Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce dulciuri ati facut azi?

Featured Replies

Daca vrei reteta sa imi dai un semn.

Eu as fi tentata sa incerc cornurile. Cred ca merg si cu ciocolataaa. Mmmm.

Daca ai vreme, poti te rog sa impartasesti reteta. Multumesc!

Eu am facut negresa aseara. A iesit bine, nimic spectaculos :pupic:

post-1728-14060376250644_thumb.png

Daca vrei reteta sa imi dai un semn.

Eu as fi tentata sa incerc cornurile. Cred ca merg si cu ciocolataaa. Mmmm.

Daca ai vreme, poti te rog sa impartasesti reteta. Multumesc!

Eu am facut negresa aseara. A iesit bine, nimic spectaculos :rolleyes:

post-1728-14060376250644_thumb.png

Wow, esti la pofte de dulce? S-ar putea sa fie fetita.... :D

Era sa uit tortul cu Quark de ieri. Se poate?

post-27-14062856652009_thumb.jpg

Peter

Se poate, se poate.., chiar te rog la mai multe...

Eu sunt la pauza de zahar pentru o vreme. Imi ingadui doar o lingurita de zahar de cocos, cica o alternativa mai sanatoasa la zaharul alb.

Adriana, uite ce am gasit pe wikipedia

Zahăr de nucă de cocos (de asemenea, cunoscut sub numele de zahăr din ulei de cocos, nucă de cocos zahăr de palmier sau de cocos zahăr seva) este un zahăr produs din seva de boboci de flori tăiate de palmier de nucă de cocos . Zahăr de nucă de cocos a fost folosit ca un indulcitor tradițional de mii de ani în sud și în regiunile din Asia de Sud-Est, unde de palmier de nucă de cocos este în aprovizionare abundentă. Cei mai mari producători mondiali de nuci de cocos sunt Filipine și Indonezia .

Link-ul aici

Adriana, zaharul asta arata cam cum e zaharul brun. Cel putin ce am eu acasa arata asa. Se zice ca ar fi mai sanatos, dar nu stiu ce sa zic. Poate e mai putin prelucrat industrial decat celalalt tip de zahar. Se zice ca ar trebui sa folosim miere de albine sau sirop de artar :rolleyes:

aura sa stii ca nu prea am pofte dar am pofte de mesterit unele si altele :D

Acum am pata pusa pe cornuri si pe prajitura cu prune. Despre cornuri, nu stiu cand o sa se intample, dar cred ca prajitura cu prune o sa fie foarte curand...

Vad doar minunatii aici ! :rolleyes:

Eu...

Prajitura cu prune

post-1316-14059742982834_thumb.jpg

Cornuri in doua culori cu rahat facute si mancate noaptea cu gasca :D

post-1316-14059743614329_thumb.jpg

post-1316-14059743714162_thumb.jpg

Cornuri in doua culori

Eu fac aluaturile separate

Ingrediente ptr aluatul galben

500 gr faina alba

250 ml lapte cald

100 gr zahar

1 esenta de vanile

25 gr drojdie proaspata

1 ou

1praf de sare

1oo ml ulei

1 lingurita rasa de turmeric/curcuma ptr culoarea galbena optional

1 pachet de unt la temperatura camerei ptr uns aluatul

Ingrediente ptr aluatul maro

500 gr faina alba

250 ml lapte cald

100 gr zahar

25 gr drojdie proaspata

1 ou

1praf de sare

1oo ml ulei

4 linguri de cacao

Mod de preparare

Eu framant aluaturile la malaxor dar merge si la mana si ordinea este aceiasi.

Intr`un bol se pune faina si se face cuib in care se pune drojdia si zaharul topit in laptele caldut.Lasam sa creasca putin drojdia si adaugam oul, uleiul si vanilia apoi framantam pana se desprinde dupa mana. Ungem un vas si punem aluatul la crescut.

Ptr aluatul maro acelasi mod de preparare.

Dupa ce aluaturile au crescut, se impart in doua bucati fiecare culoare. o bucata galbena se intinde cca 65-70cm lungime si 30cm latime. La fel procedam si cu partea de aluat maro, apoi le suprapunem cum dorim sa iese exteriorul alb sau maro asa punem aluatul (daca vrem exterior galben punem prima data dreptunghiul galben apoi peste el cel maro) si trecem cu sucitorul peste ambele aluaturi. Ungem toata bucata cu jumatate din pachetul de unt si taiem pe latimea aluatului si incepem din margine in zig zag sa ne iese triunghiuri, punem pe partea lata rahat sau ce umplutura dorim si rulam strans inspre varf si dam forma la corn. La fel procedam si cu celelalte doua bucati de aluat, apoi punem in tava pe hartie de copt cornurile lasam sa creasca si punem la copt in cuptorul preincalzit la 180-190 grade.

Ies doua tavi de aragaz

Fierbinti se pensuleaza cu sirop .

Sirop ptr cornuri

300 gr zahar tos se pune la foc cu 200 ml apa si se lasa sa fiarba sa se ingroase putin apoi se adauga vanilie. Faceti proba luand intre degete putin sirop si trebuie sa se lipeasca intre degete exact ca si cand ati avea miere.

Siropul se pregateste aproape cand sunt cornurile coapte (eu am copt ambele tavi odata in cuptor si le`am rotit intre ele sus/jos pe gratarele din cuptor).

Scoatem cornurile coapte si le pensulam din belsug de doua ori cu siropul fierbine.Se pot da prin cocos sau nuci pisate noua ne plac asa simple doar cu siropul pe ele .

Pofta buna!

Adriana, uite ce am gasit pe wikipedia

Adriana, zaharul asta arata cam cum e zaharul brun. Cel putin ce am eu acasa arata asa. Se zice ca ar

Mersi, am citit si eu acu, nu stiam de el, dar stiam de inulina care e continuta in el si pe care am folosit-o la retete dulci transformate in sarate, adica de exemplu pentru o bezea umpluta apoi cu o crema de brinza, deci unde nu trebuie folosit zaharul ca nu s-ar mai putea folosi ca aperitiv.

Si cum la ora actuala incep sa se coaca merele, care nu sunt frumoase ptr. mancat, le folosesc la torturi,tarte sau prajituri de mere.

post-27-14064451274613_thumb.jpg

Azi una simpla.

post-27-14064451360831_thumb.jpg

Peter

Azi una simpla.

Peter, please, ai putea sa detaliezi un pic chestia asta cu mere? Imi place cum arata si nu ma prind daca merele sunt rase sau bucati mai maricele. Si ce e deasupra?!

Eu, simplu, prajitura cu prune si visine si blat cu nuci si migdale.

post-146-14064879996518_thumb.jpg

Iar ieri un strudel cu prune. Nepozat, ca s-a terminat cam repede.

Ce aluat ai folosit la strudel Flori?! :rolleyes:

Cel clasic, cules dintr-o carte de bucate scrisa de Nicolae Olexiuc acu'shde ani! Faina, apa, o tzara de ulei si niste trucuri. Copy-paste:

400-500 g făină, 1/2 pahar apă, 1 lingură de ulei, 1/2 linguriţă de

sare.

Pentru o bună reuşită a foilor, făina trebuie să fie de cea mai bună

calitate. Aceasta se cerne prin sită de mătase (ciorap) şi se amestecă cu apă

călduţă (în care s-a dizolvat sarea) şi cu ulei; apă se adaugă cît primeşte

făina ca să se obţină o cocă potrivit de moale. Apoi se frămîntă bătîndu-se

de masă cîteva minute, pînă ce aluatul devine elastic şi potrivit de moale,

după care se strînge în formă de minge, se crestează cu un cuţit pe

deasupra, se pune pe o farfurie caldă, iar deasupra se pune o cratiţă caldă

cu gura în jos şi se lasă într-un loc cald 20—30 min. Se taie apoi aluatul în

două sau în trei bucăţi care se întind pe rînd, pe o masă acoperită cu o faţă

de masă presărată cu făină; dacă aluatul este potrivit de moale, se întinde

uşor cu mîinile, iar dacă acesta este tare se întinde la început cu sucitorul,

cît se poate de subţire, apoi se mai întinde în continuare cît mai merge cu

mîinile. Aluatul bine reuşit se întinde cu dosul mîinilor, trăgîndu-se uşor de

la centrul foii spre marginea mesei, de jur-împrejur. Se lucrează repede,

avînd grijă să nu se rupă foaia. După ce s-a întins pe toată suprafaţa mesei

o foaie subţire, se taie marginile de la toate foile, se adună, se frămîntă din

nou şi se întinde o altă foaie.

Se lasă foile să se zvînte puţin (dacă se usucă se rup) şi se stropesc cu

unt topit sau cu ulei.

Recunosc: eu ma opresc imediat dupa faza cu sucitorul.

Prunele le-am pus fara zahar, dar am aruncat peste ele o mana generoasa de nuca de cocos.

LE: la 400 g faina, eu pun totusi 2 linguri de ulei.

Azi una simpla.

Peter, please, ai putea sa detaliezi un pic chestia asta cu mere? Imi place cum arata si nu ma prind daca merele sunt rase sau bucati mai maricele. Si ce e deasupra?!

Merele sunt rase si deasupra sunt doua linguri gem de gutui incalzit cu ceva unt, apoi la sfarsit se pune putin zahar cu scortisoara.

Peter

Eu tot din alea de lenesi, ca sunt in cantonament de toceala...

Arata super! cica de lenesi :hug:

eu ieri :-*

Tort cu crema de nuci :-*

post-1316-14065349395022_thumb.jpg

post-1316-14065349507923_thumb.jpg

Cerra, cojile sunt cumparate, de aia ziceam ca-s de lenesi... doar am turnat in ele ganache si am infipt o boaba de strugure :hug: .Nici nu se compara cu ce ati facut voi- Peter, Floricris, tu si altii. :-*

Si eu am facut! 60 de bucati! E drept, pentru parastas, c-avusei sambata acum, de 2 ani pentru tata!Nu mai sunt, dar stiti ca nu va mint!

Doar ce mi-am intrat in mana si cred ca mai fac! Poate atunci sa le pozez!Acum n-am avut nici timp, si, sincer, nici chef!

Si eu am facut! 60 de bucati! E drept, pentru parastas, c-avusei sambata acum, de 2 ani pentru tata!Nu mai sunt, dar stiti ca nu va mint!

Doar ce mi-am intrat in mana si cerd ca mai fac! Poate atunci sa le pozez!Acum n-am avut nici timp, si, sincer, nici chef!

Zoazo, au trecut deja 2 ani...Dumnezeu sa-l odihneasca!

Merele sunt rase si deasupra sunt doua linguri gem de gutui incalzit cu ceva unt, apoi la sfarsit se pune putin zahar cu scortisoara.

Peter

Multumesc!

Doar ce mi-am intrat in mana si cred ca mai fac! Poate atunci sa le pozez!Acum n-am avut nici timp, si, sincer, nici chef!

Zoazo, au trecut deja 2 ani...Dumnezeu sa-l odihneasca!

Da, Aura! Multumesc pentru gandul cel bun! Dar noi ii simtim..OK! Voi incerca sa vorbesc si cu "propietara"" retetei, sa cer acceptul sa pun reteta! In juma de ora sunt si coapte, d-aia am produs eu asa la hectar! Si aici aduc multumiri lui Roth si lui Carmen L, https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/notworthy.gif care au avut inspiratia sa-mi ia forme de silicon multe-multe.Coapte cate 20 odata.

Cerra, cojile sunt cumparate, de aia ziceam ca-s de lenesi... doar am turnat in ele ganache si am infipt o boaba de strugure :-* .Nici nu se compara cu ce ati facut voi- Peter, Floricris, tu si altii. :-*

Stiu ca sunt cumparate! :D arata bineeeeeeeeeee :hug:

Dupa lupte seculare ( cu un tort tiramisu care a fost de primit), aseara am facut prajitura cu prune.

Am facut-o in 2 tavi- una de dat si una pt noi. Cea care a fost pt noi a avut cam mult fruct si mai putin blat, dar cea de facut cadou a fost p.e.r.f.e.c.t.a. :-*

As vrea sa o incerc si in varianta originala, cea cu fructele caramelizate, dar e mai greu, ca nu am inca tigaia care trebuie...

Aici o poza cam chinuita de cand o pregateam de drum:

post-1728-14068189265339_thumb.jpg