Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Tort cu mousse de capsuni,nu este de azi,este de duminica.

splendid

bezea+crema de vanilie+capsuni

Foarte bine arata Adriana! :notworthy:

Eu am facut sambata doua tortulete amandina 22cm unul.

unul l`am dus la prieteni normal ptr ziua de Duminica dar a avut viata scurta tortuletul si s`a papat cam tot papat si impartit pe acolo. Si atunci........... am facut o portie mare de crempita (cremes) sa avem ptr Duminica.

1 Tort am lasat si casa la mine sa mai impart pe la vecinutzele mele mici ptr ca de Inaltare am lucrat toata ziua si am zis ca pomenim Duminca in memoria lui.

Vecinutele mele au zis ai facut amandine? dar sunt de alea ca la cofe da?

Am tacut frumos si am taiat din tort si le`am dus mini ptr ele ca doar nu le dezamageam nu?

Tortul intreg a fost facut pe ziua cu aparatul iar sectiunea acolo la cina cu telefonul :)

post-1316-1401701869193_thumb.jpg

post-1316-14017016691141_thumb.jpg

post-1316-14017017184525_thumb.jpg

post-1316-1401701778444_thumb.jpg

Crempita

post-1316-14017019908578_thumb.jpg

post-1316-14017020167296_thumb.jpg

Sa nu ma certati dar tot modific dimensiunea la poze la fel ca pina acum dar nustiu parca is tot mari.

Cerra, ce reteta ai folosit la Amandine? Arata bestial :notworthy:

Multumesc Olguta!

Tort Amandina

Ingrediente blat:

4 oua

4 linguri zahar

4 linguri ulei

4 linguri faina

2 linguri cacao neagra

1 lingurita praf de copt

Forma de copt rotunda 22cm unsa cu ulei, tapetata cu faina , apoi tapetat fundul cu hartie de copt

Mod de preparare blat:

Se bat albusurile puf , se adauga zaharul si se bat mai departe pina obtinem o spuma tare. In spuma tare se adauga uleiul, galbenusurile, faina, cacaua,praful de copt si se omogenizeaza totul cu o spatula/lingura de lemn usor de jos in sus. Se pune compozitia in forma de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 175-180 grade cam 20 min (proba cu scobitoarea). Se scoate blatul care nu va fi unul foarte inalt dar mai dens pe un gratar si se lasa la racit. Rece se taie in doua.

Siropul de caramel

1 cana de 250ml de zahar

2 cani de apa + 1/2 cana apa

2 fiole esenta de rom

Mod de preparare sirop

Se pune zaharul intr`un vas mai inalt si se adauga 1/2 de cana de apa . Punem vasul la foc si amestecam , lasam sa se caramelizeze usor (culoarea coniacului) apoi turnam incet cele 2 cani cu apa si lasam sa se topeasca zaharul , chiar cateva clocote mici. Racim siropul si adaugam esenta de rom.

Crema originala este din galbenusuri crude, unt , zahara si cacao. Eu am ales sa fac o crema de cacao fiarta pe abur.

Crema

4 oua

200 gr zahar

4 linguri cacao neagra

1 pachet de unt

Mod de preparare crema

Albusurile se bat puf simple , apoi adaugam zaharul si batem pina obtinem o spuma tare , adaugam galbenusurile si omogenizam spuma. Turnam compozitia intr`o oala potrivita ptr abur (eu am ales oala de fiert lapte cu abur de 1,5 l) si punem pe foc si cu un tel para batem spuma pina se ingroasa putin si scade.

transferam crema fiarta intr`un bol, si racim crema batand cu telul sa ramana spumoasa la temperatura camerei si turnam in fir subtire peste untul pe care l`am spumat cu cele 2 linguri de cacao.

Lasam crema putin la rece, insiropam foarte bine blaturile, punem crema la mijloc si punem tortul la rece, apoi glazuram.

primul strat

Glazura de ciocolata

100gr cioco neagra 74% cacao

200 ml smantana ptr frisca 30%

Mod de preparare glazura

Incalzim smantana cu ciocolata si amestecam pina se topeste toata ciocolata si racim amestecand

al doilea strat

Fondant duo alb si negru 1 pachet Dr Oetker (ptr ca nu am avut timp sa fac eu am cumparat)

Fondantul se foloseste conform instructiunilor scrise pe ambalaj

Asamblare tort

Scoatem tortul insiropat si umplut din frigider, turnam glazura de ciocolata peste toata suprafata lasand sa se prelinga pe margini, punem tortul inapoi in frigider ptr 20 minute, il scoatem si punem fondantul duo facand formele care le doriti . Se pune la frigider cateva ore sa se intareasca crema apoi se poate servi. Feliile se portioneaza pina se trece de fondant cu un cutit fierbinte sa nu crape fondantul.

Fondant duo alb si negru 1 pachet Dr Oetker (ptr ca nu am avut timp sa fac eu am cumparat)

Daca nu intreba Olguta intrebam eu de reteta (desi am una pe care de obicei o folosesc la torturi); pe mine glazura m-a lasat visand...

O inteebare totusi - ce e fondantul? Adica, daca n-ai la plic, cum se face?

reteta dupa net dar sunt sigura ca au si fetele aici reteta de fondant.

Un plic de la dr oetker ajunge doar ca trebuie sa respecti indicatiile dupa plic si sa ai deja ideea cum ii dai forma pe tort ca din plic vin amadoua si alb si negru.

Amandina daca nu are fondant nu este amandina. Eu am folosit si glazura de ciocolata si fondantul deasupra si nu l`am pus placa doar ca am facut tort. Daca faci amandine bucati poti folosii doar fondant . La tort tai feliile mai greu doar cu fondant ptr ca se crapa.

Fondant

500 gr zahar

150 gr apa

100 ml miere

o lingurita esenta vanilie ptr cel alb

3 linguri cacao

Fondant: Punem la foc zaharul impreuna cu apa.Fierbem pana ce siropul este aproape legat. Se adauga mierea si se lasa la fiert. Luam proba intr-o ceasca cu apa rece, luand sirop cu lingura si lasand sa picure deasupra apei. Daca picatura de sirop se imprastie mai lasam la fiert; daca picatura ramane in apa asemeni unei perlute, oprim focul si transferam vasul intr-un alt vas cu apa rece (eu am pus in chiuveta si am lasat sa curga mereu apa rece) . Cu o lingura de lemn amestecam in vas pana ce se albeste siropul dupa care adaugam cacaua.

Merci, Cerra, stiam eu ca lipseste ceva de la reteta mea de amandine... dar sigur mai usor cu dr Oetker...

Da' stiu ca ai sport la deserturi (si nu numai)... banane + capsuni = desertul ideal!

De ieri , ca azi nu bucataresc nimic

OMG OMG :) lesin! :blush:

Nu asi vrea sa lesin, pai atunci nu asi mai putea hali astfel de bunatate. Va rog; portie dubla

ptr. mine. :headbang: :tongue3:

Peter

Buna seara si de la mine :)

Eu azi m-am aventurat la o tarta cu caramel usor sarat si ciocolata de care m-am simtit multumita de cum a iesit, daca o sa am timp incerc sa pun maine reteta.

Nu pun si sectiune pt ca am fost nevoita s-o transport pe-o caldura de 30 si ceva de grade si s-a mai inmuiat compozitia, dar de la rece a fost apreciata de iubitorii de ciocolata.

Ea este :

post-115-14022559202292_thumb.jpg

Eu de o saptamana tot fac fursecuri cu unt de arahide ca e cerere mare.

Pandispan din 4 oua, budinca si capsuni de pe campul din apropiere. Merge pe caldura. :floare:

post-27-14025670620782_thumb.jpg

post-27-14025670688231_thumb.jpg

post-27-14025670740967_thumb.jpg

post-27-14025670809487_thumb.jpg

Acum este la frigider. Frisca o servesc pe langa, nu pun pe tort, desi ar arata mai bine...

Peter

daca o sa am timp incerc sa pun maine reteta.

Eu vreau reteta! :notworthy:

Primele briose facute de mine

Briose cu banane si ciocolata

Pai sa mai faci, ca-s perfecte! :occasion14:

Pandispan din 4 oua, budinca si capsuni de pe campul din apropiere. Merge pe caldura. :occasion14:

Acum este la frigider. Frisca o servesc pe langa, nu pun pe tort, desi ar arata mai bine...

Peter

Iar lesin! :snorting:

Pandispan din 4 oua, budinca si capsuni de pe campul din apropiere. Merge pe caldura. :occasion14:

Peter

Blatul acesta ii mai perfect decta cel din comert.... ca forma.... ca gust sunt sigura ca este indiscutabil mai bun :occasion14:

Peter

Blatul acesta ii mai perfect decta cel din comert.... ca forma.... ca gust sunt sigura ca este indiscutabil mai bun :occasion14:

Eu zic ca mi-a iesit destul de bine. Saru-mana :notworthy:

post-27-14025848254922_thumb.jpg

Peter

Iar lesin! :occasion14:

Sa nu lesini! :occasion14:

Eu abia acum asi lesina... :notworthy:

post-27-14025846563263_thumb.jpg

Peter

Vai zilele mele.... :snorting: :drool: :drool: