Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Risotto, fel de fel de feluri

Featured Replies

• 3 months later...

Hello! :cheers:

Aicea nu se glumeste, avem totul original, controlat, protejat... :thumleft:

Orez carnaroli din Pavia, cu carnaciori Norcini din Umbria, stropit cu vin alb Custoza de prin Veneto, sofran de-ala galben aprins din... <_< a lui, toaaaaaate in:

RISOTTO ALLA MILANESE (unde Milano n-are nici-o treaba!)

post-477-14394027984687_thumb.jpg

Va salut!

Ma duc sa scriu in alta parte!

• 4 weeks later...
  • Author

Risotto pancetta e zucca

am folosit o sunca care nu e fiarta precum kaiserul ci afumata, plus dovleac si am experimentat o idee a unui amic de pe forumul italian

Am prajit sunca cu orezul in wok fara nimic altceva, am adaugat dovleacul taiat bucatele si apoi apa fierbinte si curcuma, am lasat la fiert amestecind din cind in cind si inainte de a se evapora tot lichidul am adaugat 2 linguri de otet din portocale rosii, am lasat sa se termine de fiert si cu focul stins amestecat cu parmigiano. Interesant, miine sper sa fac alt experiment.

risottozuccapancetta.jpg

• Author

De ce sa fie dulce, de la dovleac zici?

Nu, pentru ca era un tip de dovleac care nu era cel mai dulce si apoi folosesc mereu ori alt ingredient ca de exemplu sunca care e sarata ca mai sus, sau bere ca lichid ca in cel de azi.

Azi l-am facut astfel:

- am prajit rapid orezul cu o ceapa rosie in putin ulei

- am adaugat dovleac, bere, sare, curcuma si terminat de fiert

- inainte de a stinge focul am adaugat putin otet si dupa ce am stins focul am adaugat untul aromat si brinza maasdam

a iesit foarte bine, foarte putin amar

risottozuccabirra.jpg

• 1 month later...
  • 4 weeks later...

Sunt fff apetisante risotto ale tale, Adriana! Eu sunt mare amatoare, dar dl Dani nu se atinge de orez, asa ca doar pt mine rar fac..., insa macar ma pot juca fara teama cu ce ingrediente si condimente poftesc :hello: Beutzei ii place cu spanac si ii mai place cu porcini.

Asta seara am facut orez negru (eu il ador, doar ca Bea nu l gusta pt ca-l vede asa negru), cu spanac, legume uscate si un strop de hribi uscati. F bun, dar nu am facut foto. Din greseala :hug: am scapat un piculet mai mult pepperoncino, dar eu sunt mare amator de picant, nu i bai.

Am o intrebare: la rizotto, dupa ce incepi sa adaugi lichidul focul il lasi mare sau mediu? Ori? Eu il las la maximum ca la fiertul pastelor si trebuie sa scot rizotto cu minute bune mai repede decat scrie in instructructiunile de pe pachet. Nu stiu daca nu cumva procedez gresit, consistenta imi place. Mai ales la asta negru cand vad 45 min, mi se lungesc urechile. :105:

• Author

Risotto e o chestie si orezul negru cu totul alta. Metoda de fierbere e diferita.

La risotto focul nu se atinge e mereu mare de la inceput pina la sfirsit. Pe pachet nu ma uit niciodata, timpul il decid eu, cum stii orezul trebuie sa fie al dente ca nu se poate minca un risotto rascopt. :105: . Desi sunt aproape sigura ca daca ii dau unui "neitalian" un risotto cum trebuie o sa-mi zica ca e crud. :hello: In functie de recipientul pe care il folosesti, si in functie de cit conduce el caldura, jonglezi cu momentul in care stingi focul. Pentru ca daca recipientul e un bun conductor termic trebuie sa stingi focul cind e inca un picut lichid, pentru ca el continuind sa mai fiarba dupa ce ai stins focul absoarbe acel putin lichid. Daca il stingi prea tirziu se usuca prea tare si isi pierde din cremozitatea pe care trebuie sa o aiba adica sa fie all'onda

Merci mult de lamurire, Adriana. Eram in dubiu, dar ma bucur ca, instinctiv procedam corect. Eu fac si mi plac si pastele si risotto, doar daca sunt gatite al dente, corect al dente.

si, da, fara a generaliza, ai dreptate cu neitalianul: chiar aseara am avut o discutie cu o cunostinta, care, culmea, traieste in Italia de cativa ani, care spunea ca "fierb pastele 5 minute in plus (daca pe pachet sunt 10 min le fierb 15), ca sa nu se mai simta faina din ele la dinte, ca asta inseamna al dente". :hello:

Aici sistemul meu digestiv 100% il intelege pe italian de ce procedeaza asa. Pana sa fac cunostinta cu metoda nu mancam paste fainoase nici 1 data la 3 ani.

Da, Asa-i orezul negru e alta treaba..., l am pomenit pt ca eu de multe ori il fac tot dupa metoda rizotto.

Si, ca o incununare a serii, a mancat Bea un castron plin de orez negru cu spanac si hribI si m-a pus sa i promit ca ii fac iar in we, exact la fel, doar un pic mai putin pepperoncino :105:

• 2 months later...
  • Author

le-am facut si drept garnitura in tigaie cu un picut de ceapa si sos de rosii

apoi imi plac mult de tot cu cirnati in tigaie

si o data aveam una mare de tot, am taiat-o in jumatate si facuta umpluta cu carne tocata precum legumele umplute cu carne

data viitoare daca e frageda si buna o incerc si amestecata cu alte verdeturi si taiata fin in salata

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • Author

in timp ce pregatim risotto asta ne e aperitivul, un tarallo (integral de data asta), o bucatica de parmigiano din cel care a fost ras pentru risotto si o felie de speck din cel care a fost folosit pentru risotto alaturi evident de un pahar de Arneis :)

risottoaperitivo.jpg

Azi risotto cu speck si dovlecei

risottospeckzucchine.jpg

Si pentru ca am facut si un filmulet va arat o parte din proces, in momentul in care incepe filmare am prajit intr-o lingura de ulei cite un pumn de orez de caciula, o micuta ceapa rosie, cuburelele de speck, sare si curcuma

in timpul filmarii am degresat cu un rosè, adaugat prima apa calda si dovlecelul (meu adica din productia proprie :toothy9; )

dupa ce s-a terminat filmarea a continuat fierberea adaugind cind e nevoie alta apa si amestecind din cind in cind, stins focul, adaugat parmigiano, amestecat si servit (fara unt de data asta pentru ca era deja destula grasime in speck)

http://www.youtube.com/watch?v=8MVLuYbWDS8

am prajit intr-o lingura de ulei cite un pumn de orez de caciula,

si mana de orez ptr cratita? ca mereu zici de ea :)

sa va fie e bine, bun si aperitivu'!

• 3 weeks later...
  • Author

Risotto con salsiccia di Bra

v-am mai zis de ea, e o specialitate dintr-un orasel din apropiere si caracteristica ei fata de restu de cirnati e ca e facuta cu carne de vita si foarte putin de porc

risottosalsicciadibra_10.09.jpg

• 6 months later...