Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paste - ce bucatariti?

Featured Replies

Mie nu-mi va ajunge pachetul cu porcarii din Romania, s-a pierdut pe drum, asa incat tre' sa-mi iau gandul de la branza de burduf, jumari, carnuri si carnatzi in untura!!! :tongue3:

Noi sarbatorim weekendu' asta, vopsesc oua colorate, fac oo umplute cu pasta de ton, drob din carne de porcule, supa de fasole verde, o mancare de pui - inca nu m-am hotarat ce fel si 2 dulciuri, prajitura Sümegy si o inghetata din lapte de cocos.

Toata mancarea va fi pregatita fara gluten si lactoza :blush:

Any, dar daca tot trebuie sa pregatesti ceva, nu mai bine ii inviti la tine si sa aduca ei? Asa ai putea sa faci foto si sa ne incanti iar cu preparatele tale maiastre in setul cela de vesela dantelata care mi-a intrat la suflet ... As lua si eu unul, asa de tare m.am indragostit, dar ce fac cu toate pe care le am acum? :tongue3:

Eu am sa fac la mine, invitati doar parintii mei si mamaie, in caz ca nu pleaca la tara (nu s-a hotarat inca).

Ma gandesc eu azi ca o sa fac:

Aperitive:

- un drob de curcan cu multe verdeturi (sau o pun pe mama sa-mi aduca, sa vad cum o sa stau cu timpul)

- oua rosii (mi-aduc mama si socrella)

- un platou de branzeturi (Sa ma mai orientez pe la decorurile voastre), ceapa verde, ridichi

- ceva tartine cu icre rosii si negre (Sa vad ce gasesc), ca-i place socrellei

- 1 platouas cu somon fume pe pat de ruccola, ca-i place socrellei

- poate si o tarta sarata ori cea cu dovlecei si zucchini, ori checul zoazei ori nu stiu care ? tb sa mai studiez...

Felul principal:

- friptura de miel pusa in baitz 48 ore (Sau de cand l-om cumpara) cu salata asortata de sezon

La deserturi sa aleg dintre:

- cheesecake (in loc de pasca) cu sos 1/2 fructe de padure si 1/2 caramel

- cremsnit

- panna cotta?

Any, dar daca tot trebuie sa pregatesti ceva, nu mai bine ii inviti la tine si sa aduca ei? Asa ai putea sa faci foto si sa ne incanti iar cu preparatele tale maiastre in setul cela de vesela dantelata care mi-a intrat la suflet ... As lua si eu unul, asa de tare m.am indragostit, dar ce fac cu toate pe care le am acum? :crying:

Ti-as da eu vreo 2 sugestii, de-i musai.... =)) Si vreo 2 maini de ajutor sa scapi de ele! =))

Franitza mi-o pun singura, ca am vazut o emisiune si pe urma am citit ca e bine sa mancam din farfurii de culoare inchisa albastru, verde, negru, pt ca cele deschise albe, galbene, orange predispun la ingrasare (creeaza ambianta in care tot ti-e foame). Si avand in vedere ca in ultimul timp eu nu am des musafiri, ca nu ma descurc cu timpul de nici un fel, ar fi culmea dupa ce am 2 dulapuri de vase sa continui sa cumpar.... :crying: Insa mor de drag cand le vad pe ale lui Any. Ma satisface privitul ... =))

Vineri (Karfreitag), zi de peste :

- camembert în crusta de foietaj cu merisoare, alea, alea, stiti voi Chef-A

- calamari si somon + frigarui de creveti + legume sub grill :crying:

- portocale însiropate, aromatizate si putin alcoolizate (Johann Lafer)

Paste :

- supa crema înca nu stiu exact de care, poate de sfecla rosie

- cotlete de miel trase scurt în ulei masline, usturoi si rosmarin + sparanghel alb, pastai mazare si ceapa/esalota rosie (Lea Linster)

- cozonac cu mac

A doua zi de Paste:

- insalata caprese

- saltimbocca alla romana + cartofi noi cu rozmarin

- dobos, daca ajung sa fac =)) , daca nu - înghetata de fistic cu sos de smochine (cumparata)

Si cat e sparanghelutzä la voi? Intre 12- 15 cum zic astia la radio?

Eu tre sa sarbatoresc de doo ori, ca nah. Si is asa de relaxaaaaata. Probabil a meniul va fi de la KFC :crying: C'est la vie, toujours parsiva.

Si cat e sparanghelutzä la voi? Intre 12- 15 cum zic astia la radio?

Eu tre sa sarbatoresc de doo ori, ca nah. Si is asa de relaxaaaaata. Probabil a meniul va fi de la KFC =)) C'est la vie, toujours parsiva.

So 10-12...

Chiar am terminat compotul lui Lafer (ca tre' sa traga cel putin o zi), adica fileuri de portocale puse sa traga într-o zeama siropoasa, aromata facuta din apa, zahar, miere, sirop de rodie, cointreau, suc de lamîie + portocala si coaja lor, scoarta scortisoara, anason stelat, cardamom, pastaie vanilie.

Vreau sa va zic, ca as vrea sa ma pot scalda în licoarea aia cu tot cu fileuri!

Dom'le ce parfum! [size=1](Mi-a trecut si supararea cu "stranutata si împutitul" :crying: )[/size]

eniuei, cind faceam delicatesa asta, o aveam pe Foxyy în gînd! O am mereu cînd e vorba de citrice =))

Si tie iti place Lafer? Si mie, foarte mult. Are un stil foarte fain de bucatarit. Ma tot tin sa ii iau cartea de bucate, dar nu mai ajung. Ai vreuna?

Chiar am terminat compotul lui Lafer (ca tre' sa traga cel putin o zi), adica fileuri de portocale puse sa traga într-o zeama siropoasa, aromata facuta din apa, zahar, miere, sirop de rodie, cointreau, suc de lamîie + portocala si coaja lor, scoarta scortisoara, anason stelat, cardamom, pastaie vanilie.

Vreau sa va zic, ca as vrea sa ma pot scalda în licoarea aia cu tot cu fileuri!

Dom'le ce parfum! [size=1](Mi-a trecut si supararea cu "stranutata si împutitul" :) )[/size]

eniuei, cind faceam delicatesa asta, o aveam pe Foxyy în gînd! O am mereu cînd e vorba de citrice :D

:floare: Da' ceva mai multe detalii, pliiiiiiz!!!! :floare: Cantitati, timpi, chestii, trestii.... :hiding:

:floare: Da' ceva mai multe detalii, pliiiiiiz!!!! :floare: Cantitati, timpi, chestii, trestii.... :)

Foxyy, ti-o scriu mîine :D

Saru' mana! Nu e graba asa mare, oricum! :hiding: Da' daca zici ca se preteaza la Paste... parca as trece la munci.... :D

Vineri (Karfreitag), zi de peste :

- camembert în crusta de foietaj cu merisoare, alea, alea, stiti voi Chef-A

woaw Maya, pot sa vin si eu ? imi place cum ai "compus meniul"! :appl: abia astept sa vad pozele :105:

sa stii ca azi la Lidl, cu niste camemberturi rotunde in fata, m-am gandit sa fac si eu camembertul in crusta de foietaj. Oare pentru 3 persoane ajunge 1 camembert (avand in vedere ca mai sunt si alte aperitive? sau trebuie 3? daca sunt 3 oare cate suluri de foietaj trebuie?

unde se gasesc la noi merisoare? stie cineva? :huh:

poti impartasi, te rog, reteta de "- portocale însiropate, aromatizate si putin alcoolizate (Johann Lafer)" ?

Edit: ca acum am vazut ca s-a solicitat deja. Deci e vorba de scos fileurile de porto cu rabdare de chinez? ... ei si coaja de citrice bio aici ... de unde?

de ce te duc citricele cu gandul la Fox? E vreo anecdota in urma?

Saru' mana! Nu e graba asa mare, oricum! :appl: Da' daca zici ca se preteaza la Paste... parca as trece la munci.... :105:

Pai daca se preteaza sa nu de Paste, nush, eu am alas-o ca papilele zbierau în timp ce citeam :D

De fapt e un compot, asa îl numeste Johann Lafer. Compot de portocale.

Reteta exact ca la carte:

• 5 portocale, filetate
  • 100 g zahar
  • 150 ml apa
  • 3 capsule de cardamom
  • 3 cuisoare
  • 4 anason stelat
  • 1 baston scortisoara
  • 1 pastaia de vanilie, despicata
  • sucul si coaja razuita a unei lamîi netratate
  • coaja razuita de la o portocala netratata
  • 75 ml miere
  • 20 ml sirop de rodie
  • 40 ml lichior de portocale ( ex. Grand Marnier)
  • 20 ml cognac

Se fileteaza portocalele. Filet-urile se pun într-un borcan/vas încapator cu capac.

Se fierbe 5 minute un sirop din zahar, apa, cardamom, cuisoare, anason stelat, scortisoara, vanilie, sucul si coaja de lamîie, coaja de portocala si miere. Se lasa la racorit. Se adauga siropul de rodie, lichiorul si cognac-ul în sirop, se amesteca si se toarna peste fileturile de portocale, se închide si se lasa cel putin o zi sa traga.

M-am abatut foarte putin de la reteta:

- am sarit cognacul si cuisoarele, si în loc de Grand marnier am pus mai mult Cointreau :D

- am înlocuit jumatate din cantitatea de apa cu sucul lasat de portocale la filetat. Era pacat sa nu o fac :D

Vreau sa-ti spun ca trebuie ascuns pîna a doua zi, ca altfel dai atacul! :huh:

woaw Maya, pot sa vin si eu ? imi place cum ai "compus meniul"! :appl: abia astept sa vad pozele :105:

sa stii ca azi la Lidl, cu niste camemberturi rotunde in fata, m-am gandit sa fac si eu camembertul in crusta de foietaj. Oare pentru 3 persoane ajunge 1 camembert (avand in vedere ca mai sunt si alte aperitive? sau trebuie 3? daca sunt 3 oare cate suluri de foietaj trebuie?

poti impartasi, te rog, reteta de "- portocale însiropate, aromatizate si putin alcoolizate (Johann Lafer)" ?

Daniella, uite cam asa o sa arate : http://mayas-esprit.blogspot.de/2012/03/camembert-en-croute-feuilletee.html

- cît de mare e rotita de camembert sau brie?

- eu zic ca, daca are 150 g ajunge pentru 3, ca se umfla si aluatul si brînza :D

- unu de caciula e prea mult si fara alte aperitive

- unde se gasesc merisoare nu stiu. La Lidl, poate :D

- foietaj, depinde cum îl împachetezi si decorezi*

- am scris reteta :D

- o sa revin cu poze

*De data asta îl voi împacheta altfel. Voi petrece o parte de aluat desupra, deci închid camembertul ca într-o carte, apoi îl tai rotund cu o forma. Apas încît sa se lipeasca marginile, iar cu resturile foii decorez cumva.

Pai daca se preteaza sa nu de Paste, nush, eu am alas-o ca papilele zbierau în timp ce citeam :huh:

De fapt e un compot, asa îl numeste Johann Lafer. Compot de portocale.

Vreau sa-ti spun ca trebuie ascuns pîna a doua zi, ca altfel dai atacul! :105:

Notez totul si pregatesc ingredientele. Cat de curand, dau raportu'! :appl:

Peste tot: la plafar, in Cora, Carrefour..... Trebe numa' sa intinzi mana.

la raionul unde sunt si stafidele si alte mirodenii de praji? fructe uscate? nu am vazut!

oameni buni, am gasit la Lidl lapte condensat ... de care m-am lovit in mai multe retete postate pe arta. Sa nu ratez ocazia am luat 2 sticlute. Dar of course ca acum nu mai stiu pe unde erau reteteele. Parca era o inghetata sau dulcele de leche? si altceva ?

Fox, ai mail cu desfraul pe care mi l-am permis azi la Lidl ... :appl: Tre'sa fac prajituri la greu acu'... :105: Ce-si face omul cu mana lui ...

Maya, merci de raspunsuri. Nu m-am uitat la gramaj, dar cred ca era de 150g sau 200. Si dintr-un ditamai ruloul ala de foietaj, banuiesc ca o sa-mi mai ramana si daca il decongelez, va trebui sa-i gasesc o utilizare fatzoasa pentru masa de Paste si celui ce ramane ...

Mamaie pleaca la tara, deci am taiat de pe lista icrele si somonelul fummè.

Poti face dulce de leche din el, sau poti face Cookies Ice :appl:

arata apetisant rau, exact genul de inghetata cu biscuite sau cookies care imi place! dar nu am in primul rand masina de inghetata si nici chocco cookies! merg inlocuiti cu stropi de cioco si biscuiti din cereale ca sa nu mai cumpar?

la raionul unde sunt si stafidele si alte mirodenii de praji? fructe uscate? nu am vazut!

Nu chiar. Mai degraba pe la alune, migdale..... La Cora, de exemplu, sunt pe langa legume, alea de se cantaresc. E o zona unde au rafturi cu alune, fasole varsata, ceva fructe uscate..... acolo sunt si merisoarele. Daca nu gasesti, da o strigare si vedem ce se poate rezolva.

oameni buni, am gasit la Lidl lapte condensat ... de care m-am lovit in mai multe retete postate pe arta. Sa nu ratez ocazia am luat 2 sticlute. Dar of course ca acum nu mai stiu pe unde erau reteteele. Parca era o inghetata sau dulcele de leche? si altceva ?

Fox, ai mail cu desfraul pe care mi l-am permis azi la Lidl ... :( Tre'sa fac prajituri la greu acu'... :( Ce-si face omul cu mana lui...

Primit mail. :(

Iote ce poti face cu laptele condensat (dau doar cateva link-uri, ca-s mult mai multe informatii pe aici, in special pe la torturi):

- Caramel Shortbread;

- Crema pe baza de mascarpone si lapte condensat;

- Milch Schnitte;

- Tarta de ciocolata;

- Crema Toffee;

- Cioco-cocos bonbons;

- Brigadeiro;

- Mini-cheesecake cu fructe;

- Mamarotii zicea ceva de-o maioneza cu lapte condensat;

- Prajitura Latte Macchiato;

- iar Milch Schnitte (nu stiu daca seamana retetele, ca nu le-am studiat pe indelete);

- Kinder Pingui;

- Cassava Cake;

- Prajitura cu ciocolata fara oua;

- Inghetata Viennetta;

- Crema al burro e latte condensato;

- Creveti cu nuci caramelizate;

- Foi de napolitana cu lapte condensat.;

- Arroz con leche;

- Crema tartinabila de fistic;

- Deserturi la pahar;

- Ciocolata;

- Key Lime Pie;

- Caramel Cheese-cake ;

- Tort cu fructe de padure;

- Tort Pina Colada;

- Tort Magic;

- Crema cu mascarpone;

- Prinjolata;

- Desert cu tapioca;

- Desert grecesc;

- Tarta.

Iti ajung???? :D Mai cauta si tu diverse creme, pe la torturi....

Marea mea problema e ca n-am chef sa fac nimic :(

Apoi am decis la sugestia lui Stefano sa nu mai cumparam miel :(

Tot el a propus sa faca gratar deci pe linga cantitatea de carne care va fi trebuie sa fac doar chestii cu legume. O sa-mi calc principiile si o sa cumpar daca gasesc vinete, dovlecei si ardei sa le fac pe gratar inainte de a face carnea, o salata capricioasa (adica morcov si inca vreo radacinoasa taiate betisoare, amestecate cu maioneza), daca gasesc sparanghel il fac cu crema incercata acum citva timp, am o bucata de brie deci poate o fac iar in crusta de foetaj si as putea desface si un borcan de zacusca ca tare buna am facut-o asta-vara :(

Si gata.

Am, am :( Una de 5 kile, ca abia o duc dupa mine :(

Motivul pentru care inca nu mi-am cumparat-o. Acuma eu is la Ghidul gastronomic al Romaniei :( , o carte cadou de la surioara mea. Foarte misto de citit. Mereu cand o deschid imi vin amintirile din copilarie.

Fox, ai mail cu desfraul pe care mi l-am permis azi la Lidl ... :( Tre'sa fac prajituri la greu acu'... :( Ce-si face omul cu mana lui ...

Daniella, ce lapte condensat ai gasit tu la Lidl?E cumva cel de la Milbona in cutie de carton?Te intreb fiindca n-am vazut niciodata la Lidl lapte condensat din cel indulcit.

Am, am :( Una de 5 kile, ca abia o duc dupa mine :D

Motivul pentru care inca nu mi-am cumparat-o. Acuma eu is la Ghidul gastronomic al Romaniei :D , o carte cadou de la surioara mea. Foarte misto de citit. Mereu cand o deschid imi vin amintirile din copilarie.

:( Maya, nu mai speria fata ca nu e asa grea :( Lapo, o gasesti pe Amazon cartulia.Da zi-mi cine a scris Ghidul gastronomic, ca suna interesant si m-as uitat si eu dupa el.

Reteta exact ca la carte:

• 5 portocale, filetate
  • 100 g zahar
  • 150 ml apa
  • 3 capsule de cardamom
  • 3 cuisoare
  • 4 anason stelat
  • 1 baston scortisoara
  • 1 pastaia de vanilie, despicata
  • sucul si coaja razuita a unei lamîi netratate
  • coaja razuita de la o portocala netratata
  • 75 ml miere
  • 20 ml sirop de rodie
  • 40 ml lichior de portocale ( ex. Grand Marnier)
  • 20 ml cognac

Se fileteaza portocalele. Filet-urile se pun într-un borcan/vas încapator cu capac.

Se fierbe 5 minute un sirop din zahar, apa, cardamom, cuisoare, anason stelat, scortisoara, vanilie, sucul si coaja de lamîie, coaja de portocala si miere. Se lasa la racorit. Se adauga siropul de rodie, lichiorul si cognac-ul în sirop, se amesteca si se toarna peste fileturile de portocale, se închide si se lasa cel putin o zi sa traga.

M-am abatut foarte putin de la reteta:

- am sarit cognacul si cuisoarele, si în loc de Grand marnier am pus mai mult Cointreau :(

- am înlocuit jumatate din cantitatea de apa cu sucul lasat de portocale la filetat. Era pacat sa nu o fac :D

Vreau sa-ti spun ca trebuie ascuns pîna a doua zi, ca altfel dai atacul! :(

Asta a seervit-o candidatul de aseara la Cina perfecta. Doar ca el l-a facut atunci pe loc si servit la desert -inghetata de vanilie. Si zici ca e-a lui Lafer, da? Hm...acu mi-am luat o carte cu bucataria creola. Da' daca mai vii cu cateva retete cre'ca ma duc sa o iau si pe asta. :(