Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Pana acum am facut doar reteta cu pesmet, dar astea sunt cele cu aluat dospit - doar ca trebuie sa astepti sa creasca, in rest, sunt foarte usor de facut! Au avut mare succes, sunt la gust ca cele de pe vremuri (deh' frisca e cea adevarata nu pacaleli ca in comert)

Poate scri reteta odata...

Eu am facut sambata reteta Olgutzei (tot cu pesmet) care mi s-a parut f f buna, dar as incerca-o si pe a ta.

Pana acum am facut doar reteta cu pesmet, dar astea sunt cele cu aluat dospit - doar ca trebuie sa astepti sa creasca, in rest, sunt foarte usor de facut! Au avut mare succes, sunt la gust ca cele de pe vremuri (deh' frisca e cea adevarata nu pacaleli ca in comert)

Eu am facut sambata reteta Olgutzei (tot cu pesmet) care mi s-a parut f f buna, dar as incerca-o si pe a ta.

E o reteta luata de pe net (am vazut ca mai multa lume o foloseste si e multumita de ea)

Pentru "blat" : 250 g faina, 15 g drojdie, 200 ml lapte, 1 ou, 30 g zahar, 30 ml ulei

Pentru sirop :400 ml apa, 200 g zahar, esenta de rom

Frisca 400-500 ml (eu am avut lichida, de aia dau ml si nu grame) si zahar pudra care are amidon in ea(sau un stabilitor de frisca)

Drojdia putin amestecata cu 2 linguri de lapte cald, zaharul pus la topit in lapte (asa fac si la cozonaci) si dupa amestecat totul (sa nu fie rece oul) cu o lingura. Eu am pus uleiul la sfarsit, dupa ce am amestecat restul.

Lasat la crescut la cald 20 de minute, amestecat iar cu lingura si pus cu lingura in forme (2/3 din forma) si lasate iar la crescut 20 de minute (eu am forme mari asa ca mi-ai iesit doar 6 mari si dolofane, dar la formele normale, se pare ca ies 12)

Copt la foc potrivit (eu la 350F) pana sunt gata (iarasi, ale mele fiind mai mari, au durat mai mult (20-30 minute)

Scos si lasat la racit.

Pentru sirop, zaharul caramelizat, adaugat apa (calda sa nu iasa cu sfaraieli :) )si lasat pe foc pana se topeste. Rom se pune cand se raceste.

Eu le-am taiat capacul si le-am insiropat, le-am pus intr-o tava si le-am lasat peste noapte la rece (cand au absorbit si siropul ce ramasese in tava)

Frisca batuta cu zahar si daca vreti, puneti un pic de dulceata (eu am pus de cirese)

Simplu de facut si zic (expertii mancaciosi) mai bune decat celalalte :)

Nataly, vezi c-a pus Geanny reteta de savarin(oi) p-aici! E aluatul dospit, doar ca ea l-a copt tot odata.

https://forum.artaculinara.ro/topic/1453-savarinnoi-cu-capsuni-geany/page__p__40469__hl__+savarine+__fromsearch__1&?do=findComment&comment=40469

Cerra, multumesc.Partea cu aluatul n-o stiam. Bezeaua... ma stii! Stai sa ma linistesc putin cu mama si-o fac!Un bob zabava! Stii ca io nu stiu multe si cand mi se pune-asa, o pata, nu ma las!:)

E o reteta luata de pe net (am vazut ca mai multa lume o foloseste si e multumita de ea)

Pentru "blat" : 250 g faina, 15 g drojdie, 200 ml lapte, 1 ou, 30 g zahar, 30 ml ulei

Pentru sirop :400 ml apa, 200 g zahar, esenta de rom

Frisca 400-500 ml (eu am avut lichida, de aia dau ml si nu grame) si zahar pudra care are amidon in ea(sau un stabilitor de frisca)

Drojdia putin amestecata cu 2 linguri de lapte cald, zaharul pus la topit in lapte (asa fac si la cozonaci) si dupa amestecat totul (sa nu fie rece oul) cu o lingura. Eu am pus uleiul la sfarsit, dupa ce am amestecat restul.

Lasat la crescut la cald 20 de minute, amestecat iar cu lingura si pus cu lingura in forme (2/3 din forma) si lasate iar la crescut 20 de minute (eu am forme mari asa ca mi-ai iesit doar 6 mari si dolofane, dar la formele normale, se pare ca ies 12)

Copt la foc potrivit (eu la 350F) pana sunt gata (iarasi, ale mele fiind mai mari, au durat mai mult (20-30 minute)

Scos si lasat la racit.

Pentru sirop, zaharul caramelizat, adaugat apa (calda sa nu iasa cu sfaraieli :) )si lasat pe foc pana se topeste. Rom se pune cand se raceste.

Eu le-am taiat capacul si le-am insiropat, le-am pus intr-o tava si le-am lasat peste noapte la rece (cand au absorbit si siropul ce ramasese in tava)

Frisca batuta cu zahar si daca vreti, puneti un pic de dulceata (eu am pus de cirese)

Simplu de facut si zic (expertii mancaciosi) mai bune decat celalalte :)

Exact ca tine am facut si eu ca sa fiu sigura ca sunt bine insiropate, le-am taiat, insiropat si dat la frigi peste noapte.Cu exceptia a doua bucati pe care le-am insiropat bine si le-am dat gata atunci. :)

Multumesc de reteta, data viitoare voi incerca si asa.

Multumesc de reteta, data viitoare voi incerca si asa.

Cu multa placere :)

Un tort diplomat cu ananas , nedecorat ca nu mi-am oprit destula frisca :occasion15: .

Si o tarta cu fructe de acum ceva timp,da n-am apucat sa o descarc din telefon

post-1233-13509791947051_thumb.jpg

post-1233-13509792040989_thumb.jpg

Poale-n brau (facute mari ,in graba :-* )umplute cu branza telemea grasa nu prea sarata framantata si cu oua ,stafide ..

post-405-13509904675894_thumb.jpg

Si clatite

post-405-1350990482838_thumb.jpg

Poale-n brau (facute mari ,in graba :-* )umplute cu branza telemea grasa nu prea sarata framantata si cu oua ,stafide ..

Si clatite

Ma dau si eu pe langa poalele tale, Geany! :-*

Woww, ce pofta mi-e sa coc ceva si lumea nu ma lasa! :-*

Izuko draga mea, am un mancator de savarine pe care am vrut sa rasfat :-*

Gelutza, eu am dedicat-o Mayei, dar de manacat...eu :-* Asa ca daca vrei, iti dedic si tie aia ramasa in frigider :-*

Saru'mana pentru bunavointa!

Si eu le-am facut pana acum tot din aluat dospit, dar timpul de realizare e mai mare, dar abia astept sa le incerc si pe cele cu pesmet. Sunt sigura ca fiecare fel are farmecul sau.

Un tort diplomat cu ananas , nedecorat ca nu mi-am oprit destula frisca :-* .

Si o tarta cu fructe de acum ceva timp,da n-am apucat sa o descarc din telefon

Ce bine arata, Lili, tarta ta si o tineai ascunsa...

Sa va fie de bine bunatatile!

Si eu am facut o Prajitura cu branza dulce, reteta de pe blogul lui Edith.

E buna rau la cafea, asa-i! :-*

zahar pudra care are amidon in ea(sau un stabilitor de frisca)

Uma, amidonul are si proprietati stabilizatoare ptr frisca?

Daca e sa-mi faca ceva cu ochiul, apai atunci sunt poalele lu' Giani.

De-astea cu creme si aluaturi invartite, daca m-as incorda un pic, parc-as putea si eu (zise Zdreanta-n gandul lui... :-* ), da' aluaturile astea cu drojdie, framantate si dospite, ma depaseste total.

Bravo, doamnelor, continuati! :-*

Asa-i! Iti trimit niste bucatzele sa ai maine dimineatza la cafea! :-* :-*

Asa-i! Iti trimit niste bucatzele sa ai maine dimineatza la cafea! :-* :-*

Ce bine te-ai gandit, multumesc frumos!Eu am inceput sa studiez retetele cu mai putine oua, fiindca se imputineaza si nu vreau d'alea cumparate...

De-astea cu creme si aluaturi invartite, daca m-as incorda un pic, parc-as putea si eu (zise Zdreanta-n gandul lui... :drool: ), da' aluaturile astea cu drojdie, framantate si dospite, ma depaseste total.

Bravo, doamnelor, continuati! :D

Da Moatzo, are :D La noi zaharul pudra are deja amidon in el (nu stiu cum e cel din tara) Am mai vazut un truc sa tina frisca tare, adaugi un pic de lapte praf (dar aici am gasit numai zgrumturos si oricum o indulcesc cu zahar pudra)

Nu-mi zice de poale'n brau, ca balesc de cate ori le vad :D

Saru'mana pentru bunavointa!

Si eu le-am facut pana acum tot din aluat dospit, dar timpul de realizare e mai mare, dar abia astept sa le incerc si pe cele cu pesmet. Sunt sigura ca fiecare fel are farmecul sau.

E drept ca e mai mare, ca trebuie asteptate cele 40 de minute sa creasca. Eu pana acum le faceam cu pesmet (si in forma mare de tort, ca am mancatori pasionati de savarine) insa cu totii au fost de acord ca cele cu aluat dospit sunt mai aproape de ce gaseam pe vremuri in cofetarii.

Umaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Prea frumoasa savarina :drool: Voi incerca si reteta ta.

Nu vad placinte, nici praji cu branza...ufffffffff!! Ce-mi place mie mai mult :D

Eu am facut Apple Snickerdoodle Cobbler - o praji cu mere si desupra bilute de aluat...

post-1297-13510198692708_thumb.jpg

Ieri a fost ziua dovleacului. Am cumparat unul mare, am facut 2 feluri de dulciuri si mi-a ramas si pentru o paine.

Cornurile din dovleac ale lui Eataly

Checul cu dovleac al Ionelei

Foarte bune amandoua, ma felicit ca le-am facut :drool:

post-341-13508263072171_thumb.jpg

Ce bunataturi!! Vrei sa ma lamuresti la checul cu dovleac , trebuie o lingura de bicarbonat ?

Multumesc!

Da-mi voie sa plîng! Pot?

Nu "pange" mai, ca vin si-ti fac B)

Umaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Prea frumoasa savarina :drool: Voi incerca si reteta ta.

Nu vad placinte, nici praji cu branza...ufffffffff!! Ce-mi place mie mai mult :D

Eu am facut Apple Snickerdoodle Cobbler - o praji cu mere si desupra bilute de aluat...

post-1297-13510198692708_thumb.jpg

Mersi Oana :D Si placinta ta cu mere arata super -eu am facut cateva saptamani la rand cu coca lui Piscotel (si toti vecinii o iubesc pentru reteta :P- si nu numai, ca s-a imprastiat acum in toate tarile posibile :D )

De-astea cu creme si aluaturi invartite, daca m-as incorda un pic, parc-as putea si eu (zise Zdreanta-n gandul lui... :D ), da' aluaturile astea cu drojdie, framantate si dospite, ma depaseste total.

Bravo, doamnelor, continuati! :D

Da Moatzo, are B) La noi zaharul pudra are deja amidon in el (nu stiu cum e cel din tara) Am mai vazut un truc sa tina frisca tare, adaugi un pic de lapte praf (dar aici am gasit numai zgrumturos si oricum o indulcesc cu zahar pudra)

Nu-mi zice de poale'n brau, ca balesc de cate ori le vad :P

cand era fi-miu mic si-aveam mult lapte praf, faceam des ciocolata. si tot asa, laptele era cumva granulat. ei, io-l faceam fin-fin in rasnita de cafea. :drool:

cat despre poale, sa balim, asadar!

Gelutza, ma gandeam io ca gainile-s conservatoare in perioada asta, ca am luat oua din piata cu 1.2lei bucata. asa rau mi-a tremurat mana, incat l-am pus pe om sa le plateasca. :D

...eu am facut cateva saptamani la rand cu coca lui Piscotel

peste week-end şi eu am avut plăcintă cu mere. Cred că am mai scris pe undeva că de aproape 2 luni o fac săptămânal (am multe mere căzute din pom care nu se ţin peste iarnă) şi ai mei nu se mai satură de ea.

Am mai făcut pentru ieri fursecurile cu lămâie ale lui ralu, excelente!!! şi un tort, doar pentru noi, aşa că nu l-am bibilit. Pozele le-am făcut seara, era deja beznă, aşa că-s bliţuite :angryfire: da' eu le pun dacă tot le-am făcut.

Am asamblat într-o formă de cozonac blat asemănător cu negresa şi am umplut cu cremă de frişcă+iaurt+jeleul de struguri al Mayei. Am reuşit să-l fac să semene la gust cu îngheţata cu struguri care îmi plăcea tare când aveam burtică.

post-84-13510634867662_thumb.jpg

culoarea "îngheţatei" e mult mai frumoasă în realitate. De la bliţ a ieşit aproape albă în poză :lol:

post-84-13510634972942_thumb.jpg

Bonilica, ce desert apetisant ai facut!

La Multi Ani si din partea mea! :angryfire:

Mulţumesc frumos, Lilişor https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/11.gif