Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Arta Culinara

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ce retete de peste ati gatit azi?

Featured Replies

Mi s-a facut si foame de cand ma uit pe aici.

Eu am facut azi paella cu fructe de mare.

Ela, arata excelent paella ... imi vine sa bag lingura in monitor :scratch:

Arata minunat :) !

Daca vrei si ai timp, pui te rog reteta?

In seara asta trebuie sa plec, dar maine scriu cum o fac eu.

Ok, multumesc!

Ma tin de promisiune si vin cu reteta, asa cum am invatat eu sa o fac.

Ingrediente: fructe de mare (scoici, midii, calamari, creveti…), ceapa, usturoi, ardei rosu, ardei verde, mazare, rosii, orez, supa de peste sau de legume. Se poate folosi si fasole verde, am auzit chiar si de vanata. Probabil depinde de regiuni.

Prima data se fierb midiile si scoicile. Intr-o oala cu putina apa punem midiile pana se deschid, apoi completam cu putina apa si lasam scoicile pana se deschid. Cele care raman inchise le aruncam.

Fiindca eu n-am inca paellera, tigaia speciala in care se face paella, folosesc o tigaie obisnuita.

Pun ulei de masline, calesc ceapa si usturoiul, adaug ardeii taiati cubulete, inelele de calamar, rosiile taiate cubulete sau date prin razatoare, adaug niste condimente pentru paella (cumpar niste pliculete cu condimente special pentru paella, dar se poate folosi si sofran, sare), orezul, il mai calesc cateva minute, apoi adaug mazarea si supa de peste. Deasupra pun crevetii, midiile si scoicile si las la foc potrivit pana e gata. Nu se mai mesteca in mancare. Cand e gata sting focul si las 5 minute acoperit cu un capac. Se serveste cu lamaie langa.

Se poate face si paella cu carne de pui, iepure sau chiar porc, sau paella mixta cu fructe de mare si carne.

Ela, arata excelent paella ... imi vine sa bag lingura in monitor :)

Multumesc! Pacat ca nu se poate baga lingura, eu m-as satura numai de la voi si n-as mai gati. Ba mi-as face si provizii.

Am pofta de paella de muult timp , dar nu stiu cand apuc sa fac

Mult nu dureaza, asa ca la treaba.

Nici eu n-am facut-o niciodata desi imi place mult, cu poza ta asa de frumoasa si explicatiile tale asa de clare mi-ai facut sa-mi vina un chef de a o face :)

Ce fel de orez ai folosit?

E un orez cu bob alungit care nu se lipeste, pe cutie scrie el arroz que no se pasa. Aici se gaseste orez pentru paella. Dar se poate face cu orice fel de orez.

Ela, multumesc mult de reteta :) , n-am facut niciodata, dar am mancat si imi place foarte mult.

Poza ta m-a dat gata si cine stie, poate intr-o zi incerc s-o fac.

La inceput mie mi se parea dificil de facut, desi urmarisem exact pasii. Cumparam congelata, puneam acasa apa si pe foc. Pana am zis sa-ncerc si eu sa fac de la A la Z. Si-a iesit.

Orez acum cumpar de asta care nu se lipeste, ultima data am luat chiar marca Auchan, dar am facut si cu orez normal, pe care il folosesc la sarmale sau ardei umpluti.

Pasta con le vongole (scoici)

Any arata demential pasta ta cu vongole . Imi place foarte mult. Te rog :notworthy: da-mi si mie reteta cum le faci tu, ca nu le-am facut niciodata in casa. Si vongolele au iarba, se curata tot ca si midiile?

Ela fooaaarte faina paella ta! :occasion14:

Pasta con le vongole (scoici)

Any arata demential pasta ta cu vongole . Imi place foarte mult. Te rog :notworthy: da-mi si mie reteta cum le faci tu, ca nu le-am facut niciodata in casa. Si vongolele au iarba, se curata tot ca si midiile?

Ela fooaaarte faina paella ta! :occasion14:

Nu au iarba, trebuie sa le speli, apoi le pui intr-un castron cu apa si putina sare grunjoasa in frigider ca sa lase din nisip (macar o ora).

Apoi le scurgi de apa, le mai speli o data si le pui intr-o oala fara nimic ca sa se desfaca. Vor lasa apa(zeama lor) pe care o filtrezi (mai lasa nisip ele cand se deschid) si o pui deoparte.

Intr-o tigaie pui ulei de masline, un catel de usturoi, apoi zeama de la scoici si lasi la foc mic sa se imprieteneasca putin. Poti pun si putin vin alb sec daca vrei peste scoici.

Pui scoicile, patrunjel, piper si le lasi in continuare pe foc sa scada putin din zeama.

Apoi cand pastele sunt gata le pui in tigaie, adaogi si putina apa din care au fiert pastele ca sa se ingroase sosul putin, invarti in tigaie de vreo cateva ori si gata.

Eu nu pun niciodata sare (decat in paste) pentru ca scoicile sunt sarate deja.

asa de simplu si asa de bun!!!??? Eu nu le-am luat niciodata ca am zis ca daca sunt si mai mici, sunt si mai migaloase decat midiile. Nu scoti jumatatea goala de carapace dupa deschidere? Cat gramaj de scoici trebuie sa faci pe portia de paste? Multumesc mult pentru reteta! :floare:

asa de simplu si asa de bun!!!??? Eu nu le-am luat niciodata ca am zis ca daca sunt si mai mici, sunt si mai migaloase decat midiile. Nu scoti jumatatea goala de carapace dupa deschidere? Cat gramaj de scoici trebuie sa faci pe portia de paste? Multumesc mult pentru reteta! :)

Nu le scot jumatatile, le las asa.

Referitor la gramaj, depinde de fiecare cat mananca. Ultima data am avut 0,700 de grame, suficient pentru 2 persoane.

Altii pun mai putin, dar mie nu-mi place sa le caut cu lupa prin farfurie :D .

Azi am luat creveti, care s-au transformat rapid de tot in paste

post-13-13197205405839_thumb.jpg

post-13-1319720553408_thumb.jpg

post-13-13197205690543_thumb.jpg

orate la cuptor in folie de aluminiu. In farfurie file, peste care am pus apoi un fir de ulei de masline "nou" adica facut de o saptamana :toothy6: .

post-13-13197206406611_thumb.jpg

Azi am luat creveti, care s-au transformat rapid de tot in paste

orate la cuptor in folie de aluminiu. In farfurie file

Am deschis topicul sa vaz balena si am vazut goanga :lol:

Mai am o tura de peste de facut pe diseara :toothy6:

Any =)) pe mine m-ai terminat =)) Ai curatat si crevetii, fata draga! Vreau la tine la masa :lol:

Cum ai facut? ia sa vedem stiu si eu: calit crevetii cu usturoi, stins cu putin vin, adaugat oleak pulpa de rosii si la final patrunjel. invartit pe spaghettele fierte al dente ovcorse si servit fierbinte?

si oratei cu ce mirosenii i-ai fcut de petrecanie?

arata super! :toothy6:

Any =)) pe mine m-ai terminat =)) Ai curatat si crevetii, fata draga! Vreau la tine la masa :lol:

Cum ai facut? ia sa vedem stiu si eu: calit crevetii cu usturoi, stins cu putin vin, adaugat oleak pulpa de rosii si la final patrunjel. invartit pe spaghettele fierte al dente ovcorse si servit fierbinte?

si oratei cu ce mirosenii i-ai fcut de petrecanie?

si oratei cu ce mirosenii i-ai facut de petrecanie, pare destul de simpla, in suc propriu cu lamaie?

Merci Daniela!

Crevetii ii curat tot timpul eu, e o operatiune simpla, n-are rost sa astept la pescarie pana mi-i curata.

Am facut aproape cum ai spus tu, 2 catei de usturoi in tigaie cu ulei de masline, am pus apoi capurile de creveti (nu se arunca!!) pe care le-am apasat cu lingura de lemn ca sa iasa sucul din interior care da un gust minunat pastelor.

Apoi am pus crevetii curatati, suc de rosii, sare, piper si patrunjel.

Deci fara vin.

Orata am facut-o simplu de tot, pe o bucata de folie de aluminiu am pus o lingurita de ulei, am uns bine folia doar in mijloc unde am pus orata (curatata, fara cap), peste ea sare si piper.

Am impaturit, am pus intr-o tava cu hartie de copt, la cuptor la 200 de grade 20 de minute. Atat =)) .

Noroc ca am mancat peste in seara asta, ca altfel nu aveam curaj sa intru aici sa vad ce-ai gatit Any! :scratch:

Descarc maine "poznele" si va arat cum am gatit somonul.

Nu mai vreau peste pana saptamana viitoare :lol: !

Dar sunt curioasa cum ai facut somonul, asa ca te urmaresc =))

:lol: Am uitat, maine la pranz spaghetti cu sosul care-a ramas de la macroul din seara asta :D

Si eu peste, dar facut deja panè de Bofrost :D

Ma bucur ca ti-a placut macroul, tot imi zic sa-l refac si tot nu reusesc, al tau arata de milioane :D

A fost si bun!

Sosul e super, ce-a ramas am pus intr-un castronel pentru paste pe maine.