadourile pt pitici si piticot...asta deja e off topic dar ,ma scuzati voi.

hahah si eu mi-am luat globuri mov si lila, anul asta schimbam culorile B)

Super subiectul.Niciodata nu eprea devreme de facut planuri si meniuri.

Nici eu nu stiu ce si cum o sa facem, nu cred ca anul asta avem musafiri de prin tara,asa ca v-om face cu prietenii si probabil ca la noi.

eu in schimb as face niste iepure,dar si ratza e o varianta.Cozonaci sigur.

Piftie nu cred ca taman ce am facut ca imi era pofta, nu-s ce-mi veni.Dar voi scrieti ca ma mai inspir si eu.

Oricum felicitari Maya pt initierea subiectului

Am inceput de cateva zile sa ma gandesc la Craciun , de obicei gatesc traditionale , la fel va fi si anul acesta plus cate o cina mai deosebita . Am si scos cateva retete , insa inca n-am facut nici macar o schita, il am si pe Niculae de sarbatorit cu fast si pe Ioan , deci muuulte meniuri . Va fi clar cozonac , vor fi si pe masa mea sarmale ( din cauza verzei nu fac decat de Craciun si de Pasti) si stiu ca vor fi si lacrimi ... caci e al naibii de greu Craciunul. Mi-ar place sa adorm prin 14 si sa ma trezesc prin ianuarie. In general fug de Craciun , plec cu prietenii, ma inconjor de lume, dar ma ajunge din urma cand ma intorc in linistea si goliciunea casei mele , eh! anul asta am decis sa-l infrunt, sa vad daca-mi iese, am obosit sa fug. Deci va fi Craciun in doi , am sa gatesc tot ce imi doresc , am sa gatesc si pt cei care sunt .... dar nu cu mine, am sa gatesc si pt cei care nu sunt ... dar sunt in mine. Pt mine fericirea are mirosul cozonacilor si a sarmalelor cu afumatura in sara de Craciun.

Si am niste millésime de Gaillac si .. poate o sa fie bine :pupic:

hai mai nane ca m-ai facut si pe mine sa plang. Chiar si acum cand suntem 4, tot simt un gol, mai ales de sarbatori.
auras io n-am vrut sa te supar ;) pe cuvantul meu ! E genial ca sunteti 4 , sa va fie Craciunul frumos! si la toate de pe aici ca tare dragi imi suneti :hug: ati face bine sa mai scrieti ceva meniuri poate ne mai vin idei .

Am inceput de cateva zile sa ma gandesc la Craciun , de obicei gatesc traditionale , la fel va fi si anul acesta plus cate o cina mai deosebita . Am si scos cateva retete , insa inca n-am facut nici macar o schita, il am si pe Niculae de sarbatorit cu fast si pe Ioan , deci muuulte meniuri . Va fi clar cozonac , vor fi si pe masa mea sarmale ( din cauza verzei nu fac decat de Craciun si de Pasti) si stiu ca vor fi si lacrimi ... caci e al naibii de greu Craciunul. Mi-ar place sa adorm prin 14 si sa ma trezesc prin ianuarie. In general fug de Craciun , plec cu prietenii, ma inconjor de lume, dar ma ajunge din urma cand ma intorc in linistea si goliciunea casei mele , eh! anul asta am decis sa-l infrunt, sa vad daca-mi iese, am obosit sa fug. Deci va fi Craciun in doi , am sa gatesc tot ce imi doresc , am sa gatesc si pt cei care sunt .... dar nu cu mine, am sa gatesc si pt cei care nu sunt ... dar sunt in mine. Pt mine fericirea are mirosul cozonacilor si a sarmalelor cu afumatura in sara de Craciun.

Si am niste millésime de Gaillac si .. poate o sa fie bine :bounce:

Nane...daca te consoleaza cu ceva, eu anul trecut am fost solo - solita in noaptea de Craciun si zilele de dupa...eu si cu focul din camin...iar anul acesta se anunta la fel :hello: Am supravietuit si la fel o voi face si anul acesta, ca doar sunt o adaptabila, draga! So, vezi? Rau cu rau, da' mai rau fara de el :hello: .

ei, ma mai apuca si pe mine nostalgia dar din ce in ce mai rar acum. Buburuzii mei nu-mi dau timp si pentru altceva, ma tin busy si chiar imi place.