Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paste, fel de fel de feluri

Featured Replies

Stellina si Lili, cum fac varza pentru paste? varza calita normala?

Eu fac varza calita, iar la sfarsit cand e gata calita pun putzin mai mult piper macinat decat la varza "normala".

Uite, ma, ca stie si faza cu piperul in exces! :appl:

Numai un adevarat ardelean poate aprecia la justa valoare o reteta asa de simpla si gustoasa.

:love7:

Reteta de taiteii cu varza e o clasica in spatiul austro-strungar :105:

Paste cu philadelphia,sofran si sunca

Philadelphia normala si sunca cruda? Imi explici cum le-ai facut ca sunt sigura ca Marco le-ar aprecia :love7:

Da,philadelphia normala,si sunca dupa gust cruda sau trasa un pic in tigaie.

Eu trag un pic la tigaie sunca(cubulete sau a strisce),pun philadelphia peste sunca,cu un pic de apa de la pasta in care am diluat sofranul cat sa devina mai cemoasa philadelphia,si pun pastele fierte peste.Daca nu vrei sunca trasa la tigaie,o pui la sfarsit.Simpla si rapida.

alooo! ardealul! daca mamaie a facut o oala de salata de varza (cu ulei si otet evident, dar nu stiu pt ce gargantoa avem prin camari cred pe careva ... ) mai merg facute din ea paste cu varza?

si on topic, lasagna mea fara de bechamel, cu multa mozzarella in schimb

si cu penne riggate (scuzati dublele puse ala'n dala) pe principiu ragu, mozzarella, parmezan al forno

post-685-13207688694914_thumb.jpg

post-685-13207689641221_thumb.jpg

post-685-13207689737823_thumb.jpg

alooo! ardealul! daca mamaie a facut o oala de salata de varza (cu ulei si otet evident, dar nu stiu pt ce gargantoa avem prin camari cred pe careva ... ) mai merg facute din ea paste cu varza?

Nu cred sa incurce cu ceva otetul. Poti incerca.

Eu toc fideluta varza, o frec cu sare si uit de ea 15 minute. Apoi o storc in pumni, o calesc in untdelemn pana se inmoaie si i dau cu piper in ochii. Mult piper. Daca iti scapa si floare uscata de cimbru nu gresesti cu nimic. Face cel mai trainic mariaj cu varza, dar reteta e fara.

Se rastoarna peste varza latzeii (taitetii lati, dar merg orice paste scurte) fierti la dinte :occasion14: si se mai covarleste de trei ori cu lingura.

Cum am mai spus aici, se aseamana destul de bine la gust cu placinta cu varza.

Cred ca s-ar putea si da la cuptor sa fie pastele mai crocante.

merci sefu :toothy9; , n.am mancat niciodata, daca mai prind picior de varza diseara execut o portie pt je

deci branzeturi nu se pun la asta? nici parmezan, nici mozza sau alte topiciuni ?

am si taietei de casa facuti de mama soacra, nu-s din grano duro, sunt din faina normala proaspata de la moara <_<

deci branzeturi nu se pun la asta? nici parmezan, nici mozza sau alte topiciuni ?

nuuuuuuuuu, ar fi blasfemie sa pui branza la taitei cu varza https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

incepe imediat postul asa ca o sa ii fac destul de des, dar cu speghette integrale.

eu pun piper doar de gust, nu-mi place piscaciune prea mare, dar cimbrul nu-mi lipseste niciodata :toothy9;

nuuuuuuuuu, ar fi blasfemie sa pui branza la taitei cu varza https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

incepe imediat postul asa ca o sa ii fac destul de des, dar cu speghette integrale.

eu pun piper doar de gust, nu-mi place piscaciune prea mare, dar cimbrul nu-mi lipseste niciodata :toothy9;

asa ma gandeam si eu ca nu o sa-mi placa cu taieteii aia facuti din faina normala (nici nu cred ca ies al dente, dupa parerea mea), mai bine paste integrale, sau macar grano duro

boni, avem voie si ulei? mie imi place piscacios bine ...

asa ma gandeam si eu ca nu o sa-mi placa cu taieteii aia facuti din faina normala (nici nu cred ca ies al dente, dupa parerea mea), mai bine paste integrale, sau macar grano duro

Normal ca e slobod la untdelemn, doar in el se caleste varza. Si se mai poate adauga si la sfarssit sa unga pastele si sa le inmiresmesmeze, ca vorbesc de extrafeciorelnic :rolleyes:

m-ati terminat cu varza cu taietei! :rolleyes:

io ma incumet sa-i fac, dar parca vad ca o sa-i manac singura...

mmm... nu si daca fac o friptana langa! =))

io am :rolleyes: ca eu sunt la F2. si nu pun mult...

fac asa cum zice seful, mai adaug la sfarsit, in farfurie, pentru cei carora li se par prea seci asa.

am inteles, de fapt stiam, dar asteptam sa vad daca te destrabalezi si tu, deci io n-am :rolleyes: oricum, paste fara branza nu stiu daca mi-ar placea ...'s acri strugurii =))

merci sefu'

alooo :) , Ardealul?! Sa stiti ca le-am facut: prima mea varza cu taietei.

Maine daca am vreme pun si pozele :)

Nu aveam mari asteptari, mai ales ca varza nu e intre preferintele mele. A iesit o minune ... . Am facut 1 portie pt mine si 1 pt maine pt mamaie ... din portia ei ... :) , am revenit cu nasu'n frigider dupa 1 ora jumatate si ... a mai rams oleak pe fundul vasului ... :) De acum nu ma mai supar cand va taia multa varza ... :)

Any, la voi se obisnuiesc mult paste cu carnati. La noi suna destul de ciudat, pentru ca in general sunt de porc si grasi, facuti din cazatura de la macelarie (resturi).

De exemplu zicea Adriana la o reteta (chiar pe prima pagina a acestui topic) de o reteta care se face cu carnati slabi de vita. Nu cred sa gasesti la noi asa ceva ... :)

La voi carnati nu se mananca si ca atare/gratar? sau cu varza? cu fasole? cu mamaliguta? ... ca pe la noi?

alooo :) , Ardealul?! Sa stiti ca le-am facut: prima mea varza cu taietei.

Maine daca am vreme pun si pozele :)

Nu aveam mari asteptari, mai ales ca varza nu e intre preferintele mele. A iesit o minune ... . Am facut 1 portie pt mine si 1 pt maine pt mamaie ... din portia ei ... :) , am revenit cu nasu'n frigider dupa 1 ora jumatate si ... a mai rams oleak pe fundul vasului ... :) De acum nu ma mai supar cand va taia multa varza ... :)

Any, la voi se obisnuiesc mult paste cu carnati. La noi suna destul de ciudat, pentru ca in general sunt de porc si grasi, facuti din cazatura de la macelarie (resturi).

De exemplu zicea Adriana la o reteta (chiar pe prima pagina a acestui topic) de o reteta care se face cu carnati slabi de vita. Nu cred sa gasesti la noi asa ceva ... :)

La voi carnati nu se mananca si ca atare/gratar? sau cu varza? cu fasole? cu mamaliguta? ... ca pe la noi?

Daniela, e normal ca se mananca carnati la gratar, cu fasole, la tigaie, etc,

Mi-a ramas putin carnat din cel pe care l-am facut la tigaie si ca atare l-am pus la paste.

Mie carnatu' mi-l face in fata mea la macelarie, ii zic eu cata sare sa puna, aleg eu carnea, cat de grasi sa fie, etc.

• Author
Am amestecat si eu un pic din varza ramasa cu paste, e buna, va fi prinzul lui Marco pentru miine si poimiine, si mi-a venit o idee, cind vine mama ca-mi face salata de varza buna o amestec cu paste :)

uitati si pozele. Mamaie a fost impresioanta :love7: , a zis ca mai vrea :P . Asa ca i-am zis cand mai prinde o varza sa mai toace asa multa ca nu ma mai supar :P

Salata de varza a fost din varza rosie+alba. Am pus si boia dulce (stiam ca se impaca bine cu varza), ulei ev dinbelsug si am calit-o la foc mare, sa iasa mai crocantoasa, la final piper din belsug si cimbru. Am asezonat cu sarea Eataly :P ...deci nu e de post de data asta, dar era foarte gustoasa si fara sarea de prosciuto.

pozele sunt cu salata de varza pusa la calit, farfuria mea de varza cu taietei, si apoi portia lasata initial socrellei, din care a mai gasit doar juma' :P

E clar: se repeta!

post-685-13209342971885_thumb.jpg

post-685-13209343150293_thumb.jpg

post-685-13209343388549_thumb.jpg

uitati si pozele. Mamaie a fost impresioanta :thumleft: , a zis ca mai vrea :notworthy: . Asa ca i-am zis cand mai prinde o varza sa mai toace asa multa ca nu ma mai supar :lol:

Salata de varza a fost din varza rosie+alba. Am pus si boia dulce (stiam ca se impaca bine cu varza), ulei ev dinbelsug si am calit-o la foc mare, sa iasa mai crocantoasa, la final piper din belsug si cimbru. Am asezonat cu sarea Eataly :) ...deci nu e de post de data asta, dar era foarte gustoasa si fara sarea de prosciuto.

O mica-mare corectura pentru pastele cu varza calita:

1. Nu se pune mult ulei, ci doar foarte putin, atat cat sa nu se prinda varza de oala.

2. Nu se pune boia. Strica gustul total. Nu de alta dar stii ca boiaua prajita,arsa amareste mancarea.

3. Varza se caleste la foc domol (cat mai mic) ca sa fie aproape ca inabusita astfel se pronunta gustul dulce al ei (dupa parerea mea). Asta inseamna ca va trebui sa tot invarti in ea pentru ca se arde tare usor.

4. Musai sa se serveasca cu taitei lati gen tagliatele.

5. Ar fi de preferat sa fie taiata varza pe mandolina (iese fasii si se face mai altfel, altfel o sa si savurezi)

6. Dupa parerea mea pentru acest tip de mancare cel mai bine merge sa fie facuta din varza alba.

Incearca odata sa o faci asa si vei vedea diferenta.

Pastele astea cu varza calita au un gust dulce, atat de fin....sunt favoritele mele si pot vorbi de ele ore in sir. Le savurez la maximum cand le mananc.

ps: dupa parerea mea sarea aia de prosciutto ii strica tot gustu :lol:. Sunt o conservatoare si macaroanele, pastele cu varza calita merg cel mai bine doar cu varza calita si paste, macaroane :thumleft:.

Prietena mea mi-a dat ieri paste proaspete si pesto facut de mama ei.

Busiate trapanesi proaspete cu pesto: busuioc, usturoi, seminte de pin, migdale, ulei ev.

post-13-13224054329669_thumb.jpg

Ieri ea a mai prajit si vinete pe care le-am pus deasupra