Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce retete de peste ati gatit azi?

Featured Replies

Carmella, si noi am prestat deja scrumbii saptamana trecuta, la gratar, si duminica facem iar. noi am luat de la Braila, dar le zicea scrumbii de Dunare :o

Puțin probabil să fie chiar de Dunăre, pentru că scrumbia pleacă pe Dunăre cînd se încălzește bine apa Dunării.

Uite aici care e treaba cu scrumbia de Marea Neagră și scrumbia de Dunăre.

https://www.viata-libera.ro/societate/40548-galati-viata-libera-migratia-e-abia-la-inceput-in-doua-saptamani-vom-avea-scrumbie-de-dunare

Citez:

”După cum bine se ştie, scrumbia îşi schimbă proprietăţile pe măsură ce intră mai mult în apele dulci ale Dunării. "Abia după ce parcurge o distanţă semnificativă, petrecând mai mult timp în apa Dunării, scrumbia capătă acel gust inconfundabil. Când ajunge în zona Galaţiului se produc acele modificări organoleptice care îi conferă gust acestei specii. De aceea se spune că scrumbia de Dunăre cea mai gustoasă este cea pescuită de la Galaţi în amonte", a mai explicat Victor Cristea. Deocamdată, însă, aşa cum susţine profesorul de la "Dunărea de Jos", bancurile de scrumbii sunt cantonate la gurile de vărsare ale Dunării, aşteptând o încălzire a vremii. "

si la Buzau la pescarie tot de Dunare ii zicea, dar era mai ieftina la Braila si de-aia am luat de acolo. or fi mincinosi...

acuma, de care-o fi, a fost buna si grasuta, procedura se cere reluata duminica asta.

si la Buzau la pescarie tot de Dunare ii zicea, dar era mai ieftina la Braila si de-aia am luat de acolo. or fi mincinosi...

acuma, de care-o fi, a fost buna si grasuta, procedura se cere reluata duminica asta.

Evident! Mie-mi place mult asta de mare.

La noi e vremea scrumbiei de Marea Neagră

pike!! (adică știucă https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/laugh.gif )

• Author

un loc de care zici tu moatza, am gasit in Italia, in Vieste, se numea Braceria Carigli,

si la Torino este una sau poate mai multe, eu numai in una am fost, macelarie care seara devine sa zic restaurant desi restaurant e prea vast ca termen in cazul asta, pentru ca se maninca doar carne la gratar, ti-o alegi din raft si ori o duci acasa cruda ori o maninci acolo gatita la gratar. in afara de ea au cartofi prajiti cu aer cald si salata, si dulciuri si binenteles bere si vin varsat (se zice asa?)

in cazul nostru noi, dupa ce am mincat si ne-a placut un tip de carne, am cumparat-o si am facut-o acasa a doua zi

e acelasi principiu ca la gastronomie

foodaladecarezicitu nu-mi place, prefer gastronomie, asa ca de acum incolo cind voi zice gastronomie o sa stiti la ce ma refer :o

Guys, nici eu nu fac poze in restaurant, dar vin sa va spun ca m-am indopat cu toate lighioanele de mare disponibile la chinez plus de nenumarate ori sushi si salata de alge cu susan, o nebunieeee!

Cel mai cel au fost limbile de mare si , mortalissime, scoicile Jakob...ori scalop? Ori cum le cheama? Plus sushi...dar, sorry, calitatea lasa de dorit, si creveti, creveti, creveti.

Lilly ce misto arata dorada! Ai facut sarea amestecata cu apa ori cu albus de ou?

• Author

Peste congelat care se vinde varsat la supermarket:

- midii, amestecate cu sosul de rosii facut de mine asta-vara, fiert rapid cre ca 15 minute in total, mincat cu piine veche spray-ata cu ulei si pusa 1 minut in microunde crisp

IMG_20190220_193403.jpg

- tentacule de caracatita taiate, puse in tigaie cu un pic de ulei si 2 ardei taiati bucatele, lasat la foc mare si amestecat pina cind lichidul lasat se evapora

IMG_20190220_193108.jpg

- bucati de totano atlantico ( nu stiu cum se numeste pe romaneste, cred ca ar putea fi Illex argentinus) trecute prin faina de porumb, vreo 20 de minute in microunde crisp, pina ce le-am pus la copt se decongelasera aproape complet

IMG_20190220_192847.jpg

Adriana, super! de mult voiam să te intreb ce microunde ai? de la ce firmă? restul intreb la de-ale bucătăriei

Premiera internationala in bucataria mea: scoici aduse din tara de la Alphalinda, facute in tara in care traiesc eu de manutile din tara din care venim tätz :rolleyes: Dupa o reteta creatie proprie, normal, ca dupa ce am citit mai multe retete pe net, am pus ce am crezut eu ca se pupa intre ele.

Cu dedicatie pentru Dexteru': spaghetti cu scoici in sos alb si cu...ghici ce e verdeata aia https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/ph34r.gif

52783890_1970227493104144_7792585415420018688_n.jpg52332988_2228719704043179_4549391031082156032_n.jpg

Well, cam putzeste ele cand le faci, dar de gustoase sunt foarte gustoase! Zic eu chiar mai gustoase decat alea pe care le-am mancat cand am fost la Bruges...

doar no fi cilantro https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/Demon08.gif

Strength and honour, ma friend, strength and honour! https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/cool.gif

Ca sa dau un citat din filmul de aseara, Genius is not enough! It takes courage to change people's heart... Inca mai scriu, dar...e adevarat ca am un gust pe mijlocul limbii de parca as fi lins o teava ruginita. O fi de la el, n-o fi...https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/ph34r.gif

Edited by Lapona Enigel

https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gifhttps://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/24.gif

stiuca's bune si asa, dar trimite si aici o portie cu patrunjel! s-ti fie de bine!

Lapo, sa-ti fie de bine! Arata super apetisant

Mi-a fost de bine, multumesc!

Chiar a fost foarte gustos, rapid de facut, pentru o prima data cand fac scoici, wow! Povestesc aici repede, poate oi insipira pe careva, stiu eu?

- incins o lingura de unt completat cu ulei de masline intr-o oala larga, preferabil mai inalta-pus niste fasii de bacon ratacite prin frigider

- taiat o ceapa marunt, un morcov rondele subtiri

- pus la calit ceapa intai, las sa se faca sticloasa, pun rondelele de morcov, putina apa, pun capac, las sa se moaie totul

- tai intre timp un ardei capia rosu cubulete mici

- arunc scoicile, dupa ce le-am ales pe alea rele/deschise/mirositoare in maglavaisul din oala, cam un kil, dau focul puternic la mare si invart pana vad ca se deschid toate

- pun cubuletele de ardei gras

- pun si doi catei de usturoi tocati din cutit

- adaug un pahar generos de alb/eu am avut un rosé, las sa fiarba

- pun intre timp spaghetti la fiert in niste apa clocotita cu putina sare, care e , de fapt, in plus pentru ca scoicile au destula sare in ele

- pun smantana lichida peste maglavaisu cu scoici si las sa fiarba bine si sa se mai evapore

- toc rapid niste - mi se strepezesc dintii cand tre sa scriu- coriandru ph34r.gif , vad plosnite peste tot

- spaghetti sunt al dente, le scurg rapid, le arunc si pe ele in oala, adaug coriandrul las sa mai farba cateva minutele

- pun piper macinat generos , amestecat bine, pus in farfurie

Pofta buna!

Edited by Lapona Enigel

Fox, asta-i mazare mangetout? la noi nu am vazut (dar nici nu am cercetat chiar bine)

ce gust are? seamana cu fasolea verde?

sa va fie de bine! dietaaaaa!

• Author

Așa le zice pe românește?

Aici le zice taccole si o multime de persoane inclusiv aia care vînd verdeață le confundă cu fasolea verde plată.

Dar sint total diferite, pentru ca astea ies din bobul de mazăre ca mazarea și celelalte ies din bobul de fasole ca fasolea

Da, mangetout se numesc. Nu am idee cum se numesc in romana. Nu am gasit nici un echivalent, recunosc!

Astea, sincer, mi se par cam mici. Boabele abia daca incepeau sa se formeze. Aduc cu pastaile cunoscute de noi. As planta si eu, de curiozitate. Eventual sa vad ce gust au boabele "adulte". Daca seamana cu mazarea normala ori ba.

Sar'na! Da, dieta e in strachina. Jupanu' se uita cas la mine.... ce dieta tii tu???? ? Iti faci mancare mai gustoasa!!!! ?

Da, mangetout se numesc. Nu am idee cum se numesc in romana. Nu am gasit nici un echivalent, recunosc!

Astea, sincer, mi se par cam mici. Boabele abia daca incepeau sa se formeze. Aduc cu pastaile cunoscute de noi. As planta si eu, de curiozitate. Eventual sa vad ce gust au boabele "adulte". Daca seamana cu mazarea normala ori ba.

Sar'na! Da, dieta e in strachina. Jupanu' se uita cas la mine.... ce dieta tii tu???? ? Iti faci mancare mai gustoasa!!!! ?

E așa de veselă farfuria ta!

Depre mazărea asta îmi povestea mama. Au avut ei când era copil, doar ei, din tot satul, nu știu de ce. Și s-a pierdut. Îi plăcea tare mult, e mult mai fragedă și mai dulce decât fasolea păstăi (zice ea). Am căutat pe la noi să pun și eu dar n-am găsit.

In ce limba le cheama mangetout, in franceza? la noi le cheama snow peas. cică îi spune mazare de zapada in românește