Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Muraturi - Un topic acrisor

Featured Replies

doamne, sefule, esti inepuizabil https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif(ma refer la fantezie https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/occasion14.gif)

sefule multumesc pentru feed-back-ul cu ouale

acum ai venit si cu nucile, esti intradevar un maestru in ceea ce priveste inovatiile si creativitatea! felicitari, ador nouvelle/creative cuisine!!!

• 4 months later...
  • Author

Muram tot ce prindem?

Hai la prins de castraveti!

Am pus ieri la solar prima transa din vara asta de castraveti mur(l)ati* la soare.

Pe bubosii respectivi i-am frecat constiincios cu peria de teama bacteriilor E-coli si i-am si oparat de trei ori (dimineata la pranz si seara) - o premiera, sa vedem cum ies.

Miroseniile care-mi plac mie: Ramurele de cimbru uscat, de busioc uscat cu floare, crengute de visin.

Printre dansii, boabe de agurida, catei de usturoi, boabe de piper, seminte de mustar si un ardei iute, care chipurile accidental :blackeye: , s-a aruncat in cutitul meu si s-a putin spart.

Saramura am amestecat-o cu un pahar din borsul meu de legume (de fapt o moare fara sare) care contine deja amorsa de fermentatie.

* vorba fetii din orasu' de sus B)

Gand la gand, cand am cazut din pat m-am dus dupa castraveti, eu le-am pus usturoi,piper, marar in floare, ardei iute si cimbru si crengute de vin ca tot am facut dulceata! :blackeye:

Nu le-am pus zeama de bors, dar le-am pus un colt de paine. Eu le zic castraveti de vara! Recunosc ca i-am spalat bine, dar nu i-am frecat cu peria.Ii cred si eu pe astia de la televizor care zic ca pe aici nu avem problema asta la castraveti, at least. B)

Gand la gand, cand am cazut din pat m-am dus dupa castraveti, eu le-am pus usturoi,piper, marar in floare, ardei iute si cimbru si crengute de vin ca tot am facut dulceata! :)

Nu le-am pus zeama de bors, dar le-am pus un colt de paine. Eu le zic castraveti de vara! Recunosc ca i-am spalat bine, dar nu i-am frecat cu peria.Ii cred si eu pe astia de la televizor care zic ca pe aici nu avem problema asta la castraveti, at least. :)

Zerda, ce sunt crengutele de vin?

• Author

Gand la gand, cand am cazut din pat m-am dus dupa castraveti, eu le-am pus usturoi,piper, marar in floare, ardei iute si cimbru si crengute de vin ca tot am facut dulceata! :D

1. C'est quelque chose du bon :D

Si sunt sigur ca sunt aromate.

2. Vin la tine / vin degeaba .

Sunt "precis" ca e vorba de tot de visin

1. C'est quelque chose du bon :D

Si io m-am gandit la visin dar am vrut sa fiu precisa de confirmarea zerdei :D

Gand la gand, cand am cazut din pat m-am dus dupa castraveti, eu le-am pus usturoi,piper, marar in floare, ardei iute si cimbru si crengute de vin ca tot am facut dulceata! :hungry:

1. C'est quelque chose du bon :)

dadada, de visin.!!!! :)

• 3 weeks later...
  • Author

Draga Adriana, vrei te rog sa schimbi numele acestui topic (pentru a fi mai cuprinzator) in:

[center]Muraturi - Un topic acrisor

cu subtitlul

Muram tot ce prindem[/center]

Multumesc pentru ajutor.

• Author

Muram tot ce prindem?

Pai, coaja de pepene verde nu fuge prea repede.

[i]- Nespa?

- Baspa! :D - Gheorghe Dinica si Marin Moraru in Cuibul de viespi[/i]

Am gasit muratura asta pe net - watermelon pickle rind

La vara, materia prima va fi scumpa foc :D , dar facem un efort si o incercam.

Pana una-alta, mi-am pus un reminder pe computer cu data de 1 iulie si cu atentionare din saptamana in saptamana.

Zis si facut. De trei ori m-a atentionat calculatorul pana acum.

Multumesc Adriana pentru promptitudine :occasion14:

Urmeaza reteta.

• Author

[center]Coaja de pepene verde murata

Watermelon Pickled Rind

.

post-168-13109092577194_thumb.jpg

.[/center]

Ingrediente:

o lubenita de 6-7 kilograme

sare grunjoasa neiodata

otet de 9 grade

zahar sau miere

seminte de mustar

boabe de piper negru

palarii de flori de marar

foi de dafin

un ardei iute

[i]

Optionale[/i]

Ceapa, usturoi, boabe de agurida, morcov, seminte de coriandru, enibahar, cuisoare, ghimbir, scortisoara, you name it. Stiti mai bine ce va place.

Americanii folosesc in retetele lor, cuisoare, scortisoara, ghimbir. Si le fierb de le innebusc. Eu am virat inspre castraveciorii bulgaresti, ca si pepenele, vorba lui Eminescu e tot un fel de "bulgaroi cu ceafa groasa" :occasion14:

Mod de preparare:

Taiati pepenele in felii si faceti ce stiti cu miezul :D. Cojile se taie transversal fasii de 2 cm latime (e mai usor de curatat). Se inlatura partea roz si apoi coaja verde. Un cutit economic (vegetables peeler) solid ajuta mult. Fasiile de coaja se taie patratele, dreptunghiuri sau mai fancy. Se pun intr-un castron cu apa sarata, eventual si cuburi de gheata si se lasa in frigider pana a doua zi.

Buuun. E a doua zi, v-ati intors de la servici si aveti un pic de timp liber. Incepeti prin a steriliza borcanele. Cand sunt putine eu pun borcanele ude dar bine scuturate in cuptorul cu microunde si le las 1 minut pe putere medie si 1 minut pe putere maxima. In fiecare borcan se pun seminte de mustar, boabe de piper, marar, o jumatate de frunza de dafin, feliute de chilli cate socotiti apoi coaja de pepene scursa.

Se prepara solutia de marinare din apa si otet in proportia de 1 la 4 - mai gustati si voi. Sare se da cam o lingura la litru si zahar cam tot atat, poate ceva mai putin. Se aduce la fiert, se pun o parte din condimentele pe care nu le-ati introdus in borcane. Eu am pus o ceapa taiata felii, 5-6 fire de cimbru uscat, doua frunze de dafin, o frunza de telina, 10 seminte de coriandru si 3 boabe de enibahar sparte. Dupa ce da un clocot se lasa sa infuzeze 10 minute, se strecoara si se toarna peste coaja de pepene din borcane.

[center].

post-168-13109093868848_thumb.jpg

.[/center]

Se infileteaza capacele, se verifica etanseitatea rasturnand borcanele cu capacul in jos. Se sterilizeaza la bain-marie douazeci de minute din momentul fierberii, apoi se acopera cu oarece textile si se lasa sa se raceasca foarte incet. Se depoziteaza in camara.

Eu voi sacrifica un borcanel, il voi cerceta din doua in doua zile si va voi spune in cat timp sunt gata de servit.

• Author

[center]Struguri murati (Maya stie deja ce vorbesc :) )

si separat

Prune murate[/center]

Exceptand fazele cu curatatul de coaja - aici se elimina cat de cat doar coditele fructelor - si lasatul peste noapte in frigider - tot ne-necesar si el, se procedeaza ca in reteta de mai la deal - Coaja de pepene verde murata

[center]Hai lelita in deal la vie!

Hai lelita, hai lelita, hai!

Sa culegem razachie

.

post-168-13109606115445_thumb.jpg

.

Ochiii lui Dobrin ... aaa ...Sauron

.

post-168-13109606280173_thumb.jpg

.[/center]

Poze mai vechi

Nu curatati prunele de os -_- raman mai ferme. La struguri, doar daca aveti placere :blush:

mie prunele murate nu mi-au placut. alea in otet au fost mai bune, parca.

am niste castraveti excedentari, ia sa pun si eu un borcan mic!

edit: gata, am prestat!

S-a facut fasolea verde(pastai).Am pus si trei borcane la murat.Le-am oparit 3 minute, le-am "blocat" in apa rece, le-am zvantat si indesat in borcane cu usturoi, seminte de marar si dafin, marar si cimbru.

1 litru si jumatate de apa, 250 ml otet, 1 lingura sare, 100 gr zahar, in clocot si turnat peste pastai.

Revin cu poza si cu rezultat cand or fi gata!

• Author

[center]Varza murata de vara

.

post-168-13114131425124_thumb.jpg

.

[/center]

Iei o varza mare si indesata. Si un ardei gras. O toci cat poti mai bine. La fel faci si cu ardeiul. Ai nevoie de oala de 10 litri sau o copaie. Framanti varza cu un pumn de sare grunjoasa neiodata. Bagi o maturica de cimbru uscat intr-o punga si freci bine, apoi condimentezi varza cu măcinişul de cimbru din punga. Indoi cotoarele de cimbru si le legi cu ata impreuna cu cateva bete de cimbru cu palaria pe cap si le ţâpi in varza. Indesi varza intr-un borcan presand bine. Isi lasa singura apa de care are nevoie. Acoperi borcanul cu o farfurioara sau il legi la gura cu tifon. Il pui in geam, la soare de sa-si faca rânză si vecinii.

Si pleci de-acolo. :)

Te intorci peste cateva zile cand varza e murata si muiata.

O pui in borcane mai mici si o ti in frigider.

Si vreau sa incerc sa fac si Kimchi vara asta.

la mine in familie nu mananca niimeni muraturi. nici nu ma gandesc sa fac, cumpar un borcan si imi ajunge pt mine.

kimchi asta ma intriga dar...cum am zis...doar pt mine? nu am mancat niciodata, nu stiu cum e

la mine in familie nu mananca niimeni muraturi. nici nu ma gandesc sa fac, cumpar un borcan si imi ajunge pt mine.

kimchi asta ma intriga dar...cum am zis...doar pt mine? nu am mancat niciodata, nu stiu cum e

Kimchi, Kimchee sau Kim Chee sînt un soi de muraturi picante, tipic coreene. Sigur trebuie ca ai gustat prin restaurante la voi, fara sa stii.

Maestre, si matale faci kimchi?

Poate schimbam ceva retete :toothy9;

Inca nu am facut niciodata, dar ma atenteaza foarte tare.

Icepe tu cu schimbul de retete si preiau la voleu.

Maestre, nu dispun decît de o reteta, dar stiu ca exista zeci si sute.

În general iau o varza chinezeasca din soiul "pe-tsai", cam de 1kg.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/ChineseCabbage.jpg

Pentru 1 kg de varza :

1 lingura de sare

2-3 fire de ceapa verde tocata, cu cozi cu tot

3-4 catei de usturoi, babani, tocati

1 lingura de boia iute

o bucata de ghimbir cît degetul mare, curatata si rasa

125 ml de sos de soia (light de preferinta)

125 ml de otet alb

2 linguri de zahar

Se toaca varza, se adauga sarea, se malaxeaza totul bine si se lasa 3-4 h ca sa lase zeama.

Se scurge bine, se adauga restul de ingrediente si se lasa la marinat, la racoare, minim 24h.

Cînd se serveste, se adauga de preferinta cîteva picaturi de ulei de susan.

Cînd am noroc si gasesc, înlocuiesc varza cu plante de mustar (care de altfel e var bun cu varza), dar pe astea le oparesc înainte de utilizare, mai ales daca sînt mature.

Si cum am venit cu castronul de kimchi cam gol, iaca alta reteta coreana, dar de salata :

Tai matale un castravete curatat de coaja si de sîmburi în bastonase, le presari cu o lingurita de sare si le lasi sa zemuiasca în legea lor pret de zece minute. Scurgi, le usuci pe un servet si arunci bastonasele într-o tigaie încinsa, cu o lingura jumate de ulei. Adaugi 1-2 cepe verzi tocate, cu cozi cu tot, 2 linguri de sos de soia light, 1 ligurita de boia iute (sau ardei iute tocat) o lingurita jumate de zahar, amesteci bine. Pui în castron, stropesti cu ulei de susan si presari cu o lingura de boabe de susan usor rumenite la tigaie. Se serveste caldut.

maestre, până apari să preiei din voleu, execut eu un dribling cu cea mai simplă reţetă de kimchi, preluată verbal de la un urmaş de-al lu' kim ir sen

reţeta mea e foarte apropiată de cea a lui alexandru, pentru avasaţi, mai am una cu mai multe ingrediente, dacă v-o trebuie, o să o scriu

o salată chinezească pe care o mai cheamă şi varză nappa

125 g de sare grunjoasă

1 legatura de ceapa verde tăiată mare, ceapa, nu legătura

4 căţeluşi de usturoi zdrobiţi cu latul cuţitului

câtiva centimetri de ginger

1 cană de gochugaru, care e ingredientul secret ce dă culoarea şi gustul specific

2 linguri de fish sauce

gochugaru sunt ardei iuţi coreeni, un pic mai dulci ca alţi ardei iuţi şi măcinaţi coarse, nu pudră. i-am pozat să vedeţi textura. cine nu are gochugaru poa' să-i înlocuiască cu cayenne. cu boia nu am încercat, aşa că nu pot comenta

metoda este la fel, iar partea cu fermentarea este, cam 3 zile la temperatura camerei, după care le puteţi muta in frigider.

după 3 zile de frigider se pot mînca, dar cu cît stau mai mult cu atît sunt mai bune.

post-1215-1311429821464_thumb.jpg

şi secţiunea, nu de alta, da să mă laud cu ştergaru :toothy9;

post-1215-13114298130466_thumb.jpg

• Author

Merci beaucoup!

Ce am vazut eu pe la televizor, cred ca prin calatoriile lui Anthony Bourdain, si am mai citit prin retete, continea daca nu ma insel si ridichi koreene (pe mine ma bate capul sa incerc cu daikon). Si le puneau in vase de pamant, ingropate apoi in pamant.

Eu as putea sa le ingrop in sufragerie, sau in pivnita.

Uite aici la minutul 12:30

[center].

http://www.youtube.com/watch?v=u7r24ECVcMw

.[/center]

cu continuarea in partea 2

Cu plantele de mustar mi-ai dat o idee grozava. Stiu unde sa culeg in apropiere garlic mustard (alliaria petiolata), care are un gust genial

[center].

http://www.youtube.com/watch?v=NX9cSF0H6GE

.

[/center]