April 6, 201214 yr comment_141540 Da zi-mi cine a scris Ghidul gastronomic, ca suna interesant si m-as uitat si eu dupa el.Ioana, eu am Ghidul gastronomic al Romaniei - 2000 de retete din toate regiunile istorice ale Romaniei de la bucataria dacica la cea contemporana (editie revizuita, completata si imbunatatita de cei mai mari bucatari ai Romaniei) (ed a VII-a, completata si revizuita) [House of Guides]. Nu stiu daca la asta se refera si Lapo...Am luat-o de curand, inca n-am apucat s-o rasfoiesc. Poza e de pe net: Mai sunt inca vreo 3-4 cartulii, care cu dulciuri, care cu bucataria moderna.... Lapo e posibil sa vorbeasca despre alta. Report
April 6, 201214 yr comment_141543 Da zi-mi cine a scris Ghidul gastronomic, ca suna interesant si m-as uitat si eu dupa el.daca e cel coordonat de Stelian Nistor atunci il am eu in format PDF. EDIT: ca intre timp a raspuns si Foxyy. ala e. EDIT2: imi cer scuze. nu pot sa las link-ul public. cine il doreste sa ma contacteze pe pm. Report
April 6, 201214 yr comment_141544 Boni, mi l-am salvat si eu, multumesc ca l-ai pus, ma pun pe citit! Report
April 6, 201214 yr comment_141606 Daniella, daca pui stropi de cioco, nu e cookeis ice Biscuiti de aia se gasesc peste tot. Poate sub denumirea de American Cookies, chiar si la Lidl.Poti pune Oreo. Ok, Ioana, chiar nu are 5 kile, dar recunoaste ca nu e prea confortabila, cu toate ca e o adevarata enciclopedie Lapona, daca îti place Lafer, ia-o. Eu am luat-o în primul rînd pentru ca ador cartile de calitate buna. Caronate, legate, hîrtie buna, poze frumoase, plus ca sînt multe tippsuri & tricksuri. Asta în afara retetelor Zic de Johann Lafer - Meine Kochschule. Acum se gaseste la juma' de pret. Dar nici 30 euro nu a foat mult, pentru cîte retete contine Report
April 9, 201214 yr comment_141986 Buna ziuaAzi a inceput Saptamana Mare - se incumeta cineva sa puna aici ce preconizeaza si apoi ce a realizat pentru masa de Pasti?Eu, din motive personale, sunt mai inceata, dar si am nevoie sa ma mai inspir de la cele mai artiste dintre voi Deci am venit cu ideea topicului, daca se accepta, apoi o sa incerc sa postez si euSpor la pregatiri si inspiratie maxima! Report
April 9, 201214 yr comment_141991 Buna ziuaAzi a inceput Saptamana Mare - se incumeta cineva sa puna aici ce preconizeaza si apoi ce a realizat pentru masa de Pasti?Eu, din motive personale, sunt mai inceata, dar si am nevoie sa ma mai inspir de la cele mai artiste dintre voi Deci am venit cu ideea topicului, daca se accepta, apoi o sa incerc sa postez si euSpor la pregatiri si inspiratie maxima!Am lipit intrebarea ta la topicul cu intrebarile legate de meniurile de Paste. Asteptam cu interes ideile si meniurile! Report
April 9, 201214 yr comment_142024 Maya , eu fac "salata" de portocala cu mirodenii asa ( o las cateva ore la macerat)Filetat portocalele, recuperat zeama , adaugat suc de la o alta portocala, amestecat cu dulceata de coji ( bio) de portocala ( din camara )pus anason, cardamom , baton de scortisoara...filetele de portocala pudrate usor cu zahar pudra si scortisoara buna ( eu am una din egipt, exceptionala) straturi , straturi si in final varsat peste ele sucul cu mirodenii ( tras sau nu un clocot , eu il las sa se incinga ca sa infuzeze mai bine mirodeniile) . lasat 2-3 ore sau mai mult la macerat...si servit cu ce vreti inghetata , lapte cu orez , panetonne sau nimic. meniul de ieri a fost cu sarmale de vitza si de varza , oua colorate, telemea, ceapa verde , ridichi si alte legume taiate( fenicul, rosii, ardei gras , castraveti) , zacusca, salata de sfecla cu hrean, si la desert cremes si colomba. de Pastele ortodox , oua, ceapa, telemea ridichi etc , poate drob dar cu semn de intrebare, ciorba si friptura de miel si stufat.garnitura la miel , cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi, si salata verde.desert...poate pasca si cozonac, daca nu o praji rapida Report
April 9, 201214 yr comment_142046 Eu o sa fac sarmalute,drob de pui,oua vocsite' imi face mama,cozonac cu nuca si pasca cu branza si stafide,vor mai fi fleici de carne pt. friptura la tava stropita cu vin,dar pe care o sa le fac pe moment cand am musafiri,branza si mezelicuri,salata,ridichi, ceapa verde,rosii, destea ,poate niste bors de dres Report
April 9, 201214 yr comment_142049 Anul asta ne adunam la mama si face ea mai toate.... Nu cred ca luam miel, mai degraba curcan - din spinare se face bors, din pulpe si piept - friptura, iar din aripi - racituri. Pasti si cozonaci face ea (e cam peste mana sa le car io de aici......). Oua..... sa vedem cine si cand le face.Poate facem s-un cighir. Sau, face tot ea. Depinde daca are timp.Tot in functie de timp, as face ceva prajituri, sa le duc de-aici si vineri seara, cand ajung sa le umplu.In rest, cas / telemea si verdeata cat incape. Report
April 9, 201214 yr comment_142055 ceva planuri mi-am facut si eu. sa vedem ce iese cam astea sper ca le vom avea la masa in cele cateva zile (mi-am luat liber pana marti, asa ca e o mini vancata https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/icon_thumleft.gif):oua vopsite, drob de pui, cas si telemea proaspata, ridichi, ceapa verde, sala "boeuf" cu pui, salata de icre, sfecla cu hrean, salata de ardei copti,pui la cuptor pe "pat" de ceapa rosie, mere si ciuperci, garnitura piure de cartofi, mazare alba - any, spanac (inca nu stiu exact cum) + salata de salata verde + ridichi + ceapa verde, spaghetti cu somon afumat, samanta si mararcozonaci cu nuca si migdale si cozonaci si cu de toate, pasca cu branza dulce, tarta de cioco a hanei si o prajitura cu crema de gris (gen prajitura bounty, dar fara cacao)si pohta mea cea mai mare: brie-le in crusta. l-am cumparat deja, sta cuminte in frigider. e prima data cand cumpar branza "sofisticata" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gif Report
April 9, 201214 yr comment_142056 e prima data cand cumpar branza "sofisticata" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gifWhaaaat? Incearca in fiecare luna cate un sortiment nou. Cumpara doar 100-150 de grame de la hipermarket-uri unde se poate portiona si bucati mai mici. Vei avea in mod sigur si surprize placute. De masa noastra de Paste se ocupa ca in fiecare an sotia: cozonaci, lichiu, ciorba de miel , tocanita de miel, friptura de miel, drob de miel...tort de miel Dar de a parintilor mei, eu! Oua vopsite, ciorba de miel din ...ied , drob, friptura, legume, salata de icre de crap. Sfecla rosie murata cu chimen si hrean e gata deja de o saptamana si mai bine. Isi defineste contururile. Mai pun de-o bresaola si ... mai vad eu...As face si o tocana din mate (maţe, intestine nu pisici)de miel dar nu am clienti pentru ea, iar socrul meu e la tara. Dansul m-a invatat cu acest tip de Bizzarre food. Report
April 9, 201214 yr comment_142059 e prima data cand cumpar branza "sofisticata" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gifWhaaaat? Incearca in fiecare luna cate un sortiment nou. Cumpara doar 100-150 de grame de la hipermarket-uri unde se poate portiona si bucati mai mici. Vei avea in mod sigur si surprize placute. De masa noastra de Paste se ocupa ca in fiecare an sotia: cozonaci, lichiu, ciorba de miel , tocanita de miel, friptura de miel, drob de miel...tort de miel Dar de a parintilor mei, eu! Oua vopsite, ciorba de miel din ...ied , drob, friptura, legume, salata de icre de crap. Sfecla rosie murata cu chimen si hrean e gata deja de o saptamana si mai bine. Isi defineste contururile. Mai pun de-o bresaola si ... mai vad eu...As face si o tocana din mate (maţe, intestine nu pisici)de miel dar nu am clienti pentru ea, iar socrul meu e la tara. Dansul m-a invatat cu acest tip de Bizzarre food. Şefu", cheamă-mă pe mine, io-s de aia ciudată care încearcă de toate, garantez că îţi fac complimente pentru mâncare... Socrul meu, Dumnezeu să-l ierte , mânca cu mine cu mare plăcere, că eram singurii din familie care încercau chestii noi... Serios, eu încerc fără probleme orice, înainte de a zice că nu-mi place ceva... De Paşte, încă nu m-am decis, dar merg mâine la cumpărături şi văd ce-mi face cu ochiul... Report
April 9, 201214 yr comment_142062 e prima data cand cumpar branza "sofisticata" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gifAs face si o tocana din mate (maţe, intestine nu pisici)de miel dar nu am clienti pentru ea, iar socrul meu e la tara. Dansul m-a invatat cu acest tip de Bizzarre food.Şefu", cheamă-mă pe mine, io-s de aia ciudată care încearcă de toate, garantez că îţi fac complimente pentru mâncare... Socrul meu, Dumnezeu să-l ierte , mânca cu mine cu mare plăcere, că eram singurii din familie care încercau chestii noi... Serios, eu încerc fără probleme orice, înainte de a zice că nu-mi place ceva... Like Koral, you are my ... man! Copiii pe care am avut placerea sa-i fac, semana cu mine, nu am nevoie de test ADN. Oricand gata pentru o experienta noua si daca se poate cat mai exotica, mai inedita.Mammarotta ? E o bucatareasa excelenta, gateste de la 12 ani - parintii ei lucrau in schimburi, sora era mult mai mica. Dar e mai conservatoare decat intregul Partid Conservator Britanic. De multe ori nici nu vrea sa guste un ingredient, sau preparat nou, dar cum spuneam: daca ar fi sa faca mancare pentru un hram de biserica de exemplu cu oaspeti simandicosi, s-ar simti in elementul ei. La proba de cutit de masterchef le-ar da clasa juratilor. Report
April 9, 201214 yr comment_142072 e prima data cand cumpar branza "sofisticata" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gifWhaaaat? Incearca in fiecare luna cate un sortiment nou. Cumpara doar 100-150 de grame de la hipermarket-uri unde se poate portiona si bucati mai mici. Vei avea in mod sigur si surprize placute.sefule, eu de mancat am mancat si "branza albastra" si "branza verde" si probabil si alte branzuri de care nu imi amintesc exact, si am avut si surprize placute si neplacute https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/tongue3.gifideea era ca nu am cumparat pana acum eu personal, pentru casa mea. Report
April 9, 201214 yr comment_142074 e prima data cand cumpar branza "sofisticata" https://forum.artaculinara.ro/public/style_emoticons/default/headbang.gifAs face si o tocana din mate (maţe, intestine nu pisici)de miel dar nu am clienti pentru ea, iar socrul meu e la tara. Dansul m-a invatat cu acest tip de Bizzarre food.Şefu", cheamă-mă pe mine, io-s de aia ciudată care încearcă de toate, garantez că îţi fac complimente pentru mâncare... Socrul meu, Dumnezeu să-l ierte , mânca cu mine cu mare plăcere, că eram singurii din familie care încercau chestii noi... Serios, eu încerc fără probleme orice, înainte de a zice că nu-mi place ceva... Like Koral, you are my ... man! Copiii pe care am avut placerea sa-i fac, semana cu mine, nu am nevoie de test ADN. Oricand gata pentru o experienta noua si daca se poate cat mai exotica, mai inedita.Mammarotta ? E o bucatareasa excelenta, gateste de la 12 ani - parintii ei lucrau in schimburi, sora era mult mai mica. Dar e mai conservatoare decat intregul Partid Conservator Britanic. De multe ori nici nu vrea sa guste un ingredient, sau preparat nou, dar cum spuneam: daca ar fi sa faca mancare pentru un hram de biserica de exemplu cu oaspeti simandicosi, s-ar simti in elementul ei. La proba de cutit de masterchef le-ar da clasa juratilor. Din ce ai scris mai sus, înţeleg că Mammarotta e o lady... Noroc că mai există astfel de oameni- noi suntem ăia defecţi, cred că ştii ! Copiii mei sigur sunt ai mei , chiar dacă seamănă la gusturi cu doamna ta!( şi soţul meu ) - nici io n-am nevoie de test ADN Report
April 9, 201214 yr comment_142075 Like Koral, you are my ... man! Copiii pe care am avut placerea sa-i fac, semana cu mine, nu am nevoie de test ADN. Oricand gata pentru o experienta noua si daca se poate cat mai exotica, mai inedita.Mammarotta ? E o bucatareasa excelenta, gateste de la 12 ani - parintii ei lucrau in schimburi, sora era mult mai mica. Dar e mai conservatoare decat intregul Partid Conservator Britanic. De multe ori nici nu vrea sa guste un ingredient, sau preparat nou, dar cum spuneam: daca ar fi sa faca mancare pentru un hram de biserica de exemplu cu oaspeti simandicosi, s-ar simti in elementul ei. La proba de cutit de masterchef le-ar da clasa juratilor. Din ce ai scris mai sus, înţeleg că Mammarotta e o lady... Noroc că mai există astfel de oameni- noi suntem ăia defecţi, cred că ştii ! Copiii mei sigur sunt ai mei , chiar dacă seamănă la gusturi cu doamna ta!( şi soţul meu ) - nici io n-am nevoie de test ADN Da' de infiat, nu vreti sa mai infiati pe nimeni (niciunu' din voi?)??? (da, stiu, apare Maya...... ). Io nu prea fac experimente, ca nu vreau sa raman cu sechele. Da' noi (ca deh.... vin si cu jupanu', la pachet) suntem deschisi la haleluri noi si interesante. Chiar vineri am capatat o branza din Franta, ne-a adus un prieten ce-a fost intr-o vizita. Omu' sa fost tare dragut, ne-a cadorisit cu calupu' de "parfum", da' ne-a avertizat sa nu indraznim s-o deschidem in preajma lui, ca-l avem pe cunosteala dupa aia...... Acasa normal ca am bagat boticu' in branza..... yumiiiiii, ce bun e Camembert-ul!!!!!!! Report
April 9, 201214 yr comment_142089 Vulpiţo, dacă-ţi place camambertul, te înfiez eu!!!! ( că tot îmi doream o fată... ) Dacă-i place şi jupânului tău, suntem 3, la egalitate cu ceilalţi din familie:DCă şi aşa am de gând să fac camembertul în foietaj de Paşte... Dacă nu vii, măcar trimite-mi adresa, unde să trimit porţia ta )))) Report
April 9, 201214 yr comment_142090 Vulpiţo, dacă-ţi place camambertul, te înfiez eu!!!! ( că tot îmi doream o fată... ) Dacă-i place şi jupânului tău, suntem 3, la egalitate cu ceilalţi din familie:DCă şi aşa am de gând să fac camembertul în foietaj de Paşte... Dacă nu vii, măcar trimite-mi adresa, unde să trimit porţia ta ))))E perfect!!!!! Deci, fii antena: trimiti foietaju' la mama acasa, da? Vineri seara ajung si eu! E o mica sansa sa urcam spre Bucovina de sarbatori, da' nu prea cred ca trecem muntii pan' la tine, asa ca astept pachet! Report
April 9, 201214 yr comment_142119 Buna ziuaAzi a inceput Saptamana Mare - se incumeta cineva sa puna aici ce preconizeaza si apoi ce a realizat pentru masa de Pasti?Eu, din motive personale, sunt mai inceata, dar si am nevoie sa ma mai inspir de la cele mai artiste dintre voi Deci am venit cu ideea topicului, daca se accepta, apoi o sa incerc sa postez si euSpor la pregatiri si inspiratie maxima! Eu am scris, între timp si facut, mai oleaca si postez... doar ca din meniurile mele nu se prea inspira nimeni la masa de sarbatori, meniurile fiind cam simple, aproape deloc traditionale si prea usoare! Da, da, chiar m-a întrebat cineva pe yahoo daca sîntem bolnavi sau tinem dieta https://forum.artaculinara.ro/topic/1186-paste-ce-bucatariti/page__view__findpost__p__141391 Meniul de Karfreitag l-am postat deja aici Noi am fost singuri, asa ca nu m-am agitat. Tot ce am facut a fost scurt, pregatiri minimalistice, decor ioc.... Report
April 9, 201214 yr comment_142161 As face si o tocana din mate (maţe, intestine nu pisici)de miel dar nu am clienti pentru ea, iar socrul meu e la tara. Dansul m-a invatat cu acest tip de Bizzarre food. Daca vrei cu adevarat ceva excelent facut din mațe de miel, fa kokoreç (cocoreți)Infasori mațele bine spalate pe ceva ca la kurtos colaci, le pui deasupra gratarului si le frigi... daca ai cum. Daca nu, improvizezi ceva de genul asta. Apoi matele fripte se toaca si se tin calde pe o tabla fierbinte. In Turcia asta se face pe strada si se maninca in stil sandwich, e absolut criminal. Uite o poza cu meseriasul care le face In gramada din stinga sint matele deja fripte si tocate, cu condimente. Le intinde pe plita fierbinte, asaza batonul de piine taiat in doua peste bucatile de mate, apasa tare (chiar cu o scula ca un fier de calcat) si gata kokorețul Uite si la wikipedia ce zice http://en.wikipedia.org/wiki/Kokoretsi Report
April 9, 201214 yr comment_142177 oameni buni, am gasit la Lidl lapte condensat ... de care m-am lovit in mai multe retete postate pe arta. Sa nu ratez ocazia am luat 2 sticlute. Dar of course ca acum nu mai stiu pe unde erau reteteele. Parca era o inghetata sau dulcele de leche? si altceva ?Fox, ai mail cu desfraul pe care mi l-am permis azi la Lidl ... Tre'sa fac prajituri la greu acu'... Ce-si face omul cu mana lui ...Daniella, ce lapte condensat ai gasit tu la Lidl?E cumva cel de la Milbona in cutie de carton?Te intreb fiindca n-am vazut niciodata la Lidl lapte condensat din cel indulcit.Ioana e la cutie de carton micuta (250 g cred) nu stiu firma o sa ma uit maine. Deci laptele condensat e de mai multe feluri, indulcit si ne ? sa casc ochii ... Report
April 9, 201214 yr comment_142178 la raionul unde sunt si stafidele si alte mirodenii de praji? fructe uscate? nu am vazut!Nu chiar. Mai degraba pe la alune, migdale..... La Cora, de exemplu, sunt pe langa legume, alea de se cantaresc. E o zona unde au rafturi cu alune, fasole varsata, ceva fructe uscate..... acolo sunt si merisoarele. Daca nu gasesti, da o strigare si vedem ce se poate rezolva.Iti ajung???? Mai cauta si tu diverse creme, pe la torturi....merci mult!am cautat merisoarele la Carrefour Express si nu-s ... Nu stiu dc mai ajung in ala parte. Oare se pot inlocui cu stafide, ca de astea am?! Report
April 9, 201214 yr comment_142179 Daniella, daca pui stropi de cioco, nu e cookeis ice Biscuiti de aia se gasesc peste tot. Poate sub denumirea de American Cookies, chiar si la Lidl.Poti pune Oreo. Am cumparat Oreo. Sa vedem daca ajung sa se pupe cu laptele condensat. Dar au crema de lapte la mijloc, nu sunt ca aia crispy-cookeis de i-ai pus tu. Report
April 10, 201214 yr comment_142185 merci mult!am cautat merisoarele la Carrefour Express si nu-s ... Nu stiu dc mai ajung in ala parte. Oare se pot inlocui cu stafide, ca de astea am?!Habar n-am, ca inca n-am facut. Azi ma duc sa iau branza Brie, dar eu folosesc merisoare, ca am. Report
April 10, 201214 yr comment_142190 Pai daca ai spune: nu se aseamana la consistenta si textura cu stafidele? Le-ai gasit varsate la cosuri sau ambalate la rafturi?Stie cineva, daca se pot inlocui cu stafide? Report