Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Cornuri cu nutella si simple.

Da eu fiind incepatoare in ale aluatului, nu le-am facut chiar mici si lasandu-le sa creasca asa facute inca o juma de ceas mi-au iesit cornuri xxl :drool:

Da, important e ca mi-a iesit si ca sunt foarte bune.Data viitoare cand mai fac sa le fac putin mai mici.Am mai facut biscuitii ciocolatosi ai lui Any si un chec cu ciocolata si multe nuci.

Daca mai apuc sa fac poze pun maine

post-1233-13495618963804_thumb.jpg

off, imi pare rau ca nu iti pot da sa gusti si ti`am facut pofta doar. Este foarte buna.Poate ca ai sa gasesti pasta

cruda acolo si poti face si tu.

cum adica cruda? tu doar o fierbi?

mie mi se pare aproape imposibil sa strecori perisorii aia din macese.

felicitari, Cerra, si mie mi-ai facut pofta!

Am facut tarta cu riccota a lui Any. Am pus poza la subiect. Este gresit daca pun si aici? :toothy9; Daca da, va rog sa/mi spuneti.

post-1535-13496156817394_thumb.jpg

mie mi se pare aproape imposibil sa strecori perisorii aia din macese.

felicitari, Cerra, si mie mi-ai facut pofta!

Poi pasta de masese pina sa ajunga pasta trece prin mai multe etape: spalarea maceselor, taierea ambelor capete, despicare, scos sambureii cu un cutitas , apoi jumatatile de macese se pun la fiert cu apa (aici te trag in piept vanzatorii vand de multe ori posirca pun multa apa ) apa se pune dar nu multa se fierb pina se fac molicele macesele apoi se Dau prin si tade par (vb vine aia in care se trecurau rosiile la tara cand se facea bulionul este asa semirotunda si marginile de deasupra sunt de lemn) deasa si abia dupa aceea se fierbe bine fara zahar cam o ora ptr scoaterea apei si pe urma cu zahar pina la consistenta dorita. D`na de unde le `am primit eu are o linie de procesare si chiar este corecta vinde pasta groasa deci o sterilizeaza la temp inalta si vine ambalata in bidoane de plastic de 5 l dar sigilate la capac exact asa cum este apa plata la 5 l de la magazin sper ca intelegi. Mam exprimat la pasta cruda ca nu este facuta dulceata si nici fiarta indeajuns dar sterilizata sa nu fermenteze. Nu cunosc firma dar stiu ca este undeva pe linga Faget.Aici la faget nustiu procedura la cat proceseaza ei daca lucreaza manual. Ce stiu ca este pasta foarte buna.

Manual de la A-Z este terifiant sa faci pasta.

Asa arata pasta cruda de care zic eu (adica care am primit`o eu) dupa 1h de fiert se ingroasa bine si se subtiaza cand adaugi zaharul apoi iarasi o fierbi pina se ingroasa. Am scris dar sunt sigura ca foarte multe de aici stiti deja ce am spus eu acum.

Seara este facuta poza ptr ca am facut regulamentar in doua etape pasta de macese.

Am facut semn pe lingura sa se vada grosimea pastei crude.

post-1316-13496255214482_thumb.jpg

o prajitura cu mere sferturi calite in unt, zahar, scortisoara inainte de a le pune in aluat si bezea cu perlute deasupra:)

post-1316-13496257930612_thumb.jpg

post-1316-13496257339374_thumb.jpg

post-1316-13496257477406_thumb.jpg

Cerra, blatul ii de la cea cu prune? Cat lasi la copt pana sa pui bezeaua? Daca e alta reteta, zi tare, aci, sa stie si io!:toothy9; :)

Cerra, blatul ii de la cea cu prune? Cat lasi la copt pana sa pui bezeaua? Daca e alta reteta, zi tare, aci, sa stie si io!:toothy9; :)

Este aceiasi reteta de la prajitura cu prune. Eu las la cuptor pe 180 de grade cam 35 min si pun bezeaua si mai las 15 minute fix. ACum depinde de cuptor.Am pus merele sferturi cum am zis mai sus calite sa iasa zama dar s anu se sparga deci bucatoaie merele.

am inteles, Cerra. credeam ca ai facut-o de la inceputul inceputului. n-am stiut ca se vinde pasta cruda, la noi n-am vazut asa ceva.

retete de marmelada de macese am vazut destule, de-aia m-am gandit c-o fi cineva care-o face si-acasa.

si cat costa kg de pasta, ca-i destula procesare pana la momentul asta :toothy9;

am inteles, Cerra. credeam ca ai facut-o de la inceputul inceputului. n-am stiut ca se vinde pasta cruda, la noi n-am vazut asa ceva.

retete de marmelada de macese am vazut destule, de-aia m-am gandit c-o fi cineva care-o face si-acasa.

si cat costa kg de pasta, ca-i destula procesare pana la momentul asta :toothy9;

Se vinde in pietele agroalimentare, numai ca tre sa o cam cunosti ptr ca sti tu cum e omul: altu pune suc de morcovi si putine macese altu pune gelatina etc. Prin urmare tre sa o cunosti.Eu am mers pe mana clientei mele ptr ca d`na cumpara de la Faget in fiecare an pasta asta de macese. Un bidon de 5 l costa 27 de lei.

Daca cumperi din piata de la tarani sa fi atenta acum nu toti sunt rai.Eu nu am vrut dulce tare si cum pasta a fost groasa la 10 kg de pasta am pus 3 kg de zahar si produsul finit este cum se vede in castronel. Se face simplu daca ai pasta.

Cerra, interesanta pasta de macese, eu recunosc ca n-ammancat niciodata.

A inceput sezonul placintelor.Aveam cateva mere cazute din copac, asa ca am pus repede de o placinta.

post-479-13496335737228_thumb.jpg

Azi a fost cam urat asa ca a mers un vin fiert pe langa

post-479-13496332977881_thumb.jpg

Cerra, interesanta pasta de macese, eu recunosc ca n-ammancat niciodata.

Mandre tare placintele cu mere =))

Pacata ca nu ai de unde sa iei sa faci pasta de macese. Este super buna poate gasesti in magazin desi... parca nu are acelasi gust.

merci de raspuns, nu-i scumpa la cat de greu se obtine.

Multi oameni cu asta se ocupa acum in perioada asta (fac si ei un ban)si sunt obisnuiti deja cu procedeul.

...la noi in Sibiu il numeam heciumpeci =))

da, da, aşa îi spunem şi noi.

Asta este o constantă în viaţa mea. =)) Nu cred că a existat iarnă fără să avem gem de măceşe în cămară/pivniţă.

Noi cumpărăm pasta gata făcută de la acelaşi producător (de fapt o familie din oraş care face pasta asta în fiecare toamnă) de ani de zile. Este pe bază de programare şi când mă duc după pastă e totdeauna proaspăt făcută, de cele mai multe ori e încă caldă. Anul ăsta au scumpit şi ei. E 5,5 lei/l. Până anul trecut vindeau litrul cu 4 lei.

Noi joi avem programarea, aşa că vin şi eu cu poze să vă fac poftă https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

da, da, aşa îi spunem şi noi.

Asta este o constantă în viaţa mea. :) Nu cred că a existat iarnă fără să avem gem de măceşe în cămară/pivniţă.

Noi cumpărăm pasta gata făcută de la acelaşi producător (de fapt o familie din oraş care face pasta asta în fiecare toamnă) de ani de zile. Este pe bază de programare şi când mă duc după pastă e totdeauna proaspăt făcută, de cele mai multe ori e încă caldă. Anul ăsta au scumpit şi ei. E 5,5 lei/l. Până anul trecut vindeau litrul cu 4 lei.

Noi joi avem programarea, aşa că vin şi eu cu poze să vă fac poftă https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif

Boni si eu sunt din Sibiu, mama e inca acolo, de aceea mi-a umplut cerra sufletul de aduceri

aminte dulci cu heciumpeci.

Nu stiu daca mama a cumparat anul asta trebuie sa o sun sa o rog sa-mi procure in caz

ca ea nu mai face macar un borcan :hungry:

Si mie imi place mult pasta de macese , mama cumpara in fiecare an de la cineva pasta "cruda" si o mai fierbe ea .
Giannyyyy, ce frumoasa ti-a iesit!Si cred ca si buna!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif Bub cum a reactionat? Ii place?

Giannyyyy, ce frumoasa ti-a iesit!Si cred ca si buna!https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/eusa_drool.gif Bub cum a reactionat? Ii place?

:P sincer eu gasesc aluatul putin cam incruzit la mijloc,data aviatoare o sa incerc un alt aluat cu putina drojdie :hungry: de buna e buna,bub' o papa cu mult ''tzacar'''desi e f. dulce si asa :)

Pai nu trebuia sa fie incruzit! Eu calesc merele pana nu mai au lichid.Sau pune putin gris!

Pe bune nu trebuia sa iasa crud! Mie mi-e drag tare aluatul asta, ca-i singurul care-mi iese. Si-n asta poti pune putina drojdie!

Pai nu trebuia sa fie incruzit! Eu calesc merele pana nu mai au lichid.Sau pune putin gris!

Pe bune nu trebuia sa iasa crud! Mie mi-e drag tare aluatul asta, ca-i singurul care-mi iese. Si-n asta poti pune putina drojdie!

:) Cand m-ai sunat tu eu apucasem deja sa fac maglavaisu la prima varianta ,nu varianta ta(stii ca eu sunt viteza luminii :) )..ca sa inteleaga si cititorii, o sun pe zoaza rapid,vb. in mare despre aluat,pana m-a sunat ea inapoi dupa fro' 5 min' eu deja adaugam faina :) merele eu le-am stors si apoi le-am calit f. bine nu mai aveau zeama cand am adaugat putin pesmet din biscuiti,nu e umplutura de vina ce aluatul ce l-am incercat eu ,data aviatoare vreau sa incerc asta https://forum.artaculinara.ro/topic/996-placinta-cu-dovleacmere/oricum cel mare a mancat jumate din ea asa calda asa ca nu-i mare bai :P

Izuk,Any,Nataly- multumesc :)

Eu astazi am programat sa fac prajitura lui dana3262 - Zwetschgenstreuselkuchen

Pupici!

Eu am intrat numa' sa va spun ca n-am mancat pasta de macese niciodata... si tot vazand la voi ma intreb... cum o fi?:)

Va pup, tot n-am chef de vorba.. da' va citesc zilnic.