Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce ati gatit astazi?

Featured Replies

Oh, m-ati terminat cu tot felul de verze, rate si sarmale, din toate as manca, prima data m-as infige la varza aia de Bruxelles... Eu nu tin regim, dar varza calita fac destul de rar ca sunt singura care mananca. Fiului meu nu-i plac afumaturile. Deci eu sunt cea care sufera :toothy6: ; sarmale facem de Craciun...

Adi, eu varza si sarmalele in frunză de varza le fac tot fara afumături pentru ca nu le am tot timpul si pentru ca omului nu-i plac.

In schimb le fac picante!

Sarmalele in foi de varza sunt cu aripi de pui afumate (1 sotul nu mananca porc, 2 aici gustul carnii de porc e altfel decat in ro si nu prea imi place...asa ca prefer sa pun pui afumat in loc...) iar cele in foi de vita sunt cu bucatele de miel aruncate printre sarmalute...o bunatate in ceea ce ma priveste dar nu toata lumea suporta mirosul/gustul de oaie...

Astazi facui ceva simplu. Peste cu orez.

Peste file, prajit in unt, nu altfel. File de lup de mare.

Orez fiert simplu, spalat bine inainte. Orez cu bob mare, spalat bine inainte si fiert cu doo bucatele de cardamon strivite intre unghii, o stea mai mare de anason si un cuisor jumate de cuisoare. Fiert al dente si apoi scurs si lasat in troc, cu prosop deasupra, sa se faca.

Fileul de peste pe farfurie, orez langa el... superb!

Daca vreti un sos pe peste... In tigaia in care ati prajit pestele in unt, dupa ce ati scos pestele, turnati ceva vin alb, amestecati bine si lasati sa scada. Ca sa se prinda mai bine mai puteti pune niste unt... Amestecati bine, lasati sa scada... Daca vreti mai puneti putin vin... Lasati sa scada pana se mai ingroasa puti. Daca e nevoie, mai puneti puti unt in troc... Sosul ideal pentru peste prajit in unt.

Peste orez nu trebe sos. E bun asa cum este.

Ca idee... pestele prajit in unt iese mai bun decat ala prajit in ulei.

• 2 weeks later...

Mbuna! Zile aglomerate pe aici, emotii adunate, nu am apucat sa va arat ce i am pregatit zânitei de ziua ei, primii ei 5 ani au fost cei mai frumosi 5 ani ai mei.

Foietaj cu mozarela si sos de rosii

post-124-0-03424100-1609237516_thumb.jpg

Chiftelute, snitelute

post-124-0-95240100-1609237662_thumb.jpg

Chifle cu perlute de branza, reteta lui Eataly, am lesinat o cu puisorii

post-124-0-24725400-1609237757_thumb.jpg

Si un tort, preferatul ei de la cofetarie

post-124-0-67308800-1609237838_thumb.jpg

Apoi pe mosu Nicolae l am asteptat cu biscuti cu nutela, reteta any anette.

post-124-0-78772400-1609237933_thumb.jpg

Piersicuta mea fiind nascuta pe 5 dec, se intituleaza Nicoleta, deci am sarbatorit o si pe 6, apoi in fiecare zi.

Va imbratisez cu drag.

Miha, ce ai rasfatat-o pe micuta ta! sa-ti traiasca si sa va bucure viata in fiecare zi!

Imi place si cum le-ai aranjat pe platou, asa festiv.

Biscuitii lui Any i-am facut si eu, confirm ca sunt yummy!

Acum fac gem de cranberries :occasion14:

Pai scrie la "Conserve" :P .

Sau e "sos de cranberries"? Si eu cand am vazut reteta de sos prima data am zis ca e gem. Acum nu concep sa fac curcan fara el. Unele colege canadiene se mirau ca fac "from scratch" :P , au fost surprinse cand le-am spus cat de usor se face.

Acum fac gem de cranberries :occasion14:

Pai scrie la "Conserve" :P .

Sau e "sos de cranberries"? Si eu cand am vazut reteta de sos prima data am zis ca e gem. Acum nu concep sa fac curcan fara el. Unele colege canadiene se mirau ca fac "from scratch" :P , au fost surprinse cand le-am spus cat de usor se face.

E gem ci nu sos. Bun rau.

tomayto/tomahto :occasion14: - si eu am zis gem da' astia de-aici sos, cica; important e ca ne place :P .

tomayto/tomahto :occasion14: - si eu am zis gem da' astia de-aici sos, cica; important e ca ne place :P .

Bine, ma, sos sa fie. Pusei reteta in alta parte.

Edited by dragos

• 2 weeks later...

Lipii (cumpărate) cu umplutură diversificată, la alegere biggrin.gif

- sos de avocado și iaurt cu usturoi

- chifteluțe de năut (gen falafel)

- salata de varza alba

- salata de varza roșie

- ceapă roșie murată 15 minute în oțet

- măsline

- roșii cherry

- branza pecorino rasă

Poză am prins doar la una dintre ele, înainte de rulare (și de mânjire pe mâini) 71.gif

post-84-0-46647000-1610106292_thumb.jpg

A trebuit sa o refac, ca prea mult mi-a placut:

Adi baga detalii ca arata misto! Balesc de mor aici, abia astept sa gatesc acasa la mine!

Astazi am facut ce n-am mai facut de ceva vreme. Varza de Bruxelles cu bucatele de bacon si smantana.

Se face foarte simplu. Se curata varza de Bxl, se taie in jumatati si se caleste bine in unt. In stil "charred" (adica sa se si arda putin). Se scoate din troc si se pun bucatelele de bacon si aproape se prajesc. Se adauga varza de Bxl peste ele, se pune si putin vin alb (sau sampanie, ca n-am avut altceva) ca sa "deglazing" ce s-a prins pe fundul trocului, se mai lasa putin dar se amesteca mereu, Se adauga ceva smantana (dupa gust), se mai lasa putin dar se amesteca mereu.. gaga!

post-102-0-67996300-1607969619_thumb.jpg

Mino, e de pe pagina anterioara - atata ca eu n-am pus alcool.

Am făcut osso buco milanese 99% clasic (incusiv gremolata), singura diferență a fost că am pus sofrito ca la varianta cu roșii. Sa spun ca am m-am lins pe degete sau ne se cade? headbang.gif

L-am mâncat cu salata de radicchio castelfranco (din ăla galben cu buline rosii)

post-1215-0-69417700-1610291261_thumb.jpg

Cand am vazut poza lu' Dex m-am simtit ca in reclama aia unde un neanderthalian rontaie o creanga in timp ce pretenu' din pestera se infrupta cu nu stiu ce bunatati. Ca am gresit si iar am intrat aici pe stomacul gol :occasion14:, asa ca m-am dus rapid si am rontait si eu o creanga, pardon paine cu zacusca, aia mi-a fost la indemana, sa nu lesinez de tot.

Dar cum e reteta, ca sa-i spun masterchefului ce meniu are de pregatit pe maine... sau cat de curand, oricum...

exact ca Lilly l-am facut mai putin rosiile + gremolata (coaja de lamiie + un catel de usturoi + patrunjel)

si eu il refac in curind ca prea bun a fost

Sa mai pui ce mai faci, Boni, imi place cum gatesti, bun! Nu stiu daca am mancat vreodata mei, trebuie sa caut cum ii zice in engleza, cum e la gust?

poate sa fie millet?

Asa pare. Eu voi incerca, dar baietii sunt cam reticenti in ce priveste testarea de noi graunte, in afara de orez nu mananca altele, spre exemplu quinoa, ori seminte chia, canepa...